fbpx Skip to main content

Læsetid: 5 minutter

Det er lørdag aften, Champions League finalen fløjtes i gang om et par timer, og gutterne ringer og spørger, om de kan se kampen hos dig. Du må svare nej – igen. For det gamle 32 tommer fjernsyn er simpelthen ikke denne store fodboldkamp værdig.

Anders fandt ham selv i denne og lignende situationer op til flere gange, og han have længe været træt af sit gamle og dårlige TV. Anders besluttede sig derfor for at gøre noget ved det, selvom han dog ikke havde et rådighedsbeløb klar til købet. På blot 3 måneder lykkedes det ham alligevel at spare op til det TV han længe havde kigget på. Læs Anders’ historie her.

Hvem er Anders?

Anders er 23 år gammel, han bor i København og læser til fysioterapeut på 2. år. Han bor i en 1-værelses lejlighed på Nørrebro og arbejder ved siden af studiet som barista på en lokal kaffebar. Anders bruger det meste af sin fritid på at arbejde, hænge ud med vennerne og spille fodbold, og så går han i byen cirka 3 gange i måneden.

Anders’ økonomiske udgangspunkt

Da Anders besluttede sig for at gøre noget ved drømmen om et nyt TV, havde han indtægter og udgifter der udlignede hinanden. Hans økonomi var fornuftig, det hele løb rundt, og han havde sjældent overtræk på sin konto. Men den forholdsvis præcise udligning betød samtidig, at han ikke havde penge til rådighed til at betale for uforudsete udgifter eller fornøjelser som et nyt TV. Anders’ privatøkonomi ændrede sig meget lidt fra måned til måned, og et estimeret månedligt regnskab så omtrent sådan ud:

Indtægter Kr. Udgifter Kr. difference
SU 5.300 Husleje 4.580
Løn 3.600 Mad 1.900
Boligstøtte 800 Forsikring 200
Telefon og internet 300
Fitness og fodboldkontigent 350
Diverse (byture, tøj, osv.) 2.300
I alt 9.750   9.630 +120 kr.

Tallene her er blot et overslag over Anders’ privatøkonomi, og de viser altså at han gennemsnitligt stod tilbage med et beløb på omkring 120 kr. til overs hver måned. Med dette beløb, som i øvrigt kunne variere fra måned til måned, ville det tage omkring 3 år for Anders at spare op til et nyt TV, og det kunne han ganske enkelt ikke vente på.

Læs også: Spænd livremmen: Sådan skærer du markant ned på dine udgifter

Anders’ plan

Anders fandt hurtigt det TV, som han mente ville passe perfekt ind i hans lejlighed, og som kunne vise både fodbold, serier og afspille Fifa-kampe i høj kvalitet. TV’et han drømte om var et 55 tommer QLED Smart-TV. Han tjekkede lynhurtigt, at det kunne købes i Elgiganten til 4.444 kr.

Anders savnede at invitere gutterne over til fodboldkampe og filmmarathon, og han besluttede sig derfor for, at det ikke skulle kræve mere end tre måneder og en god portion selvdisciplin at spare de 4.444 kr. op.

Tre udvalgte poster

Anders udvalgte tre udgiftsposter, som han vidste, han brugte for mange penge på om måneden, og som han derfor ville kunne skære ned på i løbet de tre måneder. De penge han så ville komme til at spare på disse tre poster, ville han lægge til side til opsparing til det nye TV.

  • Færre byture

Anders brugte mange penge på at nyde livet og hygge med vennerne, og hans diverse-post udgjorde én af de største månedlige udgifter. Dette skyldtes især de mange byture, han tog på i løbet af en måned. Gennemsnitligt gik Anders i byen 2-3 gange på en måned, og han brugte cirka 500 kr. hver gang. Men med planerne om et nyt TV i baghovedet, valgte Anders at ændre sin vane til blot at gå i byen én gang i måneden og i stedet lægge det resterende beløb til side.

  • Mindre madbudget

Den anden post, Anders mente han kunne skære markant ned på, var hans madpost. Han vidste godt, at han brugte alt for mange penge på denne post, taget i betragtning af at han kun var én person. Én af de områder han især kunne spare på var junkfood. I forbindelse med de mange byture kom han ofte til at købe meget mad – både om natten og dagen efter. Derudover var Anders ofte for doven til at lave mad selv i hverdagen, og han benyttede sig derfor meget af færdigretter og takeaway. Han besluttede sig for at ændre sine vaner markant og sparede mange penge på denne måde.

  •  Ingen fitness

Anders spillede fodbold på et seriøst plan, og han var også medlem i  Fitness World. Men Anders vidste godt, at de 200 kr. han betalte til Fitness World hver måned, sagtens kunne bruges på noget mere fornuftigt. Han besluttede sig derfor for at melde sig ud og lægge de 200 kr. i måneden til side til det nye TV. I de tre måneder ville han i stedet løbe ture i naturen og dyrke crossfit med forskellige redskaber, han havde til rådighed.

Budget og opsparing

Efter en realistisk indsigt i privatøkonomien og en grundig planlægning, kom Anders i hus med sin færdige opsparingsplan, og skemaet nedenfor viser, hvordan han fik råd til et splinternyt TV. Du kan også læse mere om, hvordan du får gang i en fornuftig opsparing her.

Mad Byture Fitness I alt
Nuværende udgift pr. måned 2.000 kr. 1.500 kr. 200 kr. 3.700 kr.
Nyt budget pr. måned 1.500 kr. 700 kr. 0 kr. 2.200 kr.
Opsparet pr. måned 500 kr. 800 kr. 200 kr. 1.500 kr.
Opsparet på 3 måneder 1.500 kr. 2.400 kr. 600 kr. 4.500 kr.
Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen