fbpx Skip to main content

Læsetid: 15 minutter

Nu er der ikke længe til, at kalenderen siger sidste fredag i november – også bedre kendt som Black Friday. Og det betyder massive udsalg og store rabatter i de mange danske butikker – ligesom internettet også er spækket med vilde tilbud. Det er uden tvivl en af årets helt store udsalgsdage, og derfor kan det være en rigtig god ide, at du allerede nu får lagt penge til side og får lavet et par lister, hvis du ikke vil blive snydt på dagen.

Vi har her skrevet et blogindlæg med tips og tricks til, hvordan du sikrer dig de bedste deals på dagen.

Hvad er Black Friday?

Black Friday er en amerikansk høj tid, der altid falder på den fjerde fredag i november – altså dagen efter Thanksgiving. Her bliver årets juleshopping skudt i gang med gigantiske udsalg og store rabatter, du ofte kun ser på denne dag. Af den grund er Black Friday også notorisk kendt for massive folkemængder, der jagter de samme gode tilbud.

Hvorfor Black Friday har fået sit navn, er der forskellige forklaringer på, men den mest anerkendte forklaring er, at det enorme forbrug sikrer, at butikkernes regnskab går fra rød til sort. Historisk set har navnet dog en noget mere dyster forklaring. Det blev nemlig brugt første gang i 1869, da de to investorer, Jay Gould og Jim Fisk, pressede prisen op på guld i sådan en grad at aktiemarkedet krakkede med et fald på 20 % i værdi, ligesom der også blev lukket for udenlandsk handel.

Shop online

I USA er det hovedsageligt butikkerne og de store indkøbscentre, der holder Black Friday. Herhjemme har det faktisk mest været en onlinebegivenhed, fordi webshopsene startede med at fejre Black Friday. I dag hvor Black Friday har fået godt fat i de danske forbrugere, er de fleste butikker herhjemme dog også hoppet med på moden. Du vil derfor med stor sandsynlighed kunne finde fede rabatter i dit lokale indkøbscenter. Det er dog oftest online, at du finder de bedste tilbud.

Forbered dig i god tid til Black Friday

God forberedelse er alfa og omega i forbindelse med Black Friday – især hvis du gerne vil sikre dig nogle gode tilbud på nogle af de mere efterspurgte varer. For selvom Black Friday herhjemme efterhånden har strakt sig ud til at vare en hel uge, så gælder det stadig om at være vakst, hvis du ikke vil se din nabo slippe afsted med den MacBook, du havde sat snuden efter. Herunder giver dig gode tips til, hvordan du kommer godt fra start og sikrer dig de bedste deals på Black Friday.

Tjekliste til Black Friday
 • Læg et budget
 • Lav en shoppeliste
 • Lav en liste over butikker/webshops, du vil besøge
 • Tilmeld dig nyhedsbreve
 • Bliv klubmedlem for flere rabatter og fordele
 • Tjek priserne dagene før
 • Undgå at stå i lange køer ved at købe det over nettet

Hvor mange penge har du at gøre godt med?

Hvor meget du har at gøre godt med, er det vigtigste at få styr på. Du er nødt til at have et budget, så du ikke undgår røde tal på kontoen. Og selvom det kun er den ene gang om året, hvor der er Black Friday, bør du altid overveje, om du i virkeligheden har brug for den nye fladskærm eller de ekstra par støvler, bare fordi de er på tilbud. Det er ikke svært at lade sig lokke af de mange tilbud, men når støvet har lagt sig og din konto er blevet rippet dagen derpå, kan du se frem til nogle kedelige dage med få eller ingen penge på kontoen – og det skulle vi helst gerne undgå, ikke?

Læg derfor et solidt budget for, hvor meget du vil tillade dig selv at bruge på shopping og hold dig inden for dette. Du har måske en opsparing, du løbende har overført penge til. Hvor mange af disse penge, har du tænkt dig at bruge på Black Friday? Har du brug for at låne penge, bør du ligeledes også grundigt overveje, om det er det værd, eller om du kan vente til, du har pengene sparet op.

Læs også: Ny bil: Bør du lease eller købe?

Hvad vil du købe?

Det kan nemt blive en dyr oplevelse, hvis du ikke har lavet en ønskeliste og holder dig til denne. De mange gode tilbud kan være enormt fristende, for hvem kunne ikke lige bruge et nyt fjernsyn til 50 % i rabat? Men hvis du vitterlig ikke har brug for fjernsynet, så er det blot penge ud ad vinduet. Med en shoppeliste er du således bedre sikret imod disse ikke-overvejede køb, og du undgår at brænde penge af på ting, som du i sidste ende ikke har brug for.

Hvis du for eksempel har brug for en ny seng eller en ny cykel, så vil det være oplagt at købe på Black Friday, da det omhandler dyre ting – og på Black Friday kan du spare en hel del penge. Med andre ord: Gem dine dyre køb til Black Friday.

Hvilke butikker/webshops vil du besøge?

Det er ikke sikkert, at de butikker eller webshops du vil besøge, fejrer Black Friday. Og du kan faktisk ligefrem opleve, at den webshop du besøger, har højere priser på den samme varer, som de måske har senere på året. Lav derfor over en liste over de webshops, du gerne vil besøge i løbet af dagen eller ugen og gør dine køb. Har du brug for inspiration til, hvor du kan finde gode Black Friday-rabatter, så har vi længere nede på siden samlet 12 webshops med inspiration fra E-handelsanalysen 2019.

Black Friday 2021

Tilmeld dig nyhedsbrevene

Det kan rigtig nok være træls at blive bombarderet af nyhedsbreve – især hvis nyhedsbrevene er irrelevante for dig. Men der kan være en rigtig god grund til at tilmelde dig nyhedsbreve eller oprette dig som bruger hos de forskellige webshops op til Black Friday, for der bliver ofte sendt masser af rabatkoder ud inden Black Friday. Ligeledes kan du også bare opnå nogle særlige fordele ved at være medlem af de forskellige medlemsklubber. Det kan for eksempel være ekstra rabatter og fri fragt. Ligeledes har en virksomhed som Bestseller også åbnet tidligere op for deres Black Friday-udsalg for deres medlemmer.

En anden virksomhed, der er særligt gode til at dele ud af rabatkoder og medlemsfordele, er H&M. Så køber du ofte tøj, kan der være gode penge at spare ved at være medlem hos H&M.

Hvilke varegrupper er der størst rabat på?

Det er ikke helt ligegyldigt, hvad du skal gå på tilbudsjagt efter på Black Friday. Der er nemlig nogle varegrupper, hvor du finder store rabatter, og så er der varegrupper, hvor du lige så godt kan købe varen resten af året, fordi rabatten ikke er der. Ligeledes finder du også vare, hvor der er mange falske tilbud. Dette berettede sammenligningssiden PriceRunner sidste år. Vi har her samlet et mindre udsnit af varegrupper.

Disse varer har de bedste og største tilbud
 • Højtalere
 • Tasker
 • Parfumer
 • Hårde hvidevarer
 • Computere og konsoller
 • Tøj og sko
 • Smartwatches
 • Køkkenudstyr
Disse varer er typisk ikke på tilbud på Black Friday
 • Fødevarer
 • Havemaskiner
 • Varmepumper
 • Alarmer
 • Netværkskort
 • Gardiner
 • Trampoliner
 • Fiskeriudstyr
Vær varsom med disse varer (falske tilbud)
 • Legetøj
 • Babyudstyr
 • Hårde hvidevarer
 • Hårtrimmer
 • Smartphones
 • Fladskærme
 • Køkkenudstyr
 • Spil til PlayStation 4

Inspiration til webshops til Black Friday

Hvis du mangler inspiration til webshops, du kan besøge på Black Friday, så har FDIH, Foreningen for Danske Internethandlere, foretaget en analyse af de mest populære webshops iblandt danskerne i deres årlige E-handelsanalyse. Det er dog webshops, der bliver brugt generelt i hverdagene, hvor for eksempel dsb.dk, coop.dk og just-eat.dk er i top-20. Det er webshops, der hovedsageligt bliver brugt i forbindelse med den daglige transport eller de daglige indkøb, og om hvorvidt disse webshops er de oplagte valg til Black Friday er op til den enkelte.

Du kan dog finde inspiration hos nogle af de andre webshops på FDIH’s top 20-liste, hvor både zalando.dk, matas.dk, boozt.co, og saxo.com med stor sandsynlighed vil være klar med gode rabatter til Black Friday og jul.

