fbpx Skip to main content

Læsetid: 7 minutter

Hvor mange feriepenge kan jeg få udbetalt? Hvordan bestiller jeg mine feriepenge? Og hvad er det nu lige, den nye ferielov indebærer?

Spørgsmålene er mange, når det handler om ferie og feriepenge, og det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige regler, perioder og frister. Særligt den nye ferielov kan gøre enhver forvirret. Derfor har vi samlet de vigtigste informationer til dig, der også har lidt svært ved at blive klog på dine feriepenge.

Hvad er feriepenge?

Feriepenge er de penge, du har optjent, og som du kan bruge til at afholde ferie. Som lønmodtager har du krav på feriepenge, og det er din arbejdsgiver, der skal udbetale pengene til dig. Du optjener 2,08 feriedage pr. måned, du er ansat. Feriepenge udgør 12,5 % af den ansattes løn for et år og bliver beskattet på almindelig vis.

Ny ferielov

Det er nok næppe gået nogens næse forbi, at der er kommet en ny ferielov. Den gamle ferielov resulterer i forskudt ferie, hvor den nye ferielov skaber mulighed for samtidighedsferie. Den nye ferielov er fra 1. september 2020 og bringer forskellige ændringer med sig, som er vigtige at være opmærksom på.

Den nye ferielov er stablet på benene blandt andet med det formål at skabe bedre feriemuligheder for nyuddannede. Med den gamle ferielov, ville nyuddannede skulle arbejde i 1,5 år før de kunne afholde deres optjene ferie. Med den nye ferielov kan de princippet afholde ferie allerede en måned efter opstart. Derudover skaber den nye ferielov også et godt grundlag for en mere udspredt forvaltning af danskernes formue, hvilket er sundt – både for den enkeltes privatøkonomi og for samfundsøkonomien i det hele taget.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad den nye ferielov betyder for dig, kan du læse meget mere om den nye feriepengelov på www.borger.dk

Nuværende ferielov vs. ny ferielov
Nuværende ferielov Ny ferielov
Ferietype Forskudt ferie Samtidighedsferie
Periode for optjening af feriepenge 1/1 – 31/12 1/9 – 31/8
Ferieår 1/5 – 31/8 Løbende ferie
Feriepenge

Hvad er indefrosne feriepenge?

Du har måske hørt begrebet indefrosne feriepenge blive nævnt en del gange og undret dig over, hvad det egentlig betyder. Svaret hænger sammen med den nye ferielov fra 2020.

Den nye ferielov trådte for alvor i kraft den 1. september 2020. Den indebærer i grove træk, at du som lønmodtager kan afholde ferie fra den dag du optjener den og dermed ikke nødvendigvis skal vente til ferieåret næste år.

Den nye lov betød blandt andet også, at dine feriepenge fra september 2019 blev indefrosset i en fond. Dette var for at skabe en smidig overgangsperiode, hvor virksomheder ikke risikerede både at skulle udbetale pengene i overensstemmelse med den gamle ferielov dvs. for hele kalenderåret (1. januar- 31. december 2019) samt for første halvår af 2020 i overensstemmelse med den nye ferielov.

Læs også: Tjen ekstra penge nemt og hurtigt

Feriepenge: vigtigt at vide
  • Du kan bestille optjente feriepenge fra sidste kalenderår på borger.dk
  • Du kan afholde den optjente ferie fra den 1. maj til den 31. september
  • Feriepenge udbetales tidligst en måned inden første feriedag
  • Beløb under 1500 udbetales automatisk til din NemKonto
  • Den nye ferielov trådte i kraft 1. september 2020
  • Du får udbetalt indefrosne feriepenge til oktober

Udbetaling af indefrosne feriepenge

På grund af Corona blev mange danskere blevet tvunget til at gå ned i løn, afholde ferie eller i værste fald at fratræde deres stilling. Det medførte svære økonomiske situationer for mange og satte en stopper for mange sommerferiedrømme. Netop derfor besluttede regeringen, at man kunne få tre uger af de indefrosne feriepenge udbetalt med henblik på at lette den økonomiske byrde hos den enkelte dansker, få gang i turismen hen over sommeren og dermed også holde hjulene i gang hos forskellige virksomheder.

Du kan få inspiration til din sommerferie i blogindlægget her.

Har jeg indefrosne feriepenge?

Har du været beskæftiget og optjent feriepenge fra 1. september 2019 og frem til (ja, faktisk frem til den 31. august 2020), så har du indefrosne feriepenge til gode. Oprindeligt skulle disse penge indefryses frem til den dag, du forlader arbejdsmarkedet. Men grundet Corona fik man i første omgang 3 ugers feriepenge udbetalt. Hvor mange du har til gode, kan du se på borger.dk.

