fbpx Skip to main content

Overvejer du at købe på afbetaling?

Afbetaling er for mange blevet en foretrukken betalingsmetode, når computeren eller mobilen skal skiftes ud til noget nyere. Og hvis du netop sidder og har brug for en ny computer til studiestart, eller skal have opgraderet din iPhone uden at have en velpolstret opsparing, du kan bruge af. Så sidder du nok også lige nu og undersøger mulighederne for at få finansieret din nye iPhone eller iMac. I de fleste store elektronikbutikker som Elgiganten, Telia og 3 kan du købe din nye telefon, fladskærm eller bærbare computer på afbetaling. Det er en smart måde at få den nyeste Samsung Galaxy eller iPhone 11 hjem i alle farver – helt uden at skulle have plastikkortet op af lommen. Det er da smart! Eller er det? I dette indlæg går vi afbetalingsordningerne i sømmene.

Afbetaling er populært

Afbetaling er ifølge Forbrugerrådet Tænk ganske populært iblandt danskerne. Tilbage i 2017 udarbejdede i samarbejde med YouGov en undersøgelse, hvor en gruppe unge danskere, blev spurgt om hvorvidt de havde købt noget på afbetaling eller optaget et forbrugslån inden for de seneste 5 år. Her svarede 32 procent af de adspurgte, at de havde købt noget på afbetaling, hvorimod kun 24 procent havde svaret, at de havde optaget et forbrugslån. Det bør dog bemærkes, at undersøgelsens empiri kun er på 1.003 danskere, hvorfor undersøgelsen er ret lille. Dog viste den også, at hele 62 procent af dem, som havde købt noget på afbetaling var i alderen 18 – 30 år, og at det hovedsageligt var en mobil på afbetaling, de havde købt.

Ikke kun mobil på afbetaling

Det er, som sagt, særligt mobiltelefoner og smartphones, der bliver købt på afbetaling. Det sker typisk i samme ombæring, når du tegner et abonnement hos den gældende teleudbyder. I dag har tendensen dog udbredt sig, og det er ikke længere kun mobiltelefoner, der købes på afbetaling. Det er i dag alle mulige slags produkter, som for eksempel senge, briller og tøj, der også bliver købt på afbetaling.

Tag højde for løbetiden

Det er vigtigt, at du tager højde for løbetiden på din afbetalingsordning – især hvis du har købt elektronik, som har en mere begrænset levetid. Det er eksempelvis ikke fordelagtigt at købe en computer med en levetid på 3 – 4 år og afdrage på lånet i længere tid – i hvert fald ikke ifølge rådgiver Brian Stjernholm fra uvildige.dk. Du ender nemlig med at skulle afdrage på to produkter på samme tid.

Men der er også andre gode grunde til at tage højde for løbetiden på din afbetaling, for jo længere afbetalingen løber, des højere en pris skal du betale. Dels løber der en rente på dit lån hver måned, så hvis du for eksempel betaler 150 kroner af om måneden på en bærbar computer, så er det ikke ensbetydende med, at du afdrager med 150 kroner om måneden. Der vil nemlig også være en rente, som du afdrager på. Har du derfor mulighed for at afdrage med et højere beløb om måneden, anbefales at du gøre det, da der kan være penge at spare.

Læs også: årsopgørelsen

Dette skal du være opmærksom på, når du ikke køber kontant

Der kan være betydelige omkostninger, hvis du vælger at købe et produkt på afbetaling eller med et forbrugslån. Som skrevet ovenfor kan du finde afdragsordninger, som ikke koster dig mere end det månedlige betalingsgebyr, men i de fleste tilfælde falder der en rente på afbetalingen. Og det kan betyde, at det helt samme produkt kan have vidt forskellige priser.

Vælger du derfor at købe en smartphone eller et par støvler på kredit, skal du altid holde øje med:

  • Om der falder rente på afdragsordningen
  • Om der er andre udgifter forbundet med afdragsordningen
  • Om der findes billigere alternativer til afdragsordningen.

Herunder har vi samlet en række forskellige scenarier, som kan opstå, når du køber på kredit. Og vi kommer med gode råd til, hvordan du skal forholde dig til de enkelte scenarier.

Læs også: Sådan fik Anders råd til et splinternyt TV

Når afbetalingsordningen blot er et kviklån

Det er ikke helt ligegyldigt, om du vælger at købe telefonen på afbetaling hos televirksomhederne eller hos større elektronikforhandlere. Teleselskaberne giver dig ofte nogle af de bedste priser på din smartphone. Dog med den betingelse at du har mobilabonnement hos dem de første 6 måneder. Du vil dog faktisk også kunne opnå en rabat på din nye smartphone. Og der vil typisk heller ikke påløbe renter på din afdragsordning. Kontantprisen på telefonen bliver simpelthen delt ud i det antal måneder, du har valgt at afdrage telefonen på.

Køber du telefonen hos elektronikforhandler, er der oftest indgået en fast aftale med et finansieringsselskab. Her vil du kunne opleve en højere pris på telefonen. Afdragsordningerne løber typisk over flere år, hvorfor ÅOP’en bliver holdt nede – men det gør prisen typisk ikke.

Afbetaling eller forbrugslån?

Er det så en god ide at betale for din computer, mobiltelefon eller vaskemaskine på afbetaling? Du bør først og fremmest undersøge markedet grundigt. Afdragsordningerne er vidt forskellige, og du kan risikere at betale alt for meget for det samme produkt. Har du mulighed for at købe dit produkt med 0 kroner i oprettelsesgebyr og 0 kroner i rente, som det typisk ses ved briller, så kan det være et fornuftigt alternativ, hvis du ikke har pengene til at betale kontant.

Hvis du ikke har pengene til din nye computer eller din mobiltelefon, er der også alternativer til afbetaling. Du kan for eksempel tage et forbrugslån, eller du kan høre din bank, om de vil hjælpe dig. Men ligesom med afdragsordningerne skal du sætte dig grundigt ind i markedet af forbrugs- og kviklån. Her kan der nemlig også være mange penge at spare ved at låne det samme beløb.

Konklusion

Hvis du ikke har mulighed for at købe din drømmetelefon kontant, findes der masser af muligheder for at finansiere købet. På den måde kan du få produktet med det samme. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken betalingsmåde du benytter dig af. Priserne på lån og afdragsordninger er nemlig vidt forskellige. Og som vi har set med prisforskellen på den samme iPhone, er det derfor vigtigt, at du undersøger markedet, inden du fylder indkøbskurven med varer. Hvis du gerne vil spare mest muligt på dine afdragsordninger, kan du følge vores tjekliste:

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen