Skip to main content

Læsetid: 10 minutter

Hvor stort et rådighedsbeløb er det godt at have hver måned? Og hvordan lægger man et ordentligt budget for sin økonomi? Det er nogle af de ting, du kan læse om her på siden.

Hvad er rådighedsbeløb?

Rådighedsbeløb = Indtægter (efter skat) – faste udgifter. Dit rådighedsbeløb er kort sagt det beløb, du har tilbage på kontoen, når alle dine faste udgifter er betalt. På den måde er det et pejlemærke for, hvor sund en økonomi man har. Hvis du fx får udbetalt 20.000 kroner og har faste udgifter for 12.000 kroner, er dit rådighedsbeløb på 8.000 kroner.

Faste udgifter er fx husleje, abonnementer til mobil og tv/streaming, forsikringer, transport, gældafdrag, vand, gas og el. Det resterende rådighedsbeløb skal derfor dække alle øvrige udgifter. Det er meget individuelt, hvad der er et tilstrækkeligt rådighedsbeløb.

Hvad dækker rådighedsbeløb over?

Dit rådighedsbeløb skal fx dække udgifter til:

Rådighedsberegner

Indtast dine indtægter og faste udgifter for at beregne dit rådighedsbeløb.







Resultat

Rådighedsbeløb: 0 DKK

Hvad bruges rådighedsbeløb til?

Rådighedsbeløb er vigtige, når man skal låne penge, hvad enten det er i banken, i et realkreditselskab eller ved en online låneudbyder. Låneudbydere i Danmark er underlagt regler fra Finanstilsynet, der gør, at alle skal igennem en kreditværdighedsvurdering for at blive godkendt til et lån.

I denne vurdering tages der stilling til, om ens rådighedsbeløb er højt nok til at optage et lån og afdrage på det. Dette er med til at beskytte låntagere mod at ende i gældsspiraler eller i dårlige økonomiske situationer. Dette kan ende med en registrering i RKI og/eller videresendelse til inkasso. Det er op til den enkelte låneudbyder at foretage en kreditværdighedsvurdering ud fra forskellige parametre med udgangspunkt i de udstukne regler fra Finanstilsynet.

rådighedsbeløb

Hvor meget skal man have i rådighedsbeløb?

Finanstilsynet har lavet nogle vejledende rådighedsbeløb for, hvor meget en gennemsnitlig dansker har brug for for at leve. Beløbene afhænger bl.a. af, om man bor alene eller sammen med nogen, og om man har børn. Som udgangspunkt er det vejledende minimumskrav, da mange ofte kan have behov for større rådighedsbeløb.

Deres satser ser ud som følger:

  • Ca. 7000 kr. om måneden for singler
  • Ca. 11-12.000 kr. om måneden for samlevende
  • Ca. 2.000-3.500 kr. om måneden per barn

Sådan får du et større rådighedsbeløb

For at få flere penge mellem hænderne hver måned skal du først starte med at lægge et budget. Det indebærer at give din økonomiske situation et eftertjek og gennemgå dine udgifter. Du kan fx tjekke, om der er nogen af dine faste udgifter, du kan spare væk eller finde billigere alternativer til.

Derudover er det smarte ved at lægge et budget, at du ved, hvor mange penge du har til de forskellige poster hver måned. Det gør det nemmere at spare penge op, når man har et overblik over sin økonomi, og det kan give dig et større rådighedsbeløb.

Lån hos KreditNU

Hos KreditNU kigger vi også på rådighedsbeløb, når vi foretager vores kreditværdighedsvurderinger. Vi følger de vejledende regler fra Finanstilsynet og har ansvarlige retningslinjer for udlån. Vi vil gerne sikre, at vores låntagere har en stabil nok økonomi til at betale af på lånet, så de ikke ender i en dårlig økonomisk situation. Vi har en månedlig rente på 0%, men kræver et etableringsgebyr på 25% af dit lånebeløb. Dette betyder dog, at dit lån koster det samme uanset hvor hurtigt du afdrager på det inden for vores 24 måneders løbetid.

Kristina

Author Kristina

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina

Leave a Reply