Skip to main content

Når professionelle bjergbestiger Emma Østergaard spænder rygsækken og bevæger sig op i den tynde bjergluft, er det mere end blot en fysisk krævende udfordring – det er en rejse drevet af passion, viljestyrke og en urokkelig tro på, at intet er umuligt. KreditNU er stolte af at støtte Emma på hendes første ekspedition i det ambitiøse projekt Beyond the Clouds, hvor hun over de næste fem år vil forsøge at bestige verdens fem højeste bjerge og sætte nye rekorder – både som dansker og som kvinde. Men Beyond the Clouds handler om mere end bjergbestigning. Det er en fortælling om mod, om at udfordre grænser og om at forfølge sine drømme, uanset hvor højt de rækker. Det er en kvindes rejse mod verdens bjergtoppe.

Én kvindes vej mod toppen

Emma Østergaard har viet sit liv til at erobre verdens højeste tinder. Hendes rejse mod toppen af verdens bjerge startede i 2019, da hun som solorejsende besteg Kilimanjaro, Afrikas højeste bjerg og verdens højeste fritstående bjerg. Hun havde ikke held med at finde en rejsemakker, men afsted skulle hun! Hun ville på eventyr og teste sine grænser. Og selvom hun frøs, var ensom og ikke havde det rigtige udstyr med, var der tændt en indre ild, som ikke var til at slukke igen.

Siden da har Emma taget bjergbestigning til et professionelt niveau. I 2023 skrev hun historie ved at bestige Mount Everest som den yngste danske kvinde nogensinde. Med trætte lemmer, frost i fingerspidserne og en uovertruffen viljestyrke nåede hun toppen af verden. Det krævede 3 års intensiv daglig træning og 6 ekspeditioner som træning til at nå helt op i 8.848 meters højde.

Emma på Kilimanjaro

Emma på toppen af Kilimanjaro. Foto: Emma Østergaard, Emma’s Everest

Hendes meritter inkluderer også bestigninger af Mont Blanc, Aconcagua og flere bjerge i både Alperne og Himalaya. Nu står hun over for sit største og hidtil mest ambitiøse projekt: Beyond the Clouds – One Woman’s Climb to the World’s Five Highest Summits. 

Emma med armene over hovedet på sneklædt bjerg

Foto: Emma Østergaard, Emma’s Everest

Kom med ‘Beyond the Clouds’

Beyond the Clouds-projektet er ikke bare en ekspedition – det er en mission og Emmas til dato største udfordring. Over fem år vil Emma bestige de fem højeste bjerge i verden fordelt på 4 ekspeditioner og sætte rekorder på alle ekspeditioner, enten som kvinde og/eller som dansker.

Hver bestigning kræver måneders fysisk og mental forberedelse, da det er afgørende at være i topform både kropsligt og mentalt for at opnå den nødvendige synergi og harmoni med bjerget og naturen. Første stop på rejsen: Kanchenjunga, verdens tredjehøjeste bjerg, der er kendt for sine ubarmhjertige skråninger og ekstremt uforudsigelige vejrforhold.

KreditNU sponsorerer Emmas første ekspedition til toppen af Kanchenjunga, som hun vil bestige i foråret 2025 som den første dansker nogensinde. Emma sender regelmæssige updates fra turen, og vi er med hele vejen – fra basecamp til bjergtoppen. Vi vil løbende dele opdateringer, billeder og historier her på siden samt på Facebook/Instagram, så hold øje med vores sociale medier og følg med på Emmas fantastiske og vilde tur mod toppen af Kanchenjunga!

Kampen mod Kanchenjunga

Kanchenjunga, der rejser sig 8.586 meter over havets overflade, er en kæmpe i bjergbestigernes verden. Til forskel fra Mount Everest, hvor der findes mange etablerede ruter og kommercielle ekspeditioner, er Kanchenjunga mere rå og utilgængelig. Den ligger i det østlige Himalaya på grænsen mellem Nepal og Indien og har ry for at være et af de farligste bjerge at bestige. Og kun 312 har nået bjergets top.

Når Emma bevæger sig opad på Kanchenjungas stejle skråninger, vil temperaturen falde til langt under frysepunktet, vinden vil piske hende i hovedet som en sandstorm, og ilten vil være så knap, at hver eneste bevægelse føles som en kamp. Men for Emma er det netop det ekstreme, der driver hende.

Den 1. ekspedition: Kanchenjunga

  • Verdens 3. højeste bjerg med 8.586 meter
  • Ligger i bjergkæden Himalaya mellem Indien og Nepal
  • Emma bliver den første dansker nogensinde til at bestige bjerget
  • Ekspeditionen tager i alt omkring 1,5-2 måneder
  • Et af de teknisk mest krævende bjerge i verden at bestige

Højdetilvænning er altafgørende

Højdetilvænning er altafgørende for overlevelse og succes ved bjergbestigninger. Ved bjergbestigningsekspeditioner på store bjerge laver man derfor såkaldte roteringer på bjerget. Det vil sige, at man bevæger sig fra Base Camp og op af bjerget og bliver der en vis rum tid for derefter at vende tilbage til Base Camp. I Base Camp restituerer man for derefter at bevæge sig højere op på bjerget i næste rotering og igen komme tilbage til Base Camp.

På den måde giver man kroppen mulighed for langsomt at akklimatisere og vænne sig til de højere luftlag og det reducerede iltniveau, der er i højderne. Denne akklimateringsproces er en måde at bede kroppen om at producere flere røde blodceller, som transporterer ilten rundt i kroppen. Det er vigtigt for bjergbestigere, da iltmætningen er lavere, jo højere man kommer op i højderne. Er man oppe over 8000 meter, er der fx kun 30% ilt til rådighed.

På Emmas ekspedition mod Kanchenjungas top flyver hun først til Kathmandu i Nepal. Derefter har hun en indenrigsflyvning, to dages kørsel, en lille uges vandring og en helikopterflyvning, før hun når til Kanchenjunga Basecamp i 5475 meters højde. Herfra skal hun ud på flere roteringer, dvs. vandre og akklimatisere ad flere omgange, inden hun til sidst forsøger at komme til toppen af Kanchenjunga.

Emma Østergaard

  • 28 år gammel.
  • Født og opvokset i Århus.
  • Arbejder som professionel (bjerg)atlet.
  • Er derudover turleder, coach, influencer, forfatter og foredragsholder.
  • Har udgivet bogen “Viljestyrke – Kampen for Everest” om sin rejse mod toppen af Mount Everest.
  • Læs mere på hendes hjemmeside og følg hende på Instagram på @emma_oestergaard.
Emma med solbriller på sneklædt bjerg

Foto: Emma Østergaard, Emma’s Everest

At sætte rekorder og nye standarder

Emma Østergaard er på nuværende tidspunkt den eneste danske kvinde, der lever af at være professionel bjergatlet. Hendes mission med Beyond the Clouds-projektet er at fortsætte med at sætte nye standarder inden for dansk bjergbestigningshistorie som ung, dansk kvinde. Det gør hun bl.a. ved at sætte nye rekorder i alle ekspeditionerne.

Både for at indfri nogle af sine personlige mål, men også for at inspirere andre, især kvinder, til at gå efter deres drømme – selv i et mandsdomineret felt som bjergbestigning generelt er. Disse aspirationer vil vi hos KreditNU meget gerne støtte op om, og det er netop derfor, vi har valgt at sponsorere Emmas projekt.

Alt-eller-intet-mentalitet er drivkraften

Selvom Emma i dag er professionel bjergatlet, lå det ikke nødvendigvis i kortene, at hendes levevej skulle være så fysisk krævende. Hun har nemlig hypermobile led og har derfor måttet have stort fokus på at opbygge muskler omkring leddene for at undgå smerter og skader.

Bag sig har hun et dedikeret team af eksperter, der hjælper hende med at præstere på højeste niveau. Hendes team inkluderer en personlig træner, en fysioterapeut, en mentaltræner og en netværksgruppe, der støtter hende både fysisk og mentalt. Men det er ikke mindst hendes alt-eller-intet-mentalitet, der har drevet hende fremad og gjort hende til en passioneret eventyrer, der aldrig giver op.

Emma vil gerne inspirere alle til at drømme stort og gå efter deres mål. Faktisk har det udviklet sig til en form for livsmission: at inspirere andre til at sætte sig store mål og kæmpe for dem. Hendes kamp mod bjergenes vildskab er en inspiration for os alle og en påmindelse om, at selvom store drømme kræver store anstrengelser, er de ikke umulige at opnå. Hvis bare man tror på det.

beyond the clouds beskrivelse af bjergene

4 ekspeditioner, 5 bjerge

Planen for Beyond the Clouds-projektet ser således ud:

  1. I foråret 2025 vil hun bestige Kanchenjunga (verdens 3. højeste bjerg) i Himalayabjergene i Nepal som den første dansker nogensinde.
  2. I sommeren 2026 vil hun bestige K2 (verdens 2. højeste bjerg) i bjergkæden Karakoram i Pakistan som den første danske kvinde nogensinde.
  3. I foråret 2027 vil hun bestige Makalu (verdens 5. højeste bjerg) i Himalayabjergene i Nepal som den første dansker succesfuldt nogensinde.
  4. I foråret 2029 vil hun bestige både Mount Everest og Lhotse (hhv. verdens højeste og 4. højeste bjerg) i Himalayabjergene inden for 24 timer som den første dansker nogensinde.

NÆVNT OG SET I

TV2 LOGO
Danmarks Radio logo
Outdoor 365 logo
Femina logo
Alt For Damerne logo
TV2 Østjylland logo

Artiklen fortsætter under billederne

Billeder fra Emmas tidligere projekter

bjerg sne
Emma vandrer grønne omgivelser
Emma balancerer på et bjerg
vandrere på bjerg med sne
Emma i camp på bjerg
Manaslu bjerg sne
Emma med armene oppe på sneklædt bjerg
Emma på grønt bjerg

Fotos: Emma Østergaard, Emma’s Everest

Ture og ekspeditioner i 2025

Ved siden af sine soloprojekter organiserer Emma bjergbestigningsture og ekspeditioner, som eventyrlystne sjæle kan komme med på. Hun er også turleder på disse ture.

I 2025 er Emma’s Everest arrangør/medarrangør af ture til:

Du kan læse meget mere om turene på Emma’s Everest.

Kontakt os

78 762 764

Mandag-torsdag fra kl. 8.00 – 21.00 | Fredag fra kl. 8.00 – 18.00 | Weekender fra kl. 10.00 – 18.00

Ansøg om lån