Hvor mange indefrosne feriepenge har du til gode?

Er du en helt almindelig lønmodtager, så har du altid ret til 5 ugers feriepenge, men flere laver faktisk en aftale om at kunne holde 6 ugers ferie. Dog er den 6. ferieuge, noget den enkelte medarbejder forhandler sig til. Derfor er der også kun 5 ugers indefrosne feriepenge. I forbindelse med Corona er danskernes forbrug styrtdykket, og økonomien har lidt et stort hug grundet nedlukning af butikkerne og virksomheder. I et forsøg på at kickstarte økonomien kunne man få udbetalt 3 ugers feriepenge. I skemaet ovenover kan du se, hvor meget du cirka kunne få udbetalt – alt efter din månedsløn før skat.

Månedlig indkomst før skat 3 ugers udbetalt feriepenge efter skat
25.000 kr. 12.300 kr.
30.000 kr. 14.700 kr.
40.000 kr. 19.600 kr.
50.000 kr. 18.600 kr.
60.000 kr. 22.300 kr.

Hvad koster det at låne hos KreditNU?

Hos KreditNU kan du låne billigt, da vi ikke har nogle månedlige renter på vores lån. Vi har et engangsgebyr på 25 %, som vi opkræver i forbindelse med etablering af lånet. Hvor højt etableringsgebyret er i kroner og øre, afhænger af dit lånebeløb. Hos KreditNU er der ligeledes ikke noget gebyr for tidlig indfrielse af lån.

Priseksempel ved et lån på 10.000 kr. v. 24 måneders løbetid
Månedlig minimumydelse 520,83 kr.
Debitorrente (fast årlig) 0 %
Årlige omkostninger i procent (ÅOP) 24,87 %
Samlede låneomkostninger ved et lån på 10.000 kr. 2.500 kr.
Samlet tilbagebetalingsbeløb 12.500 kr.
Priseksempel ved et lån på 25.000 kr. v. 24 måneders løbetid
Månedlig minimumydelse 1.302,08 kr.
Debitorrente (fast årlig) 0 %
Årlige omkostninger i procent (ÅOP) 24,87 %
Samlede kreditomkostninger 6.250 kr.
Samlet tilbagebetalingsbeløb 31.250 kr.

Hvornår kan jeg få mine feriepenge udbetalt?

Du skal selv anmode om at få dine feriepenge for sidste kalenderår udbetalt på www.borger.dk. Du skal angive hvornår du vil holde ferie mellem maj og september i år. Du kan få dine feriepenge udbetalt op til en måned før din ferie.

Hvem kan modtage feriepenge?

Hvis du er lønmodtager, har du ret til feriepenge. Dette er dog et meget forenklet svar på, hvem der er berettiget til disse penge. Virkeligheden er noget mere kompliceret. Hvis du er dagpengemodtager eller er på barsel, har du ret til feriedagpenge, og er du i fleksjob uden at have optjent feriepenge, kan du søge om ledighedsydelse i perioden. Læs meget mere om de forskellige typer af ”feriepenge-modtagere” her, og bliv klogere på, hvordan situationen ser ud for dig.

Offentlige ydelser og feriepenge

Som hovedregel kan du ikke få udbetalt feriepenge, så længe du modtager offentlige ydelser som f.eks kontanthjælp. Du skal i stedet melde din ferie til Udbetaling Danmark eller din kommune.

Er du studerende og på SU, kan du godt modtage feriepenge ved siden af din SU. Disse feriepenge kan blandt andet være optjent gennem et job ved siden af studiet. Det er i denne forbindelse vigtigt at påpege, at du naturligvis skal holde ferie fra studiejobbet i den periode, du vælger at afholde din ferie.

Læs også: Påsken 2023.

Lån penge til din sommerferie

Har du svært ved at finansiere din sommerferie? Hvis du har en drøm om at komme i luksussommerhus med familien eller opgradere udstyret til trekkingferien i Norge, kan vi tilbyde dig et lån på op til 25.000 kroner.

Vi har ikke nogen månedlig rente på vores lån, og du betaler således kun et etableringsgebyr på 25 %. Selvom vi har sænket prisen på vores billige lån, har vi stadig de mange gode fordele som før. Du kan således stadig ansøge i aftentimerne og i weekenden og få lånet udbetalt samme dag. Og i modsætning til vores konkurrenter, skal du ikke betale ekstra for en hurtig overførsel eller indfrielse før tid, hvis du ønsker at lukke din kredit.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen