fbpx Skip to main content

Læsetid: 9 minutter

Er det tid til at forny køkkenet?

Køkken: Går du med en drøm om at skifte det gamle køkken ud med et nyere, flottere og mere funktionelt et af slagsen? Så bør du læse videre her. Et nyt køkken kan være med til at ændre et helt hjem, men det kan også hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du skal have hele pakken i én omgang. I dette blogindlæg giver vi dig derfor gode tips og råd til, hvordan du kan komme i mål med dit drømmekøkken. Helt uden at gå på kompromis med dit budget.

Køkkenkøb boomer lige nu

Hvis du går med overvejelserne om et nyt køkken, er du langt fra alene. De sidste år har fået mange danskere til at overveje renoveringsprojekter, som måske har været udskudt i nogle år – og et nyt køkken er øverst på listen. Flere køkkenfirmaer har også meldt ud, at de har mere travlt end nogensinde før. Og uanset størrelsen på dit budget, er der mange gode grunde til at hoppe med på vognen og opgradere dit køkken-game.

Køkkenrenovering

En køkkenrenovering er ofte et omfattende projekt. Der er mange til-og-fra-valg og forskellige overvejelser at gøre sig, inden du påbegynder en renovering af dit køkken.

Det er først og fremmest vigtigt at fastlægge et budget for dit nye drømmekøkken. Her er det naturligvis vigtigt at være realistisk omkring, hvor mange penge, du ønsker at bruge på et køkken, da køkkenbudgettet hænger uløseligt sammen med graden af renovering.  Måske du skal overveje, om en væg skal rives ned, om du kan beholde de eksisterende hvidevarer, og om du skal integrere et spiseområde i det nye køkken. Det kan også være, du bør overveje, om det nødvendigvis er hele køkkenet, der skal skiftes, eller om du kan nøjes med at udskifte de dele, der faktisk trænger. Alle disse overvejelser har stor indflydelse på prisen på dit nye køkken.

En køkkenrenovering tager ofte længere tid, end man regner med, så sørg også for at have sætte en uge af i kalenderen til nedrivning, klargøring og opsætning af nyt køkken.

Hvad koster et nyt køkken?

Ønsker du et billigt og funktionelt køkken? Eller er du på jagt efter det helt dyre og luksuriøse snedkerkøkken? Prisen på et nyt køkken kan variere meget og afhænger blandt andet af materialer, størrelse og køkkenbrand. Det er muligt at købe køkkener til alt mellem 15.000 og 500.000, og det er naturligvis ganske individuelt, hvor mange penge, man har til rådighed, og ikke mindst hvor mange man ønsker at bruge på et nyt køkken. Tag altid udgangspunkt i din egen økonomiske situation i stedet for at sammenligne med andre. Og hvis du ønsker at nedbringe dit køkkenbudget en smule, kan det være en god ide at lave en liste over de ting, du med garanti vil prioritere at bruge penge på og de ting, du sagtens kan spare på.

En køkkenrenovering tager ofte længere tid, end man regner med, så sørg også for at have sætte en uge af i kalenderen til nedrivning, klargøring og opsætning af nyt køkken.

Spar på:
 • Hvidevarer
 • Skabselementer
 • Greb
Invester i:
 • Bordplade
 • Armatur
 • Montering

Sammenligning af køkkenbrands

At købe et nyt køkken er ikke nemt. Der er mange tanker om blandt andet materialer, design og ikke mindst selve køkkenbrandet, som skal overvejes grundigt, før man køber sit nye køkken. Der findes et hav af køkkenbrands i Danmark, og de har hver deres kendetegn og prisleje.

Vi har lavet et overblik, der viser priseksempler på et standardkøkken på fem forskellige køkkenbrands. Det er vigtigt at pointere, at priserne ikke kan sammenlignes direkte, men at de naturligvis kan variere i forhold til materialer, indhold osv. Du kan dog nemt få et indblik i, hvilke prislejer de forskellige køkkenbrands befinder sig i. Det er vigtigt at huske at prisen ofte hænger sammen med kvalitet, men eksemplet her skal illustrere, hvor mange forskellige muligheder, der findes derude. Vi opfordrer derfor til, at man undersøger de forskellige køkkenbrands grundigt før man tager den endelige beslutning.

Pristabellen er lavet ud fra et køkkeneksempel med et populært ensidet standardkøkken i nogenlunde ens størrelse.  I dette priseksempel løber Kvik med prisen for det billigste køkken, da det også er inkl. bordplader, vask m.v. En køkkenrenovering tager ofte længere tid, end man regner med, så sørg også for at have sætte en uge af i kalenderen til nedrivning, klargøring og opsætning af nyt køkken.

Priseksempler ved et standard laminatkøkken ekskl. hårde hvidevarer
Brand Kvik Svane Køkkenet Reform + IKEA Vordingborg Køkkenet uno form
Pris 32.055.- 62.654.- 33.845.- 46.632.- 71.800.-
Inklusiv Elementer, Bordplade, armatur og vask Elementer, Bordplade, og vask Elementer Elementer, hvidevarer, bordplade og fragt. Elementer
Køkkenrenovering

Håndværker eller gør-det-selv?

Når du skal have dit køkken leveret og monteret, er der ofte flere valgmuligheder at vælge imellem. Du kan vælge at gøre det hele selv, hvilket naturligvis er den billigste løsning. Du kan også vælge at få håndværkere til at stå for monteringsdelen, og dette kan være en stor fordel, hvis man ikke selv har rørføring, elektricitet og håndværk på cv’et. De penge, du bruger på en håndværker, er ofte godt givet ud, og det er ærgerligt at betale mange penge for et nyt køkken, hvis man ikke får det monteret ordentligt. Hvis du alligevel overvejer at kaste dig ud i gør-det-selv-projektet, bør du altid være opmærksom på de forskellige fordele og ulemper herved.

3 grunde til at gøre-det-selv
 • Du får en billig løsning
 • Køkkenet får et personligt touch
 • Du får en fleksibel løsning
3 grunde til at hyre en håndværker
 • Du får et professionelt resultat
 • Du undgår løse ender
 • Du sparer tid

Spar op til et nyt køkken

Uanset om du er på udkig efter et billigt køkken eller et dyrere køkken, kan det være en god ide at spare op i god tid. For selv 30.000 kan være et højt beløb at betale på én gang, og det kan hurtigt få økonomien til at skride. Du kan starte med at lægge et budget for dit kommende drømmekøkken og derefter lave en plan for, hvor mange måneder det vil tage dig at spare op. Hvis du påbegynder din opsparing i god tid, har du mulighed for at få råd til ét af de lidt mere eksklusive køkkener, hvis dette er dit ønske. Vi opfordrer altid til at være realistisk omkring det månedlige opsparingsbeløb.  På den måde undgår du, at det griber for meget ind i de øvrige poster og går ud over dit månedlige budget.

Læs også: Låneguide: Forstå dit lån

Køb billigt på udsalg

Hvis du ikke har så mange penge at rutte med, eller hvis du bare gerne vil skære helt ind til benet, kan der være gode penge at hente ved at købe på udsalg. Det gælder særligt hårde hvidevarer. Du kan være heldig og finde dem billigt på udsalg, når der kommer nye modeller på markedet eller i forbindelse med fx Black Friday i november.

Læs også: Tips og tricks til at spare på elforbruget.

Bæredygtigt køkken

Hvis du vil have nyt køkken og være med på moden, kan det være en rigtig god ide at kigge dig omkring efter genbrugselementer til dit nye køkken. Det er både billigt og bæredygtigt, og på denne måde kan du faktisk sammensætte et skræddersyet køkken, der er helt unikt og personligt. Du kan vælge at lave hele dit køkken ud fra genbrugsmaterialer eller blot anvende nogle få elementer. Du kan finde dine nye, gamle, køkkenelementer flere forskellige steder. Et godt sted at starte er DBA, hvor du kan finde både låger, skabe og hvidevarer i fin stand.  Hvis du ovenikøbet har hænderne skruet rigtigt på, kan du samtidig spare penge på montering. Men hav dog in mente, at dette ikke er et nemt projekt.

IKEA-hacks til køkkenet

Der er også mange smarte DIY-tips at hente, når du skal opgradere dit køkken. Internettet og de sociale medier boomer med smarte guides og gode tips til at få kedelige elementer og møbler til at se dyre og flotte ud – ganske nemt og billigt. For de fleste af os rimer IKEA på billigt, og mange af os har nok hørt om de såkaldte IKEA-hacks. De går ganske enkelt går ud på, at man fornyer et IKEA-element med eksempelvis maling og får det til at se eksklusivt ud. Og særligt inden for køkkener er IKEA-hacks blevet en kæmpe succes. Der er flere forskellige muligheder for at opgradere dit køkken med IKEA-hacks. Og det kan gøres med et komplet IKEA-køkken eller et hvilket som helst andet enkelt køkken.

Nogle af de mest populære hacks går ud på at tilføje enkle elementer, der hurtigt kan pifte køkkenet op. Du kan eksempelvis skabe et gennemgående eksklusivt tema med detaljer som armatur, greb og sokkel i messing. Eller du kan vælge at montere mønstrede eller farvede fliser på væggen, der giver hele køkkenet et samlet løft.

Derudover findes der faktisk køkkenfirmaer, der har gjort det til en forretning at levere det ydre af et køkken og dermed opgradere IKEA-køkkener med nye fronter. De mest populære spillere på markedet er Reform og &SHUFL. Deres løsninger er skræddersyede til IKEAs køkkensystem ”Metod” og tilfører det enkle IKEA-køkken en moderne kant med fronter i laminat, linoleum og træ i alverdens farver. Dette er en smart måde at tilføre dit ellers billige køkken et eksklusivt look. Du skal blot være opmærksom på, at selvom det er en billigere løsning end så mange andre køkkener, kan det stadig ende op i en del penge i sidste ende.

4 nemme køkken-hacks
 • Nye greb
 • Ny bordplade
 • Nyt armatur
 • Nye fronter

Køkkentrends

Har du svært ved at vælge, hvordan dit nye køkken skal se ud, så kan du med fordel lade dig inspirere af nogle af de trends, der dominerer køkkenbranchen for tiden. Generelt bør du være på udkig efter materialer i høj kvalitet, hvis du vil være med på moden. Det luksuriøse snedkerkøkken er særligt populært, og der er desuden fri leg i forhold til at mixe materialer. Prøv f.eks. kombinationen af massivt træ med farvede laminatfronter. Husk også at tænke funktionalitet ind i valget af materialer. Det skal gerne være både praktisk og æstetisk på én gang.

4 trends i 2023
 • Bæredygtighed
 • Natur og træ
 • Farver
 • Mix af materialer

Lån penge til et nyt køkken

Et nyt køkken koster penge – også selvom du vælger at gøre meget af arbejdet selv. Og hvis det kniber med at få pengene til at række til selv det mest budgetvenlige køkken, så kan du ansøge om et lån hos KreditNU og finansiere dit nye køkken herigennem. Vores lån har en fast løbetid på 24 måneder, men du er altid velkommen til at indfri lånet før tid. Det betyder, at du selv kan være med til at bestemme, hvor mange måneder du vil afdrage. Da vores lån ikke har nogen månedlig rente, bliver dog ikke dyrere for dig at have lånet i længere tid.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen