fbpx Skip to main content

Læsetid: 6 minutter

Ejer du noget, som du kan dele med andre? Har du lyst til at tage del i eller leje noget, som andre ejer? Og har du lyst til at bringe mere fleksibilitet og flere muligheder ind i din hverdag?

Deleøkonomi er for alvor blevet en trend i løbet af de seneste år, og konceptet er kommet for at blive. Og hvis du ønsker at være med på moden, bør du først og fremmest sætte dig ind i, hvad konceptet deleøkonomi går ud på, samt hvilke muligheder du har for at få implementeret smarte og billige løsninger i din hverdag.

Hvad er deleøkonomi?

De fleste af os har nok hørt ordet deleøkonomi før. Men måske er det de færreste af os, som egentlig ved, hvad begrebet dækker over. Deleøkonomi handler ikke om at slå sine private økonomiske sammen med sin partners eller om at dele sin økonomi op i flere dele. Deleøkonomi handler om, at en person stiller en privat ejendom eller aktiv til rådighed for andre til at leje mod et aftalt beløb. Med andre ord handler deleøkonomi altså om at dele noget med andre mennesker. Deleøkonomi er baseret på værdier som tillid, bæredygtighed og medmenneskelighed, og for at lykkes med at praktisere deleøkonomi, bør du derfor have disse værdier i sigte.

Del og spar penge

Deleøkonomi kan med god grund kaldes for en win-win situation. Personen der lejer sin lejlighed, bil eller anden ejendom ud til andre tjener lidt ekstra penge i hverdagen. Personen der lejer aktivet, har mulighed for at tage del i og låne noget, personen ikke selv ejer til en billigere pris.

Deleøkonomi er gunstigt for alle og mindsker alle former for spild af materialistiske goder. Når du slår ejendomme og udgifter sammen med andre mennesker, sparer du uden tvivl penge. Så hvis du har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, kan deleøkonomi være vejen frem for dig.

Fordele ved deleøkonomi
  • Frihed og fleksibilitet
  • Økonomiske fordele for alle parter
  • Intet materialistisk spild
Ulemper ved deleøkonomi
  • Udfordrer arbejdsmarkedet
  • Usynlige rettigheder og regler
  • Mindre fokus på samfundet som helhed

Deleøkonomi i praksis

Hvis du ønsker at implementere deleøkonomi i din hverdag, bør du tænke over, hvordan du kan ændre på nogle af dine daglige rutiner. Du behøver ikke nødvendigvis udøve fuldkommen deleøkonomi. Der er mange forskellige muligheder for at deltage i deleøkonomi, og du kan dele og leje så meget, som du føler giver mening for dig og din hverdag. Nedenfor giver vi dig nogle eksempler på, hvad du kan gøre allerede i morgen.

Kør i delebil

Én af de helt store og klassiske eksempler på deleøkonomi er delebiler. I dag er delebiler et kendt fænomen i Danmark, og mange anvender allerede den smarte transportløsning. Delebilskonceptet er ideelt for dig, der ikke har råd til at anskaffe dig en bil, men som indimellem har brug for én til transport. Konceptet er omvendt også ideelt for dig, der har en bil, men som ikke bruger den særlig meget. Én får stillet en bil til rådighed, og den anden tjener penge på at leje sin ud – igen en gunstig win win situation.

 

Bo i kollektiv

Et kollektiv er en måde at samle sig på i en bolig. Når man vælger at bo i et kollektiv, har man, som oftest, et ønske om at være tæt og dele med andre. Tankegangen bag og incitamentet til at bo i et kollektivet, kan dermed betragtes som et eksempel på deleøkonomi. Hele ideen med et kollektiv er at man deler med hinanden. Der er naturligvis flere grader af kollektiver, men grundlæggende gælder det, at man er fælles om nogle udgifter og boligområder. Dette er et eksempel på deleøkonomi.

 

Udlej din bolig

Endnu et klassisk eksempel på deleøkonomi er at udleje sin bolig eller dele af den til andre. Det er meget populært at stille både hus, lejlighed og sofa til rådighed i ledige perioder, for at tjene en ekstra skilling. Hvis du også selv har brug for et sted at bo i en periode, bør du klart undersøge denne mulighed. Du får en langt mere autentisk oplevelse, og som oftest er denne løsning langt billigere end et hotelværelse.

 

Køb brugt

Det er måske de færreste af os, der tænker over deleøkonomi, når vi køber brugt. Men faktisk er det at shoppe aflagt tøj og brugte ting en betydelig del af konceptet. Når du køber noget, andre har haft, er det en måde at dele på, og det gavner begge parter økonomisk. Derudover er det en god måde at leve mere bæredygtigt og miljøvenligt på, da man således forlænger hver enkel produkts livscyklus.

del og spar penge

Deleøkonomi og skat

At låne eller leje dine ting ud, er en god måde hvorpå du kan tjene lidt ekstra penge. Umiddelbart lyder det hele også ganske fordelagtigt. Men som med det meste, er der en lille bagside af medaljen. Du skal indberette din indkomst og betale skat af denne. Der er mange restriktioner for deleøkonomi, og det er vigtigt at sætte sig godt ind i reglerne for hvert enkelt område, hvis du vil undgå skattesmæk. På Skats hjemmeside kan du læse mere om dine økonomiske muligheder og begrænsninger, når du deler ud.

Eksempler på deleøkonomiske tjenester

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen