Læsetid: 10 minutter
Ved at lægge et madbudget til 1 person kan du undgå at bruge for mange penge på mad. Kommer du ofte hjem med alt andet end det, der står på indkøbssedlen? Så frygt ej – du er ikke alene. Der er hjælp at hente.
Vi har samlet gode tips til dig, der ønsker at nedbringe dit madbudget markant. Hvis du følger disse råd, vil du ret hurtigt kunne se en forskel i din økonomi.
Madbudget-udregner
Indtast dine ugentlige madudgifter for at beregne dit månedlige og årlige madbudget.
Resultat
Månedlige madudgifter: 0 DKK
Årlige madudgifter: 0 DKK
Mad og dagligvarer er ofte én af de poster, der kan få det månedlige budget til at skride. Og det kan gå ud over mange andre glæder i hverdagen. Men heldigvis er madposten også én af de poster, som du selv kan styre og dermed også hurtigt kan ændre på.
Der kan være flere grunde til, at en stor del af budgettet går til mad og dagligvarer. Der er mange forskellige fælder, du kan falde i. Og selvom mad er lækkert, er der også sjovere ting at bruge sit månedlige budget på.
Hvis du begynder at følge de nedenstående tips, kan du på sigt måske spare op. Eller du kan beholde dit fitness-abonnement, få råd til dine studiebøger eller komme afsted på din drømmeferie.
Madbudget for 1 voksen
Finanstilsynets anbefaling for 1 voksen i en husstand er et rådighedsbeløb på 5.000-6.000 kroner. Derudover anbefales det, at man lægger 2.500 kroner oveni det beløb per barn, som bor i husstanden. Et realistisk madbudget for 1 voksen uden børn vil derfor være på omkring 1.500-2000 kroner per måned.
Tallene er dog vejledende og afhænger af jeres personlige præferencer, livsstil og rådighedsbeløb. Det er også værd at huske, at man som 1 voksen har mange af de samme udgifter, som et par har – uden fordelen ved at kunne dele udgifterne i to.
Opret en madkonto
Noget af det første, vi råder dig til at gøre, er at oprette en separat madkonto. Hvis du betaler mad og dagligvarer fra din almindelige lønkonto, kan det være svært at skelne disse udgifter fra dine diverse udgifter.
Lige netop her opstår risikoen for manglende overblik og din økonomi kan derfor hurtigt løbe løbsk. Hvis du både køber dit tøj, forskellige gaver og mad fra den samme konto, kan udgifterne hurtigt lappe ind over hinanden.
På den måde bliver det svært at holde styr på, hvor mange penge du faktisk har brugt på mad, og hvor mange du har tilbage til resten af måneden.
Læg et madbudget til 1 person
Når du har oprettet en madkonto, skal du naturligvis lægge et estimeret budget for din månedlige udgift til mad og dagligvarer. Hvis du aldrig har haft et overblik over dine madudgifter, kan det være en udfordring pludselig at lægge et budget.
Men her er det vigtigt at huske, at budgettet nemt kan ændres til enten mere eller mindre, hvis behovet opstår. Grundlæggende kan man gå ud fra, at én person sagtens kan leve for 2000 kr. i måneden.
Det er et godt budget at gå efter. Beløbet kan naturligvis variere og afhænge af faktorer som livsstil, alder, særlige behov, indkomst, interesse m.m.
Brug kontanter
Hvis du efter nogle måneder stadig har svært ved at overholde budgettet, kan følgende to ting ligge bag. Det kan være, at du ganske enkelt bør købe mindre og billigere ind. En anden grund kan være, at du stadig har svært ved at vænne dig til de nye vaner og glemmer at tjekke din konto før sidst på måneden.
I sidste tilfælde kan et alternativ være, at du hæver dit madbudget i kontanter og eventuelt opbevarer dem i en krukke i køkkenet. Denne metode bidrager til at du ganske enkelt ikke kan bruge flere penge end dem, der er i krukken. På denne måde bliver du som bonus langt mere bevidst omkring hver eneste betaling.
Lav en madplan
Vores andet tip er at lave en ugentlig madplan eller eventuelt en plan for hele måneden. Her skal du dog være opmærksom på, at der hurtigt kan ske ændringer i planen.
Det kan være, du bliver inviteret til fødselsdag, skal arbejde sent eller der kommer andet i vejen. Du kan med fordel sætte nogle lidt løsere rammer for din madplan. Det giver mere fleksibilitet i løbet af ugen.
Planlægning af madplan
Et godt tip er at sætte dig ned søndag aften og planlægge den kommende uge. Søndag aften er, for de fleste mennesker, et roligt tidspunkt, hvor du alligevel så småt begynder at gå den kommende uges planer igennem i hovedet.
Når du planlægger ugen, er det en god idé at forholde dig til følgende spørgsmål: er der nogle dage, du arbejder sent? Er der nogle aftener du skal til træning? Og er der en aften i weekenden, der er sat af til hygge med vennerne?
Svarene på disse spørgsmål kan være med til at afgøre, hvilke dage du har god tid til at lave mad, og hvilke aftener du måske skal nuppe et par hurtige rugbrødsmadder.
På denne måde bliver du også klar over, hvilke aftenener du egentlig skal handle ind til. På den måde undgår du at købe for meget og smide ud.
6 apps til dit madbudget
- Tilbudsugen
- For resten
- Nemlig
- Mambeno
- Mad for fattigrøve
- To good to go
Vær økonomisk, når du lægger madplan
Når du laver en madplan, er det vigtigt, at du forholder dig til, om et måltid eksempelvis kan række til to aftener samt hvilke ingredienser, du kan bruge i flere forskellige retter. Derudover bør du altid tjekke forskellige tilbudsaviser for at finde de billigste varer.
Optimalt set er det bedst at købe ind i forskellige butikker, alt efter hvor der er tilbud på de varer, du skal bruge. Hvis dette er for uoverskueligt, kan du nøjes med at handle stort ind i den butik, der kører tilbud på flest af varerne på listen.
Undgå madspild
Vores tredje tip angår dine vaner i forhold til at smide mad ud. De fleste af os kan nok se os selv i en situation, hvor vi smider resten af aftensmaden ud. Måske fordi det er nemmest, og måske fordi vi ikke rigtig kan se noget ”genbrugspotentiale” i det.
Men i virkeligheden er det jo ikke meget sværere at fordele rester i forskellige bøtter, og det kan virkelig betale sig at tænke kreativt i denne sammenhæng.
Gem overskydende madvarer
Der er masser af penge at spare ved at gemme overskydende madvarer. Lad være med at smide de ekstra kartofler ud. De kan enten bruges på rugbrød til frokosten dagen efter eller i en kartoffelsalat som tilbehør til aftenens kød. Du bør også gemme den ekstra stump salat, selvom den ser kedelig og uappetitlig ud.
Hvis du tilføjer lidt ekstra grøntsager dagen efter og vender den godt rundt, kan den næsten være så god som ny. Og der er mange gode grunde til ikke at smide mad ud. Du kan først og fremmest spare mange penge i dit madbudget ved at spise rester. Derudover er du samtidig skånsom ved miljøet.
Gå efter de gule mærker
Du kan selv gøre rigtig meget, når det kommer til at smide mindre mad ud. Men mange supermarkeder og nogle café-kæder har allerede gjort et stort stykke af arbejdet for dig.
I Rema 1000 kan du fx købe en enkelt kyllingefilet i stedet for en pakke med flere, og i Netto kan du finde deres sidste salgsdatovarer og spare penge, mens de undgår madspild.
Flere restauranter og bagere er ligeledes begyndt med at tilbyde mad ved lukketid, som ellers ville blive smidt ud – det såkaldte ”too good to go”-koncept.
Et godt råd er derfor at tænke over de forskellige muligheder, der er for enten at genbruge, handle mindre ind eller købe varer, der ellers skulle smides ud. Det er alt sammen strategier, der kan hjælpe med at holde udgifterne til dit madbudget nede.
Få overblik over dit madbudget
Udover disse 5 tips opfordrer vi selvfølgelig altid til, at du husker at handle ind og lægge et madbudget efter din personlige økonomiske situation.
Hvis du har en solid indkomst og har godt med luft i budgettet, kan du naturligvis tillade dig at bruge lidt flere penge på mad i måneden. Start med at skabe et godt overblik over din økonomi og find herefter ud af, hvor meget du vil lægge til side i dit madbudget.
Læs eventuelt vores indlæg om apps til din privatøkonomi, hvis du vil have et bedre overblik over, hvor mange penge du bruger på de forskellige poster.
Ændr dine indkøbsvaner
Der er mange gode råd at hente og redskaber, du kan tage i brug, når du skal skærpe dit madbudget. Men det meste af det handler om dine egne vaner.
Du kan lægge nok så mange planer og oprette alverdens konti. Men det hjælper ikke meget, hvis du ikke sørger for at ændre dine forbrugsvaner.
Sæt system i dine indkøb
Noget af det vigtigste, du selv kan gøre, for at få bedre styr på dit månedlige madbudget er at ændre på dine indkøbsvaner. Måske du ikke tænker meget over dine vaner til hverdag. Men det er faktisk netop her, problemet ligger.
Vi er vant til at handle ind ud fra et naturligt instinkt. Men hvis du skal spare penge på dit månedlige forbrug på mad, bliver du nødt til at sætte dine indkøbsvaner mere i system. Og der er flere punkter, hvor du kan ændre dine mønstre, når du handler ind.
5 tips til et mindre madbudget:
- Planlæg din uge
- Brug flere grøntsager
- Aldrig køb ind på tom mave
- Tjek tilbudsaviser
- Spis rester
Køb aldrig ind på tom mave
Det er først og fremmest vigtigt, at du aldrig handler ind på tom mave. Det kan ske for os alle, at vi med rumlende mave cykler hen imod Netto efter arbejde. Men det er ikke en særlig god idé. Især hvis du ønsker at bruge færre penge på dit madbudget.
Sørg i stedet for at handle stort ind én gang om ugen, så du undgår spontane og ofte usunde indkøb på tom mave. Du kan med fordel handle ind søndag aften, når du har lagt din madplan for den kommende uge. Husk at du ikke kun skal tænke på aftensmad. Sørg for at handle ind til både morgenmad, frokost og de gode snacks til den hurtige sult.
Det kan naturligvis hænde, at du kommer til at købe en ekstra liter mælk eller en plade chokolade i løbet af ugen. Så sørg derfor at give plads i madbudgettet til de uundgåelige små køb. 100-200 kr. er passende at lægge til side til disse ekstra og ofte spontane indkøb.
Lav hjemmelavet mad
Et sidste godt tip er ganske enkelt at kaste dig over kødgryderne. Det er langt billigere at lave hjemmelavet mad end at købe færdigretter eller takeaway.
Når du laver mad fra bunden, finder du hurtigt ud af, hvor langt de forskellige ingredienser rækker, og hvor meget du faktisk får for pengene.
Derudover vil der ofte være rester, når du laver mad fra bunden. Det er også med til at give ekstra plads i dit madbudget.
Mere grønt i dit madbudget
Tænk gerne over at bruge flere grøntsager end normalt, da det både mætter mere og er billigere i længden. Det kan derfor være en god måde at holde dit madbudget. Du kan prøve at skifte halvdelen af kødet i din lasagne ud med grøntsager. Så har du lige pludselig kød til to dage i stedet for én.
Det kan også være, du finder ud af, at du slet ikke har brug for kødet på sigt. Kast dig også gerne ud i planlagte, kødfrie dage og lad din kreative side udfolde sig.
Find madinspiration på nettet
Hvis du nu ikke er en haj i et køkken eller har svært ved at finde på nye retter, kan du kigge efter inspiration. Du kan kigge i kogebøger og søge på nettet.
Derudover boomer de sociale medier med mad-bloggere, som laver spændende retter. De giver ofte adgang til sunde og fornuftige madplaner, som du kan følge eller blot lade dig inspirere af. Hvis du ønsker at holde et billigt madbudget, kan du også tjekke denne side ud.
Selvom hjemmelavet mad klart er at foretrække, kan det ske, at man får lyst til at vælge den nemme løsning og bestille mad udefra i ny og næ.
Det er en god idé på forhånd at overveje, om penge til takeaway og restaurantbesøg skal indgå i madbudgettet eller om det skal trækkes fra din lønkonto. Sæt gerne omkring 200 kr. af til dette i måneden.