Hvad er factoring?
Factoring er en finansiel praksis, hvor virksomheder sælger tilgodehavender på deres kunder til en tredjepart. Denne tredjepart kaldes også for en faktor og deraf kommer begrebet ‘factoring’. Det er både for B2B- og B2C-virksomheder med en lang betalingsfrist. Factoring kaldes også fakturabelåning eller debitorfinansiering.
Hvordan fungerer factoring?
Factoring fungerer således, at en virksomhed laver en aftale med et factoringselskab om, at de indkræver betalinger fra kunder. Det indebærer, at virksomheden sælger den gæld, de har til gode fra deres kunder til en tredjepart. Factoringselskabet står derfor for at indkræve betalinger og overtager al håndtering i denne forbindelse.
Fordele ved factoring
Virksomheden slipper selv for al det administrative arbejde og sparer tid og ressourcer, som kan bruges til andre ting. Derudover frigiver en factoring-aftale ofte likviditet for virksomheden, ved at factoringselskabet udbetaler en procentdel af debitorernes skyldige beløb. Dermed slipper virksomheden for at vente på betaling i længere tid. Af denne grund kan det anses som et alternativ til en klassisk kassekredit.
Midt Factoring
Midt Factoring er en af de største factoringselskaber i Danmark med hovedsæde i Ikast.
Andre factoringselskaber
AL Finans Factoring og Nordea Factoring er også nogle af de største factoringvirksomheder i Danmark.
Hvad koster factoring?
En factoring-aftale koster naturligvis penge, men pengene kan tjene sig selv hjem, eftersom factoringselskabet i nogle tilfælde kan opkræve flere penge fra debitorerne og eventuelt inkasso, der kan opveje prisen til factoringselskabet. Prisen ved factoring vil altid afhænge af en individuel aftale med et factoringselskab. Der vil som regel være et opstartsgebyr, et administrationsgebyr og en finansieringsrate, som er en procentsats af fakturaen. Prisen vil ofte også afhænge af antallet af debitorer, da der kan være et gebyr per kunde/debitor.
Hvad betyder factoring for privatpersoner?
For privatpersoner betyder factoring, at opkrævningen af deres udestående videregives til et andet firma end det firma, man har optaget lånet hos. Det er almindeligt, at fx udlånsfirmaer ikke selv står for indkrævning og videresendelse til inkasso. Man giver ved optagelse af lån som hovedregel samtykke til denne videregivelse. Det betyder i praksis ikke rigtigt noget. I mange tilfælde skal man dog kontakte et andet firma end udlånsfirmaet, hvis man har spørgsmål til indkrævningen.
Nysgerrig på mere?
Hvis du gerne vil blive klogere på andre emner inden for forbrug, lån og økonomi, så hop ind på vores blog og læs fx om gældsfaktor, tinglysning, inflation, obligationer og meget andet. Du kan også finde inspiration til billig aftensmad.