fbpx

Læsetid: 7 minutter

Ferie: Februar, frost og fuldtidsarbejde er virkeligheden for de fleste danskere lige nu. Men hvis man lytter godt efter, kan man næsten høre palmesusene og bølgeskvulpene kalde længselsfuldt på én. På denne årstid er ferien til sydens sol ofte en hurtig beslutning, der vel bedst kan beskrives som en spontan flugt fra hverdagens travlhed. Måske du også er blandt dem, der vælger af flygte fra den grå og kolde vinter i Danmark til fjerne og varmere himmelstrøg?

Ta’ på ferie med god samvittighed

Når billetterne er bestilt og drømmen om ferie, frihed og filur-is først er blevet en realitet, kan man hurtigt glemme alt om kedelige lister, vigtige telefonnumre samt hvilke særlige forhold, man bør være bevidst om, når afrejsedagen nærmer sig. Men det er vigtigt at forholde sig til de mindre sjove ting som økonomi, forsikring og regler, når man skal ud at rejse. Der kan nemlig hurtigt opstå uforudsete udfordringer, når man befinder sig i et andet land, hvor der tales et andet sprog, og hvor reglerne for bl.a. tandlægeregning, påklædning og priser kan være væsentlige anderledes, end de er i Danmark. Disse og mange andre forhold kan blive til udfordringer, som, for det meste, kan undgås, hvis man forbereder sig grundigt til ferien. For vi kan hurtigt blive enige om, at der er ikke noget, der kan ødelægge ferien som praktiske og økonomiske problemer.

Økonomi på rejsen

Ferien er ofte et afbræk fra hverdagen og en mulighed for at komme ned i gear og slippe sine økonomiske bekymringer. Derfor er det, naturligvis, en god ide at spare op i god tid, så du ved, at du har råd til ferien. Det kan også være en god ide at gennemgå det økonomiske rådighedsbeløb for ferien på forhånd. På denne måde undgås for store kontanthævninger på destinationen samt spontane og usikre valuta-beregninger. Rådighedsbeløbet kan defineres som det, du har tilbage, når hotel, fly og andre planlagte udgifter er betalt. Gør dig selv en tjeneste, og lav et cirka-budget for, hvad du må bruge i lommepenge pr. dag, og tjek op på, hvordan den økonomiske situation er i det land, du skal rejse til. Undersøg om det eksempelvis er dyrt eller billigt at spise ude om aftenen, samt hvilke varer, der er dyre eller billige i landet. Ellers ender man nemt med at blive overrasket af kontoudtoget, når man kommer hjem. De forskellige rejsebureauer har ofte en kort guide til de forskellige destinationer på deres hjemmeside, hvor du kan finde relevant information.

Tjekliste til en sikker ferie

Hvilke forbehold skal man tage, når man rejser til udlandet, og hvad er særligt vigtigt at huske? Det kan føles som en uoverskuelig opgave at gennemsøge internettet for gode råd og uendeligt lange rejsetjeklister, og der er ligeledes stor forskel på, om listerne dækker over oplysninger, der hører til i kategorien ”nice to know” eller ”need to know”. For at undgå unødig forvirring har vi lavet et simpelt overblik over, de vigtigste ting, du skal huske, når du begiver dig ud på din rejse, så du kan tage af sted med tryghed og god samvittighed i bagagen.

10 vigtige råd inden du rejser

Det kan virke overforsigtigt at følge alle 10 råd slavisk, men vi opfordrer dig alligevel til at gøre det, så du kan komme eventuelle udfordringer i forkøbet eller løse problemerne nemt på ferien, hvis de uheldigvis skulle opstå.

 • Forsikring

Forsikringer er sjældent et attraktivt emne, men ikke desto mindre er de vigtige, hvis du vil undgå uoverskuelige regninger eller ubehagelige situationer. Sørg for at tjekke din rejseforsikring grundigt igennem i god tid inden ferien, og undersøg om den dækker dig ved sygdom, mistet bagage, transport mv. på den pågældende destination. Og hvis du, imod al forventning, ikke er indehaver af en rejseforsikring, så skynd dig lige at få fingrene i sådan en!

 • Pas

Tjek gyldigheden på dit pas, før du rejser. Dette tip kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, og netop derfor kan det faktisk hurtigt blive én af de ting man glemmer, da mange fokuserer på blot at huske det. Det er derudover vigtigt, at man tjekker hvilke regler, der er for udløbsdato på den pågældende destination, da dette kan variere.

 • Kontanter

Det er en god ide at hæve kontanter hjemmefra, og det er faktisk der flere grunde til. Kontanter kan gå hen og blive nyttige, hvis man enten ikke er i nærheden af en hæveautomat, eller hvis ens kreditkort skulle blive væk eller blive stjålet på ferien. Derudover kan der være en økonomisk fordel ved at hæve kontanter hjemmefra, da man således undgår unødvendigt mange kontanthævninger i udlandet, som ofte kommer med et gebyr på cirka 20-40 kr. Et andet godt tip er at fordele dine kontanter i forskellige tasker og lommer, så de ikke alle bliver væk eller kan stjæles fra samme sted.

 • Mail med oplysninger

Et godt råd er også at sende en mail til dig selv og gerne også et menneske du stoler på, med alle de vigtige oplysninger for din ferie. Det er en stor tryghed, at man ved, at oplysninger på flybilletter, hotel og pas altid er tilgængelige på din mail, eller i hænderne hos én derhjemme, så de altid kan findes frem, hvis dette skulle blive nødvendigt.

 • Telefonnumre

Lav en liste over vigtige telefonnumre i de(t) land(e), du skal rejse til. Det er rart at vide, hvilke numre man skal taste, hvis man skulle komme ud for en nødsituation og skal have fat i enten politi eller ambulance på ferien. 112 er gældende overordnet alarmnummer i de fleste europæiske lande, men skal du have fat i enten politi, ambulance eller brandvæsen gælder følgende nød-telefonnumre på nogle af danskernes populære feriedestinationer:

AlarmnummerPolitiAmbulanceBrandvæsen
Spanien112091061080
Italien112112/113118115
Frankrig112112122112
Grækenland112100166199
Tyrkiet112155112110
Egypten122123180
Thailand191Turistpoliti: 11551669199
 • Vigtige dokumenter

Skal du være ekstra fornuftig inden feriestart, kan det også være en god ide at printe dine vigtige dokumenter og opbevare dem i en mappe. Dette gælder blandt andet flybilletter, hotelbooking, listen over de nødvendige telefonnumre og en kopi af dit pas. Hvis elektronikken skulle svigte, har du således altid dine dokumenter ved hånden.

 • Visum

Tjek op på hvilke lande, der kræver visum og i så fald, hvor lang tid denne proces tager. Vær derudover opmærksom på, at nogle lande kræver visum, selvom du blot rejser igennem landet.

 • Rejsedestination

Det er ikke helt ligegyldigt, om din rejse går til Costa del sol eller Sharm el Sheik. Der findes forskellige regler for forskellige destinationer – både de skrevne og uskrevne. Hvis du er i tvivl om, hvilke regler, der gælder for de forskellige lande, og om du bør tage nogle særlige forbehold på din ferie, kan du læse udenrigsministeriets rejsevejledninger til de forskellige destinationer her.

 • Medicin

Det giver selvfølgelig sig selv, at man skal huske sin medicin, hvis man er under nogen form for behandling. Men det er et punkt, der bør tjekkes igen og igen, da man ikke nødvendigvis kan få den nødvendige medicin ude midt i junglen. I de fleste lufthavne kræves der ligeledes en liste over, hvilke medikamenter man tager og hvorfor, så det er naturligvis en god ide at have styr på dette hjemmefra, så man undgår problemer og ekstra ventetid ved sikkerhedstjekket.

 • Hold lav profil på sociale medier

Det er fristende at vise til alt og alle, at man er på ferie, og at dagen i høj grad byder på badning, drinks og afslapning. Men et sidste godt tip fra os er nu alligevel at holde forholdsvis lav profil med din ferie på de sociale medier. En tom bolig er lig med en forhøjet indbrudsrisiko, så der er ingen grund til at råbe højt om at du ikke er hjemme i dit hus eller din lejlighed.

Den sjove pakkeliste til ferien

Når du har fået styr på alt det praktiske (læs: kedelige), kan du nu gå i gang med at pakke med god samvittighed. Derfor har vi naturligvis også skrevet en lidt sjovere huskeliste, med de ting du i princippet godt kan undvære på ferien, men som alligevel er med til at gøre den lidt sjovere.

 • Solcreme
 • Solbriller
 • Kamera
 • Tøj og sko
 • Håndklæde
 • Toilettaske
 • Bøger
 • Høretelefoner
 • Spil til stranden
 • Godt humør!

Har du brug for mere information, så findes der nogle gode, informative apps og hjemmesider, der kan være med til at give dig tryghed og ro i maven, når du begiver dig ud på din rejse.

Join the discussion One Comment