Skip to main content

Læsetid: 6 minutter

Har du hørt om deleøkonomi? Ejer du noget, som du kan dele med andre? Har du lyst til at tage del i eller leje noget, som andre ejer? Og har du lyst til at bringe mere fleksibilitet og flere muligheder ind i din hverdag?

Deleøkonomi er for alvor blevet en trend i løbet af de seneste år. Hvis du ønsker at være med på moden, bør du først og fremmest sætte dig ind i, hvad konceptet deleøkonomi går ud på og hvilke muligheder du har for at få implementeret smarte og billige løsninger i din hverdag.

Hvad er deleøkonomi?

De fleste af os har nok hørt ordet deleøkonomi før. Men måske er det de færreste af os, som egentlig ved, hvad begrebet dækker over. Deleøkonomi handler ikke om at slå sin private økonomi sammen med sin partners eller om at dele sin økonomi op i flere dele. Deleøkonomi handler om, at en person stiller en privat ejendom eller et aktiv til rådighed for andre, der kan leje denne ting mod et aftalt beløb. Med andre ord handler deleøkonomi om at dele noget med andre mennesker. Deleøkonomi er baseret på værdier som tillid, bæredygtighed og medmenneskelighed, og for at lykkes med at praktisere deleøkonomi bør du derfor have disse værdier i baghovedet.

Del og spar penge

Deleøkonomi kan kaldes for en win-win-situation. Personen, der lejer sin lejlighed, bil eller anden ejendom ud til andre, tjener lidt ekstra penge i hverdagen. Personen, der lejer aktivet, har mulighed for at tage del i og låne noget, personen ikke selv ejer til en billigere pris.

Deleøkonomi er derfor gunstigt for alle parter og mindsker alle former for spild af materialistiske goder. Når du slår ejendomme og udgifter sammen med andre mennesker, sparer du uden tvivl penge. Så hvis du har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, kan deleøkonomi være vejen frem.

Fordele ved deleøkonomi
  • Frihed og fleksibilitet
  • Økonomiske fordele for alle parter
  • Intet materialistisk spild
Ulemper ved deleøkonomi
  • Udfordrer arbejdsmarkedet
  • Usynlige rettigheder og regler
  • Mindre fokus på samfundet som helhed

Deleøkonomi i praksis

Hvis du ønsker at implementere deleøkonomi i din hverdag, bør du tænke over, hvordan du kan ændre på nogle af dine daglige rutiner. Du behøver ikke nødvendigvis udøve deleøkonomi i alle mulige aspekter af din økonomi. Der er mange forskellige muligheder for at deltage i deleøkonomi. Du kan dele og leje så meget, som det giver mening for dig og din hverdag. Nedenfor giver vi nogle eksempler på, hvad du kan gøre allerede i morgen.

Kør i delebil

Én af de helt store og klassiske eksempler på deleøkonomi er delebiler. I dag er delebiler et kendt fænomen i Danmark, og mange anvender allerede den smarte transportløsning. Delebilskonceptet er ideelt for dig, der ikke har råd til at anskaffe dig en bil, men som indimellem har brug for én til transport. Konceptet er omvendt også ideelt for dig, der har en bil, men som ikke bruger den særlig meget. Én får stillet en bil til rådighed, og den anden tjener penge på at leje sin ud – igen en gunstig win-win-situation.

Bo i kollektiv

Et kollektiv er en måde at samle sig på i en bolig. Når man vælger at bo i et kollektiv, har man ofte et ønske om at være tættere forbundet og dele med andre. Tankegangen bag og incitamentet til at bo i et kollektiv kan dermed betragtes som et eksempel på deleøkonomi. Hele ideen med et kollektiv er nemlig, at man deler med hinanden. Der er naturligvis flere grader af kollektiver, men grundlæggende gælder det, at man er fælles om nogle udgifter og boligområder. Derfor er det et eksempel på deleøkonomi.

Udlej din bolig

Endnu et klassisk eksempel på deleøkonomi er at udleje sin bolig eller dele af den til andre. Det er meget populært at stille både hus, lejlighed og sofa til rådighed i ledige perioder for at tjene en ekstra skilling. Hvis du også selv har brug for et sted at bo i en periode, bør du klart undersøge denne mulighed. Du får en langt mere autentisk oplevelse, og ofte er denne løsning langt billigere end et hotelværelse.

Køb brugt

Det er måske de færreste af os, der tænker over deleøkonomi, når vi køber brugt. Men faktisk er det at shoppe aflagt tøj og brugte ting en betydelig del af konceptet. Når du køber noget, andre har haft, er det en måde at dele på, og det gavner begge parter økonomisk. Derudover er det en god måde at leve mere bæredygtigt og miljøvenligt på, da man således forlænger hver enkelt produkts livscyklus.

del og spar penge

Deleøkonomi og skat

At låne eller leje dine ting ud er en god måde at tjene lidt ekstra penge på. Umiddelbart lyder det også ganske fordelagtigt. Men som med det meste er der en lille bagside af medaljen. Du skal indberette din indkomst og betale skat af denne. Der er mange restriktioner for deleøkonomi, og det er vigtigt at sætte sig godt ind i reglerne for hvert enkelt område, hvis du vil undgå skattesmæk. På Skats hjemmeside kan du læse mere om dine økonomiske muligheder og begrænsninger ved at dele/leje ting.

Eksempler på deleøkonomiske tjenester

Kristina Geertsen

Author Kristina Geertsen

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina Geertsen

Leave a Reply