fbpx Skip to main content

Læsetid: 10 minutter

Hvor mange penge kan du egentlig klare dig for om måneden? Er det på tide at gøre noget aktivt ved din økonomiske situation? Så spænd livremmen. Selvom du måske ikke lige står og mangler penge sidst på måneden, kan det stadig være en god ide at tage udfordringen op. Hvis du først ser, hvor meget du faktisk kan skære ind til benene, kan det virkelig være en øjenåbner for, hvor mange penge du ellers plejer at bruge, og hvad du egentlig kan leve rigtig fint for.

Særligt i denne tid kan det være en god idé at øve sig i at skære markant ned på sine udgifter og lægge lidt ekstra til side hver måned. Det er nemlig altid rart at vide, at man kan leve for mindre, hvis man en dag står uden job, får mindre i løn eller lignende.

Der er flere ting, du selv kan gøre for at spænde livremmen og skære ned på dine månedlige udgifter. Nogle af dem er mere ekstreme end andre. Det kan være en fordel at tage udfordringen op sammen med en kammerat eller din partner. Så I kan støtte hinanden i projekt ”skær ind til benet”, som til tider godt kan være lidt hårdt. Til gengæld vil du i sidste ende blive belønnet med en sund økonomi og en forbedret selvdisciplin.

Gå din økonomi efter i sømmene

Noget af det første, du bør foretage dig, er at gå din økonomi godt og grundigt efter i sømmene. Hvis du ønsker at skære ned på dine udgifter, er det vigtigt at finde den rette balance mellem dine indtægter og udgifter. Du bliver nødt til at se din nuværende økonomi dybt i øjnene, hvis du skal kunne skære ind til benet og bringe dine udgifter ned.

Det er en rigtig god ide at gennemgå dine kvitteringer for de sidste par måneder. Hvis du ikke har gemt dine kvitteringer – hvilket du naturligvis bør gøre – kan du kigge dit bankudtog igennem og finde alle betalinger for de seneste måneder. Herefter bør du udarbejde kategorier som mad, tøj, byture, restaurant-besøg, abonnementer, forsikringer og diverse. Du kan ikke lave for mange kategorier. Jo flere du laver, jo bedre et indblik får du i, hvad du helt konkret bruger dine penge på. Skriv præcist ned, hvad du har brugt på de forskellige poster de seneste måneder. Det kan være, du finder ud af, at du bruger alt for mange penge på tøj, eller at du har for mange forskellige abonnementer rundt omkring, som sluger dine penge. Du kan med fordel læse blogindlægget her og blive klogere på app’en Lommebudget. Den fordeler automatisk dine udgifter i forskellige poster og danner et grafisk overblik over fordelingen.

Et sådan overblik over din økonomi giver dig et optimalt grundlag for at opdage, hvor der skal justeres. Når du først har dit økonomiske udgangspunkt skrevet ned sort på hvidt, kan du nemt lave en plan for de forskellige kategorier, og hvad du ønsker at bruge på hver post fremadrettet.

Læs også: Guide til opsparing: Sådan slipper du for dyre lån

Hvad har du egentlig brug for?

Når du planlægger, hvad du fremadrettet vil spendere på de forskellige poster, bør du overveje grundigt, hvad du egentlig har brug for. Skær ned på de poster, som er mindst nødvendige. Det kan være tøj, byture og unødvendige abonnementer som eksempelvis blade, fitness og andre ”fornøjelser”. Der er ingen tvivl om, at det kræver viljestyrke at vælge hverdagens fornøjelser fra. Men det kan være sundt for både krop og sind at skære ind til benet i en periode.

Hvis det er for svært at undvære det hele, kan du nøjes med at vælge det fra, som du bedst kan undvære. Dette er naturligvis en individuel sag. Men rent objektivt kan der argumenteres for, at de nye smarte jeans eller den dyre champagne på stamstedet er mindre nødvendige ting at bruge penge på end eksempelvis forsikringer og telefonabonnement.

Find på kreative løsninger

Bliver du trist ved tanken om at skulle skære fornøjelser væk fra din hverdag? Så kan du med fordel tænke i alternativer til det, du vælger at skære fra.

Hvis du vælger at skære markant ned på byture og cafe-besøg, kan det være en god ide at tænke kreativt i forhold til andre løsninger, som i princippet kan give dig den samme fornøjelse – bare billigere.

I stedet for at tage i byen og betale dyre domme for sodavand, øl eller drinks, kan du i stedet købe det billigt i supermarkedet og hygge hjemme med vennerne.  I stedet for at tage på cafe og spise frokost, kan du bikse en hurtig hjemmelavet frokost sammen, finde et tæppe frem og tage på picnic i stedet. Selvom man skærer væk, forbliver formålet med aktiviteten trods alt det samme – nemlig at hygge sig.

I stedet for at købe nyt tøj kan du spare betydelige beløb ved at købe secondhand eller arve fra dine venner. Alternativt kan du vælge at sælge noget af dit tøj, for at få råd til at købe lidt nyt.

Du kan også sagtens bevare din gode form, selvom du har skåret dit fitness-abonnement fra. Hvis motivationen er der, handler det blot om at snøre løbeskoene og dyrke crossfit med de redskaber, du har til rådighed.

Arrangementer

Sortér i dine arrangementer

Hvis du virkelig har et ønske om at spænde livremmen og skære ind til benet, bør du være opmærksom på, hvilke arrangementer du siger ja til. Det kan være svært at sige fra til alle sjove arrangementer. Du kan starte med at sige nej til dem, der kræver flest penge, og som du har nemmest ved at sige fra til. Husk på, at det kun er en periode.

5 hurtige sparetips:
 • Hold skarpt øje med din økonomi
 • Reducer dit madbudget
 • Skær unødvendige fornøjelser fra
 • Brug kontanter i stedet for dankort
 • Spis og drik hjemme

Hæv dine penge

Selvom du har taget et aktivt valg om spænde livremmen og skære ind til benet, kan det være svært at udleve det i praksis. Når du først svinger dankortet på byturen, kan du risikere hurtigt at overse de unødvendige udgifter og komme til at lade betalingerne løbe løbsk.

I stedet kan du med fordel vælge at hæve de penge, du må bruge i løbet af måneden. Herefter kan du fordele dem i krukker for hver enkelt post. Når du har pengene fysisk i hænderne, vil du rent automatisk tænke mere over hvert eneste køb, du foretager. På denne måde vil du også nemt kunne se, når krukken bliver mere og mere tom og månedens budget dermed bevæger sig mod nul.

Når du hæver dit budget i kontanter, kan du lade dankortet blive hjemme, og på denne måde køber du kun det, du har budgetteret til, og du undgår de overflødige ekstraudgifter.

Alternativt kan du også få fingrene i et hævekort eller debitkort, hvor du ikke kan lave overtræk. Du kan dog stadig risikere at stå uden penge fra midten af måneden, fordi du ikke har været opmærksom på dine hævninger.

Læg et madbudget

En anden måde, hvorpå du nemt og hurtigt kan skære ned på dine udgifter, er ved at give dit madbudget et grundigt gennemtjek. Det er ofte mad og dagligvarer, der er synderen, når man gang på gang trækker over på kontoen. Men du kan spare mange penge ved at ændre en smule på dine vaner i forhold til både madvarer og indkøbsmønstre. Og du behøver ikke at undvære lækkert mad, selvom du skærer markant ned i dit madbudget. Du kan blandt andet prøve at spise mindre kød og flere grøntsager, du kan lave store portioner, så du har til flere dage. Du kan også gå på jagt efter de helt skarpe tilbud på de lækre ingredienser, du normalt er vild med. Du kan få mere inspiration til at nedbringe dit månedlige madbudget i blogindlægget her.

Vær opmærksom på abonnementer

Abonnementer er noget, du virkelig bør være opmærksom på, hvis du vil have et overblik over, hvad du bruger dine penge på. Det kan være fristende at takke ja til det ene abonnement efter det andet. Og melder man det først til Betalingsservice, kan det hurtigt føles som om, at man modtager den ene gode service efter den anden uden at se det som en stor udgift. Men abonnementer kan hurtigt løbe op i flere tusinde kroner i måneden. Det kan derfor sagtens være den hovedsagelige grund til, at din økonomi ser rødt måned efter måned.

Du bør kigge særligt efter dine abonnementer, når du til en start gennemgår din økonomi. Vær opmærksom på, hvor ofte du betaler dem, og fordel så betalingerne ud på hver enkel måned. Så får du et reelt indblik i, hvad du bruger på forskellige aftaler hver eneste måned.

Men der er stor forskel på abonnementer. Så her bør du igen huske at forholde dig til, hvilke der er nødvendige, og hvilke du kan undvære.

Abonnementer: Need to have
 • Forsikringer
 • Telefon
 • Internet
 • Foreninger og A-kasse
Abonnementer: Nice to have
 • Streamingtjenester
 • Lydbøger
 • Blade
 • Fitness
Udgifter

Undersøg alternative udbydere

Når du har sat dig for at skære din økonomi ind til benet, bør du også gøre det ordentligt. Vi opfordrer derfor til, at du går i dybden med dine månedlige betalinger til eksempelvis telefonabonnement, internet, fagforening og forsikringer. Det kan være, du har takket ja til et godt tilbud uden at overveje, hvad der ellers findes derude. Derfor bør du skrive ned, hvad du på nuværende tidspunkt betaler til dine forskellige abonnementer, og herefter undersøge, hvilke alternativer, der findes på markedet. Vi garanterer dig, at du et eller andet sted kan finde et billigere alternativ til din nuværende aftale.

Skru op for arbejdet

Måske vælger du at skrue op for intensiteten på arbejde. Det kan være smart, hvis du i en periode alligevel siger nej til arrangementer og fornøjelser og skærer markant ned på dit forbrug. Hvis du fx har mulighed for at tage ekstra timer, kan du gøre det. Det kan også være, du har lidt ekstra overskud til at gå i dybden med dine arbejdsopgaver, nu når ingen ydre faktorer forstyrrer. Hvis du arbejder lidt ekstra samtidig med at du siger fra til dyre fornøjelser, vil du med garanti virkelig kunne mærke en betydelig forskel på din økonomi.

Læs også: Tjen ekstra penge nemt og hurtigt

Din økonomi fremover

Du har gjort en markant indsats for at skrue ned for dit forbrug og skære ned på dine månedlige udgifter. Nu venter det allersværeste – nemlig at holde den gode stil. Du har nu set, hvor betydelig en forskel du selv kan gøre for din privatøkonomi. Det vil derfor være en skam at lade det løbe løbsk igen. Og selvom du giver dig selv lov til at nyde flere fornøjelser i hverdagen, bør du som minimum holde fast i det gode overblik. Så længe du fremover holder din økonomi overskuelig og transparent for dig selv, vil du altid være bevidst om, hvornår du bør skære ned, og hvornår du kan give lidt mere slip.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen