fbpx Skip to main content

Læsetid: 6 minutter

Har du svært ved at forstå dit lån? Er du i tvivl om, hvornår en rente er høj og lav? Og ved du egentlig hvad ÅOP er en forkortelse for? 

Der er mange forhold, du skal sætte dig ind i og tage hensyn til, når du optager et lån. Der er forskellige begreber og tal, som kan skabe frustrationer og som kræver uddybende forklaringer. Og det kan virkelig betale sig at blive klogere på nogle af lånets skjulte omkostninger. Denne guide giver dig et indblik i de vigtigste begreber og regler, som du skal vide noget om for at forstå dit lån. Herved undgår du at træffe uovervejede beslutninger og snyde dig selv.

Lån penge til det, du står og mangler

Du kan låne penge til alt mellem himmel og jord, og det er blot din fantasi, der sætter grænser. Om du drømmer en ferie sydpå, står overfor huskøb eller ønsker at køre i en nyere bil, er ene og alene op til dig. Vær dog opmærksom på, at alle lån er forskellige og kræver forståelse.

Hvad er et lån?

Et lån er ganske enkelt en aftale om, at en kreditor (låneudbyder) låner et beløb ud til en debitor (lånemodtager). Debitoren forpligter sig til at betale beløbet tilbage med renter, hvorfor det kaldes et lån. Der findes mange forskellige typer lån, og nogle de mest typiske er forbrugslån, kviklån, boliglån, billån m.fl. Læs videre og bliv klogere på, hvad et lån indebærer.

Hvad betyder renter?

For at forstå dit lån, skal du vide, hvad en rente er. Og hvad er en rente egentlig? Det er et spørgsmål, de færreste tænker over eller stiller sig selv, da det er blevet en naturlig del af vores hverdag og vores økonomiske tankegang. Men det kan faktisk være en god ide at sætte sig grundigt ind i, hvad renten betyder, og hvordan du sikrer dig en fair rente til dit lån. En rente er, helt overordnet, et beløb, der knytter sig til et lån, man har taget. Det er med andre ord et gebyr eller en pris, du betaler for at få lov til at låne penge.

Renteomkostninger ved lån

En rente er altid oplyst i procent pr. måned, kvartal eller år, og den angiver dermed, hvor mange procent at dit lånte beløb, du skal betale tilbage oveni det oprindelige, lånte beløb. Nedenfor kan du se to enkle eksempler på, hvordan et rente-regnskab kan se ud. Vær opmærksom på, at det samlede tilbagebetalingsbeløb er markant højere, da det omfatter mange flere aspekter af lånet.

Læs også: årsopgørelsen

Lånebeløb Rente (årlig i %) Årlige renteomkostninger
25.000 kr. 8 % 2000 kr.
80.000 kr.  5 % 4000 kr.

Hvad betyder renters rente?

Renters rente lyder nok lidt forvirrende for mange, men ikke desto mindre er det en vigtig omkostning at være opmærksom på. Renters rente er den omkostning du betaler, når der tilskrives renter til dit lån.

Hvis der tilskrives renter til dit lån hver måned, vil dit samlede lånebeløb stige hver måned. Dermed vil næste måneds renteomkostning derfor være højere, idet de beregnes af et højere lånebeløb. Dette kaldes renters rente. Hvis der derimod tilskrives årlige renter til dit lånte beløb, vil renters rente naturligvis være lavere.

 

Udregning af renters rente

Det er derfor en god ide at være opmærksom på, om lånets rentetilskrivningen er månedlig, kvartal eller årlig. Hos KreditNU har vi ikke nogen rentetilskrivning på vores lån, da det er rentefrit. Vi har kun et etableringsgebyr på 25 %.

Hvad betyder ÅOP?

Hvis du har undersøgt muligheder for at optage et lån, er du med garanti også stødt på forkortelsen ÅOP. ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP dækker dermed over de totalt samlede omkostninger ved et lån pr. år udtrykt i procent. Dette procenttal er særligt vigtigt at holde øje med, når du undersøger markedet efter lån, da tallet også dækker over alle de ekstra udgifter, der følger med i et lån som fx opstartsgebyret.  

ÅOP er et godt redskab til at sammenligne forskellige lån, da det omfatter alle udgifter. Dermed får du et fingerpeg om, hvilke lån er de billigste. Du bør dog være opmærksom på, at de lån, du sammenligner, har den samme løbetid, for ellers kan ÅOP-satsen nemt gå hen og blive misvisende.  

Forstå dit lån

Hvad betyder kreditor og debitor?

En kreditor er et udtryk for den instans, der sælger eller udbyder en gode som fx et lån. Kreditoren har således penge til gode hos en ”kunde” eller en debitor. Der er ofte tale om en længerevarende aftale.

Omvendt er debitor et udtryk for ”kunden”. En debitor er således en person eller en instans, som køber en ydelse hos en kreditor, og som derfor skylder penge til denne. En debitor kan eksempelvis være en privatperson, der optager et lån hos en låneudbyder (kreditor).

Debitorrente
En debitorrente er den samlede årlige rente for det lån, du som debitor optager, og den inkluderer også renters rente. Debitorrente er et andet udtryk for nominel rente, som altså angiver, hvordan dine renter på lånet reelt set vil se ud.

Hvad betyder lån uden sikkerhed?

Når du ansøger om et lån, støder du helt sikkert også på betegnelsen ”lån med sikkerhed” eller ”lån uden sikkerhed”. Men er du egentlig klar over, hvad det betyder?

At låne med sikkerhed betyder, at du skal stille sikkerhed i form af personlige ejendomme, når du optager et lån. Det fungerer som en form for pantsætning af værdier, så du således garanterer din kreditor, at du kan betale det lånte beløb tilbage.

Mange låneudbydere tilbyder i dag, at du kan låne uden at stille sikkerhed. Denne mulighed gør det nemmere for langt flere personer at låne penge til forbrug, og det gør samtidig låneprocessen meget hurtigere. Hos KreditNU tilbyder vi lån uden sikkerhed. Du kan læse mere om dette og få svar på spørgsmål vedrørende dit lån lige her.

Hvad kan du stille som sikkerhed?
  • Hus
  • Sommerhus
  • Bil
  • Motorcykel
  • Båd
  • Værdipapirer
  • Aktier
  • Opsparing

Hvad er Monthio?

Når du ansøger om et lån hos KreditNU, støder du også på ordene Monthio, som er en software, der leverer bankdata, så kreditorer kan få et indblik i din privatøkonomi. Du skal, som debitor, give samtykke til at vi, som kreditor, må få adgang til dine bankdata via Monthio. Når du giver dit samtykke, får vi automatisk adgang til et overblik over dine indtægter og udgifter, og du undgår dermed at rode rundt i bankdokumenter og sende gamle lønsedler via mail. Den data vi får adgang til, bruger vi til at foretage en delvis automatisk og manuel kreditvurdering af dig som ansøger.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen