fbpx

Læsetid: 10 minutter

Sådan kan du tjene ekstra penge

Tjen ekstra penge: Er du økonomisk presset? Eller kunne du bare godt bruge lidt flere penge mellem hænderne?
Alle kan på et tidspunkt i livet få brug for at tjene lidt ekstra penge for at få hverdagen til at hænge sammen. De fleste af os har en husleje, der skal betales, en bil der skal finansieres og mad der skal på bordet. Derfor er vi dybt afhængige af en stabil indkomst, som kan sikre os de praktiske forhold vi normalt lever under. Men nogle gange går tingene ikke, som vi planlægger dem, og måske du på et tidspunkt er nødsaget til at gå ned i løn eller endda måske at gå på dagpenge. Dette udfordrer vores vanlige forbrug og tvinger os til at tænke i kreative løsninger for at opretholde en stabil indkomst.

Dette tema er også særlig relevant i denne tid, hvor Danmark og hele verden er plaget af corona og nedlukning. Mange er blevet tvunget til at gå ned i løn eller modtage offentlig støtte som en konsekvens af en fratrædelse. En uforudset krise som denne kan især skabe uventede økonomiske problemer, og derfor giver vi dig her nogle tips – nogle mere kreative end andre – til at få lidt flere penge mellem hænderne. Hvem ved, måske du endda opdager en ny interesse eller kompetence hos dig selv.

Brug færre penge

Først og fremmest bør du naturligvis bruge færre penge. Dette kan virke som en banal selvfølge, men for mange kan det være en udfordring at nedjustere sit forbrug til en lavere indkomst, når man i lang tid har opbygget økonomiske vaner og forbrugsmønstre.

Det er vigtigt at forbruge efter sin indkomst, og man skal være bevidst om, at man i en periode må spare penge og forbruge mindre. En god ide er at kigge sit madbudget godt igennem. Måske man slet ikke har været vant til at lægge et budget for mad, men det er ét af de steder, hvor man nemt kan spare mange penge ved at lave madplaner og undgå madspild.

Du bør ligeledes overveje, hvilke goder du kan undvære for en periode.  Måske den pæne sommerkjole kan blive hængende i butiksvinduet en måned endnu, og måske er dit 42 tommer fjernsyn i virkeligheden stort nok. Brug penge på det, der faktisk er nødvendigt, og så kan du belønne dig selv, når du igen har opbygget en stabil økonomi. Læs også vores blogindlæg om gode apps, der kan hjælpe dig med at få styr på din privatøkonomi her.

Bliv donor

Der er også en del ekstra mønter at hente ved at melde sig som donor. I Danmark er der dog klare regler for, hvilke kropsvæsker, du må tjene penge på at donere. Herhjemme må man f.eks. ikke tjene penge på at donere blod – men gør det lige alligevel! ?

Der findes dog andre muligheder for at tjene gode penge som donor – både som kvinde og mand.
Hvis du er en sund og rask mand mellem 18 og 45 år, kan du tjene gode penge på at donere din sæd. Du har mulighed for at tjene 300 kroner for hver godkendt donation, og du kan tjene op til 4200 kroner pr. måned.  Det er ligeledes en win-win situation, da du som sæddonor kan være med til at opfylde en stor drøm hos ufrivilligt barnløse. Læs mere her.

Hvis du er kvinde og for nyligt har født et barn, kan du tjene penge på at donere din modermælk til hospitaler. Den sunde og proteinholdige modermælk bruges til syge eller for tidligt fødte børn. Der stilles naturligvis forskellige krav til helbred, overskud af mælk og selve proceduren, som du alt sammen kan læse mere om her.

Bliv forsøgsperson

Hvis du ønsker at tjene ekstra penge uden at skulle opfinde den dybe tallerken, kan du melde dig som forsøgsperson. Ordet i sig selv kan måske lyde frastødende, men i virkeligheden kan du tjene nemme penge på blandt andet at hjælpe lægevidenskabelige forskere på at blive klogere på sygdomme eller andre kropslige funktioner. Timelønnen er ofte høj og forsøget kræver sjældent meget af dig – what’s not to like?

Hvis du er interesseret i at blive forsøgsperson, kan du klikke her og udforske de forskellige muligheder. Det står altid klart og tydeligt, hvilke karakteristika du skal besidde for at leve op til kravene for forsøget, hvilket formål forsøget har, samt hvilken fremgangsmåde der vil være. På denne måde kan du hurtigt finde ud af, om forsøget vil være noget for dig at deltage i.

Bliv mystery shopper

Shop løs og tjen penge! Det lyder som lidt af en drøm, men det er ikke desto mindre et ganske ægte job, som giver dig mulighed for at tjene en ekstra skilling nemt, hurtigt og fleksibelt. Som mystery shopper har du til opgave at besøge butikker og observere forskellige forhold, som du er blevet briefet om på forhånd. Formålet er at forbedre kundeoplevelsen og dermed også en butik eller et brands omdømme. Din opgave kan være at vurdere alt fra indretning til betjening og svare på spørgsmål i forbindelse hermed. Du honoreres efter godkendt opgave.

Du kan i øvrigt sagtens udføre opgaven, mens du alligevel er ude at shoppe. Nemmere og sjovere bliver det næppe at tjene penge!

Tjen ekstra penge som Wolt-partner

Har du en cykel, der trænger til at blive luftet? Og har du under corona-isolationen fået en ekstra hage, du gerne vil af med? Så kan Wolt være en god mulighed for dig til at tjene ekstra penge og samtidig få indhentet den forsømte motion – det må siges at være en win-win situation.

