fbpx

Læsetid: 8 minutter

De fleste kender den følelse af nervøsitet, som rammer danskere i starten af marts, når årsopgørelsen offentliggøres, og man kan se, om man skal betale eller have penge tilbage. Har man indtastet det hele korrekt, eller har man fumlet med fradragene? Hvordan med underholds- og børnebidraget, og hvad med det, man har betalt til velgørenhed – kan det mon trækkes fra? Her følger nogle nedslag, så du undgår at bruge flere penge end dem, du har tjent.

Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen ligger klar hvert år midt i november. Oftest ved man det godt, men skubber det foran sig. For lad os være ærlige: Det er ikke særlig spændende, og der er vel tjek på det, det er der da! Heldigvis behøver det ikke tage lang tid at få den opdateret, og har man først gjort det én gang, behøver man sjældent ændre meget.

Din forskudsopgørelse samler det, du forventer at tjene i det kommende skatteår, og så det, du kan trække fra i skat, altså dine fradrag. På baggrund af det udregnes, hvor mange procent du skal betale til skattefar hver eneste måned. Alt sammen så du ikke står ved årets udgang og skal betale mere tilbage, end du har, fordi pengene allerede er brugt én gang.

Forskudsopgørelsen er med andre ord et budget for det kommende skatteår, hvor du indtaster alt det, du regner med at tjene, men som du ikke har tjent endnu. Derfor kan du ændre i din forskudsopgørelse helt frem til den 31. december, fordi det ligesom alt andet er umuligt at planlægge.

Forskuds- og årsopgørelse – to sider af samme sag

Det er vigtigt, man ikke forveksler forskudsopgørelsen med årsopgørelsen, selvom det er to sider af samme sag. Årsopgørelsen lander midt i marts, og her kan man se, om man til sidste decimal har tastet rigtigt i sin forskudsopgørelse og dermed ramt 0. Det har man selvfølgelig ikke, medmindre man er revisor eller har en meget rutinepræget tilværelse.

Oftest har man ramt lidt forkert og skal betale nogle hundrede kroner tilbage, eller også får man penge retur. Og får man mange penge retur, er det sjældent et problem, men tværtimod som om man har vundet i lotteriet – også selvom det strengt taget er ens egne.

Der er først for alvor ballade, hvis man har overset noget stort i sin forskudsopgørelse, og man i alle årets 12 måneder har fået alt for meget udbetalt. Heldigvis er der en løsning – og for de fleste af os er den ret enkel.

Kom godt i gang

Find din forskuds- og årsopgørelse her, så du er klar til at gå den igennem sammen med os.

Skal du gøre noget, hvis alt er som sidste år?

Hvis du ikke gør noget, overfører Skat automatisk dine informationer fra det nuværende år til det næste. Det vil sige, at den indkomst, du har i 2020, også er den, Skat regner med, du har i 2021. Er alt derfor, som det plejer at være, så kan du fint læne dig tilbage og vide, at der er tjek på det alt sammen.

Men sådan er det selvfølgelig sjældent.

Er din arbejds- eller privatsituation ændret bare en lille smule, er det en god ide at gå tallene igennem. Det kan være, du er blevet skilt, har fået renoveret dit hus, eller at du har fået pudset vinduer. Under alle omstændigheder er det godt at sætte tid af til forskudsopgørelsen. Og så kan du trøste dig med, at jo mindre du har, jo hurtigere går det.

Start med din primære indkomst

Når du er logget ind på Skat’s selvbetjening, åbner du din forskudsopgørelse for 2021, og så er du sådan set klar. Skat hjælper en på vej ved at sætte de rubrikker, man oftest bruger, op i toppen. Det er de felter, du i første omgang skal forholde dig til.

Felterne gennemgår du en efter en og får regnet dig frem til, hvad der skal stå. Her vil man ofte starte med ens primære indkomst, for mange ens lønindkomst. Husk, at du skal skrive hele din indtægt før skat, altså det, der står på din lønseddel, og så gange med 12. Det er også vigtigt, at du tager din ferieberettigede løn med, så du ikke bliver beskattet af den ved årets udgang.

Hvis du ikke er i arbejde, er du sikkert på en overførselsindkomst, det kan være SU, dagpenge eller måske kontanthjælp. Og så er det en anden rubrik, du skal finde. Hvis det er noget tid siden, du har været uden almindelig lønindkomst, finder du rubrikken længere nede på siden. Princippet er dog det samme. Du ganger din månedlige indkomst med 12, og selvfølgelig skal det også her være før skat.

Har du haft andre indkomster?

Har du ved siden af sin primære indtægt haft små-indtægter, har du sikkert fået pengene udbetalt som et honorar. Det skal angives som B-indkomst. B-indkomst dækker alt det, du har fået udbetalt, men hvor der ikke er trukket skat endnu. Har du for eksempel fået 20.000 kroner samlet for en opgave, er det vigtigt, du tager det med, så du ikke ved årets udgang skal betale skat af det alt sammen. Har du lavet flere opgaver, lægger du tallene sammen og skriver det samlede beløb. Her må man lave et skøn og så ellers tilføje løbende, når man ved, hvilke opgaver man får ind.

Dertil kommer den store sø af indtægter, man kan have. Det kan være, man lejer en lejlighed ud eller lejer sin bil ud på GoMore. Der er mange eksempler. Rubrikker til den pågældende sag kan let findes ved en hurtig Google-søgning eller et opkald til Skat.

Frivillig indbetaling

Hvis du er meget usikker på, hvor mange penge du tjener udover din primære indkomst, kan det for nogle være en hjælp løbende at lave en frivillig indbetaling. Her skal du selv regne ud, hvor meget af beløbet du skal betale skat af, og så overfører du helt enkelt pengene til Skat. Det er dog vigtigt, du husker at tjekke, at alle de frivillige indbetalinger er med på årsopgørelsen.

Hvordan er det nu lige med det fradrag?

Fradrag er bare et andet ord for skattefrit. Det er altså penge, du har fået, eller som du har betalt, og hvor du kan trække skatten fra. Er du vågen, kan du helt sikkert forhøje dit rådighedsbeløb hver måned, og det er ikke svært.

Nogle fradrag sker heldigvis automatisk, og uden at du skal røre en finger. Det kan være det fradrag, du får på sine lånerenter. Andre er mere langhårede. Hvis du for eksempel betaler penge til en velgørende organisation, kan det i nogle tilfælde trækkes fra, men det kræver, at organisationen har dit cpr-nummer, og det skal du så selv sørge for, at de får.

Andre fradrag er lettere at gennemskue. Her skal du helt enkelt indberette dem på din forskudsopgørelse, og så medregnes fradraget i ens samlede skatteprocent.

Kørselsfradrag

Har du mere end 12 kilometer på arbejde, kan du trække det fra i skat, og det er uafhængigt af, hvilket transportmiddel du vælger. Det kan være som tilskud til pendlerkortet, benzin til bilen, eller du kan tage jernhesten – og samtidig få motion. Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at det ikke gælder de dage, du arbejder hjemme. Husk det i disse Corona-tider.

Håndværkerfradrag

Hvis du har planlagt en stor eller mindre renovation af huset, er det vigtigt at tage med i budgettet, at du  kan trække helt op til 12.500 kroner per person fra. Det gælder dog kun i forhold til arbejdsløn og altså ikke til de materialer, der bliver indkøbt. Det samme gælder, hvis du et par gange om måneden får pudset vinduer, eller hvis du har rengøringshjælp.

Fradrag for børnebidrag

Hvis du er blevet skilt, skal en af jer højst sandsynligt betale børnebidrag. Det skal du for eksempel, hvis dit barn bor flere dage hos dine tidligere partner end hos dig. Du skal så være opmærksom på, at du kan trække pengene fra.

Find dine fradrag

Er du tvivl om, hvilke fradrag du kan få, så brug fradragsvejlederen, som Skat har udarbejdet. Her kan du helt simpelt vinge de felter af, der passer til din situation, og så får du en udførlig liste med fradragsmuligheder.

Hvad så når alt er indtastet?

Når du har svedt over tasterne og har fået det hele med, taster du bare beregn nederst på siden. Så udregner Skat automatisk den trækprocent, som matcher de informationer, du har givet. Derefter er der bare tilbage at læne sig tilbage, for nu er der ikke mere at gøre. Skattekortet bliver automatisk sendt til dem, der udbetaler dine penge, hvad enten det er et job eller en A-kasse. Og hvis det virker som meget, så husk, at skatten fordeler sig på både bundskat, kirkeskat, kommuneskat og mere til.

Husk at spørge om hjælp

Hvis du sidder og bliver i tvivl – hvad enten det er små, store, generelle eller meget specifikke spørgsmål – så ring til Skat. De kan se ens forskudsopgørelse og dermed hjælpe en der, hvor man er. Kontakt skat.