Du bør ligeledes også undersøge, om disse webshops også har medlemsklubber, som du kan tilmelde dig. Medlemsklubberne er helt gratis at tilmelde sig, og så kan du få en masse fede fordele, såsom ekstra rabatkuponer og eksklusive tilbud. Der kan derfor være gode penge at spare, og det koster dig oftest kun en e-mailadresse.

Tjek disse ud
 1. Zalando.dk
 2. Nemlig.com
 3. Hm.com
 4. Matas.dk
 5. Coop.dk
 6. Amazon.com
 7. Elgiganten.dk
 8. Ebay.com
 9. Saxo.com
 10. Boozt.dk
 11. Cdon.com
 12. Coolshop.dk
Shopping black friday

Pas på svindelsider

Når du handler online, er det vigtigt, at du er særligt opmærksom på, hvem du handler med. Særligt i disse højtider, hvor der er masser af udsalgskampagner, som næsten virker til at være for gode til at være sand. Er du helt ny inden for online shopping, får du herunder nogle tips til, hvordan du kan spotte de falske webshops:

Tjek anmeldelser på nettet

Er der gang i webshoppen, er der også kunder. Og de fleste webshops gør en indsats for at få gode anmeldelser på nettet, derfor vil der også være anmeldelser at finde af den enkelte webshop – både positive og negative. Du bør derfor holde øje med, om den gældende webshop, du vil handle på, har anmeldelser på for eksempel Facebook eller Google. Er der ingen eller kun negative anmeldelser, bør du være særligt opmærksom.

Læs også: Sådan får du råd til et nyt køkken

Er hjemmesiden veludført?

Det er ikke billigt at få opsat en hjemmeside med webshop, og derfor vælger de fleste svindlere da også en hurtig og billig løsning. Dette kan oftest ses på, om webshoppen er udført ordentligt. Det kan blandt andet være det sproglige niveau på webshoppen. En professionel og seriøs webshop sikrer naturligvis, at sproget er fejlfrit, og at du har adgang til både kontaktoplysninger og handelsbetingelser på hjemmesiden. Svindlere ønsker blandt andet ikke at blive fundet af politiet, fordi på et eller andet tidspunkt bliver deres svindelnummer afsløret. Derfor finder du typisk heller ikke andet end en mailadresse eller et telefonnummer som kontaktoplysninger på siden.

Er webshoppen sikker

Du bør også sikre dig, at webshoppen er sikker at handle på – heriblandt med SSL-certifikat og e-mærke. Et SSL-certifikat er med til at kryptere oplysningerne på sitet – heriblandt dine kortoplysninger hvis du shopper på siden. Det er derfor også med til at sikre, at dine kortoplysninger ikke bliver delt med hackere og svindlere. Det er ikke alle webshops herhjemme, der har et e-mærk, men det kan være en god ide at holde øje med, da e-mærket også er med til at sikre dig gode rettigheder som forbruger. Du kan læse mere om sikkerhed på nettet på e-mærkets hjemmeside.

Black Friday er blevet til Black Week

Herhjemme har Black Friday historisk sat store rekorder på dagen, men igennem de seneste år har tendensen været, at de mange tilbud er blevet spredt ud over hele ugen. Black Friday er dermed blevet til Black Week. Det betyder, at dagen med de helt store deals er blevet brudt op i mindre deals, og det kan således også ses på salget på dagen, hvor der bliver længere imellem de store rekordomsætninger. I 2019 blev der således heller ikke slået nogen rekord på Black Friday. Dog er Black Week en god ting for dem som enten går i skole eller arbejder, da det kan være svært at få fri til Black Friday. Så det er rart at man nu har flere dage til at nå alle indkøb, samtidig med at man kan passe sin skole eller arbejde.

Brug for et lån?

Var du lidt for sent ude med den opsparing? Eller mangler du lige de ekstra knaster til den nye vaskesøjle derhjemme i bryggerset? Hos KreditNU tilbyder vi lån fra 4.000 – 25.000 kroner med en løbetid på 24 måneder. Vi har ingen månedlig rente på vores lån, og vi kræver kun et mindre etableringsgebyr på 25 % af lånebeløbet. Med andre ord får du et billigt alternativ til bankens bevilligede overtræk eller kassekredit.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen