fbpx Skip to main content

Læsetid: 6 minutter

Så blev det december, og julen er så småt begyndt at gøre sit indtog. Det betyder for mange mennesker en måned med rødglødende kreditkort og ikke mindst rødglødende tal på lønkontoen. Hvis du gerne vil komme igennem julen uden røde tal fra sms-lån og afdragsordninger, og uden at juletræet er alt for tomt, kan du her blive klogere på, hvordan du skal håndtere din økonomi.

Juleforbrug

Black Friday forlænger julehandlen

Med udbredelsen af Black Friday herhjemme er danskernes juleindkøb blevet fremrykket en smule. Black Friday er en amerikansk begivenhed, som finder sted den første fredag efter Thanksgiving (som altid er den fjerde torsdag i november). Nogle år falder Black Friday så sent i måneden, at det er en lønningsdag. Det betyder ikke overraskende, at der bliver omsat for rigtig mange penge i de år.

Black friday 2019

Læg et budget for året

Det bedste du kan gøre, for at komme helskindet igennem julen, uden at lønkontoen går i overtræk, er at spare op igennem hele året. Du kan starte med at lægge et budget, hvor du samler et overblik over dine faste udgifter, som du trækker fra din indtægt – det giver dig dermed et månedligt rådighedsbeløb. Med udgangspunkt i dit rådighedsbeløb kan du afveje, hvor meget du kan sætte til side til gaver – heriblandt julegaverne.

Når du lægger et budget for hele året, undgår du at stå i november eller starten af december måned og pludselig skulle bruge en masse penge på gaver. Penge som du muligvis ikke har. Ifølge Berlingske sidste år, så forventede danskerne – altså dem over 18 år, at de ville bruge omkring 5130 kroner på julegaver. Skal du have så mange penge op af lommen på ét månedsbudget, så vil det for de fleste slå bunden ud af skattekisten. Men hvis du derimod deler posten op i 12 månedsbudgetter, så er det 400-500 kroner, du skal lægge til side hver måned. Det er noget, som de fleste trods alt kan finde i deres månedlige budget.

Opsparing

Køb julegaver på nettet, og spar penge

Når du har fået styr på finanserne, så er det i gang med at gå familiens og vennernes ønskelister igennem og se, om du kan finde deres ønsker på nettet. Du kan oftest spare mange penge ved at foretage dine julegaveindkøb på nettet, og særligt har de større webshops jævnligt masser af rabatter – især i forbindelse med Black Friday og Cyber Monday.

Fordelen ved at købe på nettet er, at mange webshops tilbyder rabatkoder, hvis du tilmelder dig deres nyhedsbrev eller bliver medlem af deres medlemsklubber. Disse er oftest helt gratis at være medlem af. Derudover tilbyder flere forskellige webshops dig 10% i rabat, hvis du efterlader en vare i kurven og ikke får tjekket ud.

Fordele:

 • Oftest store besparelser
 • Slip for kunderæset
 • Mulighed for afbetaling

Ulemper:

 • Du får ikke varen med hjem med det samme
 • Leveringstiden kan være forsinket ved højtider
 • Eventuelle omkostninger ved levering
Internetshopping

Den altoverskyggende ulempe ved nethandel er naturligvis, at du ikke får produktet med hjem med det samme, ligesom der også typisk er et leveringsgebyr. Flere og flere webshops tilbyder dog efterhånden gratis fragt, hvis du køber for et vis antal kroner. Derudover har du også muligheden for at benytte dig af webshoppens afbetalingsordning, hvis du ikke har pengene ved hånden.

En anden ulempe ved nethandel er også, at du ikke har mulighed for at have varen i hånden. Og hvis svigerfar ønsker sig et par nye bukser i julegave, har du heller ikke lige mulighed for at se størrelserne og ikke mindst kvaliteten an. Du kan dog vælge at gøre, som de fleste andre også gør – nemlig at se varerne an i butikkerne og købe på nettet. Ellers er flere webshops, som eksempelvis Boozt.com og Bestseller begyndt at tilbyde, at du kan få varen med hjem og prøve den – inden du betaler for varen.

Generelt er det bare en fordel at foretage dine indkøb på nettet, da det er her, du får de bedste priser. Dog kan der være en undtagelse i løbet af juleperioden, hvor butikkerne går all in med det tunge skyts og tilbyder stærke priser – ligesom flere butikker også er begyndt at matche priserne med andre webshops.

Undgå afbetaling og lån til julegaver

Hvis du gerne vil igennem julen med så sund en økonomi som muligt, er det vigtigt, at du afholder dig fra afbetalingsordninger og kviklån. Det kan uden tvivl være fristende at få alle julegaverne til hele familien sendt afsted fra webshoppen – helt uden at skulle betale for det lige nu og her. Men det eneste du får ud af det, er nogle måneder, som vil være presset økonomisk fremover – i hvert fald indtil du har betalt gælden af.

Er du sent ude i år med at få sparet op til julen, kan det være en nødløsning, du kan gøre brug af. Her kan det dog være en god ide, at du undersøger markedet grundigt. Hvis webshoppen tilbyder afbetaling, er det også en god ide, at du får undersøgt, hvilken virksomhed det er, som tilbyder afbetalingen. Se blandt andet på:

 • Renten
 • ÅOP (årlige omkostninger i procent)
 • Stiftelsesomkostninger
 • Løbetid

Du bør særligt have højde for, hvor længe du har tænkt dig at have lånet. Jo længere løbetid, des dyrere bliver det for dig. Vælger du en kassekredit eller et bevilliget overtræk i din bank, er det vigtigt, at du undersøger, om der er nogle stiftelsesomkostninger forbundet med lånet. Hos KreditNU tilbyder vi et billigt lån, der ganske enkelt er en online kredit, som du til hver en tid kan indfri, som det passer dig.

Opsummering

Har du ikke tid eller lyst til at læse hele blogindlægget igennem, får du her en kort opsummering. Når du skal købe julegaver – uden at gå bankerot, kan du med fordel gøre følgende:

 1. Tænk langsigtet økonomisk ifm. julegaver

Det er generelt en god ide, at du tænker langsigtet i forbindelse med dine julegaveindkøb. Det er trods alt en tilbagevendende begivenhed, men alligevel tænker de fleste ikke på julegaver om sommeren. Derfor kan december pludselig føles som en tung måned, der sætter stort pres på økonomien. Laver du en opsparing, hvor du månedligt overfører et beløb, kommer du nemmere igennem december.

 1. Undersøg priserne på nettet

Der er altid masser af penge at spare ved at shoppe på nettet. Mange webshops har tilbud og kampagner i løbet af året, ligeledes kan du også være heldig at få en rabatkode, hvis du tilmelder dig et nyhedsbrev eller lignende.

 1. Tjek mulighederne for eventuelle lån

Kommer du ikke udenom at må låne dig til en del af dit julegavebudget, er det vigtigt, at du undersøger markedet grundigt først, i stedet for bare at vælge den kviklånsudbyder, som falder dig først ind. Husk på, at din bank ikke nødvendigvis er det billigste alternativ, hvis de tilbyder dig en kassekredit. For der kan oftest være et etableringsgebyr – kig derfor på andet end renten.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen