Hvad er likviditet?
Likviditet er et udtryk for en virksomheds økonomiske situation, idet det siger noget om virksomhedens mængde af kapital og nuværende betalingsformåen. Med andre ord beskriver likviditet, hvor meget kapital en virksomhed har, og om de har råd til at betale deres regninger.
Hvordan beregner man likviditetsgrad?
Likviditetsgrad siger noget om, hvorvidt virksomheden har råd til at betale sine udgifter. Formlen for at udregne likviditetsgraden ser således ud:
Likvidivitetsgrad = omsætningsaktiver x 100 / kortfristet gæld
Omsætningsaktiver kan fx være varebeholdninger, tilgodehavender og bankbeholdninger.
Kortfristet gæld kan fx være kassekredit, leverandørgæld og moms.
Hvordan kan en virksomhed forbedre sin likviditet?
Der er mange måder at forbedre sin likviditet på som virksomhed. Man kan fx skære ned på sine udgifter ved at reducere unødvendige omkostninger og generelt optimere sine udgifter. Derudover kan man forsøge at finde billigere leverandører eller genforhandle sine leverandøraftaler. Man kan også skære ned på sin lagerbeholdning, så man ikke har så mange penge ude at svæve eller leje lokaler i stedet for at eje. Det er også en god metode at sende fakturaer ud rettidigt og sørge for at rykke for manglende betalinger.
Hvad er en god likviditet?
En god likviditet er, når en virksomhed har råd til at betale sine kortfristede betalingsforpligtelser. Det vil variere meget alt efter branche, virksomhedstype og forretningsmodel, hvad en god likviditet er. Men det indebærer generelt set at have nok midler til at varetage virksomhedens drift og få tingene til at løbe rundt og eventuelt investere i relevante tiltag.