Vi kender alle sammen de rare, blå cyklister, der bringer os kortvarig lykke i form af lækkert takeaway, og som Wolt-partner kan du selv blive en del af holdet og skabe en hurtig og nem måde at tjene penge på.

Du skal være opmærksom på, at du på denne måde ikke er ansat direkte i Wolt, men i stedet er Wolt-partner. Dette gør dig til gengæld til din egen chef og du får derfor en helt særlig fleksibilitet, så du nemt kan tilpasse arbejdstimerne til eventuelle andre jobs. Du bestemmer selv, om du vil planlægge dine timer på forhånd, eller om du blot vil arbejde spontant, når du har nogle timer fri. Så hvis du mangler lidt penge mellem hænderne, så meld dig som Wolt-partner og hop på cyklen med det samme!

Arbejd som freelancer

Når nu du alligevel sidder derhjemme det meste af tiden, kan du lige så godt tjene ekstra penge på det. Der er mange muligheder for at tjene lidt ekstra penge hjemmefra ved at arbejde som freelancer. En freelancer er ganske enkelt en person, som selvstændigt udfører en eller flere opgaver for en virksomhed uden at være ansat.

Du kan arbejde som freelancer inden for mange forskellige fagområder, og det er en klar fordel, hvis du kan markedsføre dig selv og dine kompetencer. Dette kan du blandt andet gøre med et opslag på LinkedIn eller ved at oprette en hjemmeside, hvor du fortæller, hvad du kan bidrage med. Det kan være, at du lige nu er nødsaget til at blive hjemme fra dit arbejde som grafiker, og derfor ønsker at udføre ekstra små-opgaver derhjemme fra din computer. Mange virksomheder har ligeledes brug for ekstra kommunikation i disse dage, og har du styr på grammatik og korrektur, kan du derfor også tjene ekstra penge ved at arbejde som freelance tekstforfatter.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er muligt at arbejde som freelancer inden for dit fagområde, samt hvilke regler der gælder for freelancere, kan du med garanti finde mere konkret information hos din fagforening eller a-kasse. Læs vores blogindlæg om freelancearbejde.

Er du på supplerende dagpenge?

Hvis du er på dagpenge, er der særlige regler, du skal være opmærksom på, hvis du arbejder og dermed modtager penge. Alt lønnet arbejde giver nemlig fradrag i dine dagpenge, og før du kan påbegynde noget lønnet arbejde, skal du have tilladelse fra din A-kasse. Du har nemlig ikke ret til supplerende dagpenge i lige så lang tid som din almindelige dagpengeret. Du kan maksimalt få supplerende dagpenge i 30 uger ud af din normerede dagpengeperiode på 2 år. Læs mere om dagpengereglerne i vores blogindlæg om dagpenge.

Sælg dine kreationer på Etsy

Er du en kreativ sjæl, der elsker at male, lave smykker eller fremstille andre former for håndværk? Så kan du med fordel udnytte den ekstra fritid lige nu og sætte dine kreationer i hjemme-produktion. Herefter kan du nemt og hurtigt sætte dem til salg på hjemmesiden Etsy.

Etsy er en hjemmeside, hvorpå du kan sælge og købe håndværk i mange former og variationer. Hjemmesiden fungerer som en slags online markedsplads, hvor alle kan sælge sine personlige kreationer og tjene lidt ekstra penge. Etsy er derfor en oplagt platform til at sælge ting på, nu hvor vi er tvunget til at holde afstand og derfor ikke har mulighed for at sælge på fysiske pladser og loppemarkeder.

Et godt tip er at gøre noget ud af opsætningen af de ting, du ønsker at sælge. Det er nemmere at sælge produkter, hvis de fremstår tydelige og indbydende i pæne æstetiske omgivelser. Du kan også vælge blot at sælge ud af det tøj eller de ting, du har liggende derhjemme. På denne måde kan du tjene penge, sortere og rydde ud på én gang.

Platforme til online salg
 • Trendsales
 • DBA
 • Tradono
 • Etsy
 • Facebook (ting til salg)
Ting du kan sælge online
 • Tøj
 • Sko
 • Bøger
 • Møbler
 • CD’er og LP-plader

Sælg dine Disney DVD-film

Hvem kan ikke huske de mange gode stunder foran fjernsynet med vennerne og de mange efterfølgende timer med de gode sange på hjernen? Disney-film har altid samlet både børn og voksne, og de fleste af os kan nok komme på ét eller flere minder i forbindelse med de gode klassikere fra Walt Disney.

I dag er disney-film næsten gået hen og blevet en form for religion, og Disney medvirker selv til at fremme denne udvikling med deres kontroversielle markedsføringskoncept Disney Vault. Vault-konceptet går ud på, at Disney holder nogle bestemte film tilbage før de efter nogle år udgives på ny. Denne restriktion udføres blandt andet for at holde efterspørgslen oppe og hele tiden have et nyt udbud klar. Med de mange restriktioner og den derfor store efterspørgsel på disney-film vil der med garanti også være en del penge at hente, hvis du vover at sælge ud af dine gamle disney-klassikere.

Film du kan tjene på
 • Snehvide og de syv små dværge
 • Peter Pan
 • Dumbo
 • Lady og Vagabonden
 • Tornerose

Husk at indberette din indkomst

Du kan sagtens arbejde løs og tage det ene bi-job efter det andet, men det er vigtigt, at du har styr på de regler, der gælder i forbindelse hermed. Det er blandt andet vigtigt, at du retter i din forskudsopgørelse og får indberettet din indkomst til skat, så du ikke risikerer at blive fældet for sort arbejde. Du kan indberette din B-indkomst på Skats hjemmeside. Når du har styr på dette, kan du roligt nyde godt af dine ekstra – og måske hårdt optjente – penge.