Skip to main content

Læsetid: 10 minutter

Er du blevet bidt af fiskeri? De seneste år har der været et stort fokus på at finde nye fritidsbeskæftigelser. Måske har du været i tænkeboks for at finde frem til, hvad der kunne fange din interesse. Eller måske har du endelig fundet tid til den hobby, du ikke har haft lejlighed eller overskud til at dyrke.

Især interessen for lystfiskeri er steget markant i de senere år, og flere og flere unge er også hoppet med på vognen. Men hvorfor er lystfiskeri blevet så populært? Vi har undersøgt hvorfor, og vi giver samtidig gode tips og råd til at opgradere dit fiske-game.

Fiskeri

Fiskeri er en bred betegnelse for mange forskellige måder at fange fisk på. Men at bruge ét ord om denne sport er meget forenklet, og du vil altid kunne lære mere og blive klogere på fiskeri.

Du kan fiske med fluer eller blink, du kan fiske efter ørreder eller laks, og du kan fiske ved kysten eller på havnen, ved en å eller en put and take-sø. Du kan fiske for madens skyld, eller du kan fiske for underholdningens skyld.

Der er uendelige muligheder, når det kommer til fiskeri. Så det er bare at kaste snøren i vandet og undersøge, hvad der er noget for dig. Find masser af nyheder, inspiration og flere gode tips omkring fiskeri lige her.

5 gode fiskespots i Danmark
  • Hvide Sande
  • Gudenåen
  • Limfjorden
  • Vejle Å
  • Lillebælt

Hvad er forskellen på lystfisker og fritidsfisker?

Du har måske hørt betegnelserne lystfisker og fritidsfisker nævnt flere gange, men har du egentlig styr på, hvad forskellen på de to er, og hvilken af grupperne du hører til? Forskellen er egentlig ret enkel.

En lystfisker bruger en fiskestang til at fange fisk med, hvorimod en fritidsfisker bruger forskellige småredskaber som garn, net osv. til at fange fiskene. I dette blogindlæg har vi fokus på lystfiskeri, da det er denne fiskerigren, der virkelig er eksploderet i popularitet.

Fiskeriudstyr

Udstyret er vigtigt

Hvis du har et ønske om at få mere succes med dit fiskeri, kan du undersøge, hvordan du kan opgradere dit fiskeriudstyr. Det kan også give dig misundelige blikke fra andre lystfiskere.

Du kan få udstyr i mange forskellige prislejer, og du skal selvfølgelig gøre op med dig selv, hvor meget du ønsker at investere i din hobby. Vi har fremhævet nogle få eksempler til dig, der ønsker at have styr på dit gear.

Begynderudstyr til lystfiskeren
  • Waders
  • Spinnestang
  • Fiskehjul
  • Fiskeline
  • Blink

Fiskeri med spinner

Fiskestangen er ikke overraskende det vigtigste udstyr for en lystfisker. Men der findes mange forskellige typer stænger, og dit valg bør afhænge af din ambition samt hvordan og hvor meget, du forventer at fiske. Spinnestangen er nok den mest kendte fiskestang. Den er velegnet til den type fiskeri, hvor du konstant kaster ud og hiver ind igen – også kaldet aktivfiskeri.

Hvis du er nybegynder og ønsker at prøve kræfter med fiskeri, er spinnestangen et ganske godt bud på din begynderstang. Det er samtidig én af de billigste fiskestænger og kan fås i prislejer til alt fra 200-1000 kr.

Forskellige slags madding

Når du bruger en spinnestang, kan du bruge forskellige typer endegrej som madding. Det mest almindelige og måske mest kendte madding er blink og strips, som især er velegnet til at fiske efter havørred og hornfisk.  Det er en god idé at have forskellige typer blink liggende, så du kan vælge de tunge til de blæsende dage og de mere lette til vindstille sommerdage.

Powerbait er kunstig madding, du former omkring din fiskekrog. Powerbait er velegnet til fiskeri i put and take-søer og er specielt en god idé, hvis man ikke har naturlig madding med såsom orme, brød eller lignende.

Fiskeri med flue

At fiske med flue er en helt anden kunst end fiskeri med almindelig spinnestang. Først og fremmest kræver fluefiskeri en helt anden type fiskestang, som ofte er markant dyrere end en spinnestang. Den ligger til priser mellem 500 og flere tusinde kroner. Fluestænger er længere og tyndere end almindelige fiskestænger, da de skal bære en meget lettere endevægt end andre stænger.

Når du fisker med fluer, giver det sig selv, at dit endegrej består af fluer. Du kan enten købe fluer i din lokale fiskegrejsbutik, eller du kan give dig i kast med selv at binde fluer. Vær opmærksom på at fluebinding kan være en svær disciplin. Det kræver meget øvelse at blive helt fortrolig med de små materialer. Men det kan sagtens gå hen og blive en hobby i sig selv, hvis man giver det et forsøg.

Timing er alt

Generelt gælder det for de fleste fisk, at højsæsonen er fra marts til oktober. Der er dog nogle undtagelser som fx sild, der kan fanges både før og efter. Det er som udgangspunkt bedst at fiske om morgenen eller om aftenen.

Men i de helt kolde måneder kan det også være en fordel at fiske midt på dagen, da vandet her er varmet en smule op. Det er også vigtigt at holde styr på lav- og højvande, da de fleste fisk fanges ved højvande.

Regler for fiskeri

Der er flere forhold, du bør overveje, før du kaster dig ud i lystfiskeri. Du bør først og fremmest sætte dig ind i de forskellige regler, der gælder i forhold til fiskeri.

Fisketegn

Noget af det vigtigste, du skal have styr på, er et fisketegn. Hvis du er mellem 16-65 år, er det lovpligtigt at have lystfiskertegn for at få lov til at fiske i offentligt tilgængelige farvande. Det er derfor kun put and take-søer, du kan fiske i uden et gyldigt fisketegn. Et fisketegn kan fås som dag-,uge- eller årskort, og du skal selv sørge for at indløse dit kort. Der foretages rutinemæssige tjek fra fiskerikontrollen, som kan ende med en bøde på 750 kr., hvis du ikke har dit fisketegn i orden.

Gratis eller betaling

Herudover findes der steder, hvor du, udover fisketegnet, skal lægge en betaling for at få lov til at fiske. Du bør derfor undersøge reglerne for det konkrete sted, du vælger at fiske. Ved de fleste kyster og søer rundt omkring i landet kan du fiske gratis, hvis blot du har fisketegnet i orden.

Fredning af fisk

Det er også vigtigt at forholde sig til regler for fredning og hvilke fisk, du skal sætte ud igen ved fangst. Som lystfisker må du eksempelvis ikke fiske efter tun. Ved en eventuel fangst skal du derfor sætte tunen i vandet igen. Der er ligeledes forskellige perioder, hvor fisk kan være fredet i. Du kan og bør læse mere om de forskellige regler her.

Fiskeri

Hvor er det bedst at fiske?

Hvor det er bedst at fiske afhænger i høj grad af, hvilken type fisk du ønsker at fange. Der er forskellige områder, der er oplagte til at fange bestemte fisk.

Havørreder

Findes særligt langt kysterne, hvor de søger efter føde. Gå især efter kyster med mørk bund og tang, hvor fisken kan gemme sig. Limfjorden er et eksempel på et godt sted at fiske efter havørred.

Gedder

Gedden er udbredt i hele Danmark. Den lever dog hovedsageligt i små og store søer samt vandløb med tilknytning hertil. Derudover kan du også fange gedder i put and take-søer i hele landet.

Laks

Laksen lever i åer, elve og floder, som har udmunding i Atlanterhavet eller Østersøen. I Danmark lever laksen kun i jyske vandløb som f.eks. Skjern Å, Varde Å og Ribe Å. Hvis du er interesseret i laksefiskeri, bør du også besøge Norge og udforske de mange elve fyldte med laks.

Sild

Hvis du er interesseret i at fange lækre friske sild til frokostbordet, bør du sætte kurs mod Vestjylland. Hvide Sande og Ringkøbing Fjord er fx kendt som særlige gode steder til en solid sildefangst.

Fiskeri med omtanke

Når du fisker, er det vigtigt, at du er bevidst om forskellige regler i forhold til udsætning og håndtering af fisk. Der kan være mange forskellige grunde til, at man vælger at sætte fisken i vandet igen. Men ofte er det på grund af regler om genudsætning med det formål at genskabe en sund fiskebestand. Normalt sætter man fisk i vandet igen hvis de er for små eller er fredede.

Regler og råd

Det giver naturligvis kun mening, hvis fisken overlever udsætningen. Der er derfor forskellige råd, du bør følge for at behandle fisken så skånsomt som muligt. Sørg blandt andet for at hive fisken hurtigt ind, så du undgår at trætte den i kampen. Du bør så vidt muligt kun afkroge fisken, mens den er i vandet, og generelt ikke have den på land i længere tid end højst nødvendigt.

Hvis din fisk er lovlig at fange, og du gerne vil have den med hjem, er der naturligvis også regler omkring aflivning af fisken. Når du har hevet din fisk i land, bør du hurtigst muligt aflive den. Dette kan gøres ved at slå en stor sten hårdt mod hovedskallen eller ved at stikke en skarp kniv ned i nakken bag øjnene. På disse måder dør fisken hurtigt og uden at lide for meget.

Stress af med fiskeri

At stå ved kysten i flere timer, kigge ud over vandet og blot nyde stilheden må være den perfekte måde at stresse af på efter en lang arbejdsdag. Netop derfor er der mange, der anser lystfiskeri som et afbræk fra hverdagen og som en nærmest meditativ beskæftigelse.

Det kan være sundt at koble af og øve sig i at slå tankerne fra og kun koncentrere sig om at vente på, at en fisk måske bider på. Så selvom du ikke nødvendigvis fanger noget, kan den rolige stund ved vandet stadig have en positiv effekt på din krop og dit sind.

Lån penge til fiskeudstyr

Hvis du først er blevet bidt af lystfiskeri, vil du med al garanti også hurtigt begynde at drømme om nyt udstyr. Men fiskeudstyr er ikke billigt, og især ikke hvis du skal have det bedste af det bedste. Hos KreditNU kan du låne penge til nyt udstyr nu og her.

Vores lån er et af de billigste på det digitale lånemarked. Vi har en fast løbetid på 24 måneder, men du kan til hver en tid indfri dit lån uden ekstra omkostninger. Læs mere om vores lånerammer og indstil selv den smarte låneslider her.

Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum

Leave a Reply