fbpx

Læsetid: 6 minutter

Er du studerende, og modtager du SU? Så har du sikkert også taget stilling til SU-lånet, og om hvorvidt du bør tage et. SU-lånet er et billigt alternativ til almindelige lån i banken eller vores kviklån, fordi renten ikke er særlig høj. Derudover har du også mulighed for at låne op til 38.328 kroner om året, og så betaler du først lånet tilbage, når du er færdiguddannet. Det har altså dermed ikke nogen konsekvenser for dit rådighedsbeløb under din studietid, men ligesom med andre lån er der en rente, som du skal betale. Låner du derfor penge under hele dit studieforløb, kan du altså få oparbejdet en ret stor gæld. Så kan det derfor overhovedet betale sig at tage et SU-lån? Det får du svar på her.

SU-lån – så meget kan du låne

Alle studerende, der modtager SU, har mulighed for at optage et SU-lån. Der er forskellige satser for dit SU-lån, og det hele afhænger af, om du er forsørger, ikke-forsørger eller er løbet tør for SU-klip. Hvor meget du kan få udbetalt i SU-lån, kan du se mere om i skemaet herunder:

LåntypeMaks udbetalt per måned
SU-lån3.194 kroner
Supplerende SU-lån (forsørgere)1.598 kroner
Slutlån8.241 kroner

Vær opmærksom på, at beløbene er de maksimale beløb, og du kan altså således låne mindre, hvis du ikke har behov for så højt et beløb. Er SU-lånet ikke tilstrækkeligt for dig, hvis du er forsørger, kan du også søge om et supplerende SU-lån, dette lyder på 1.598 kroner. I 2020 vil du altså kunne få i alt 4792 kroner udbetalt i SU-lån og supplerende SU-lån, hvis du er forsørger. Derudover har du, som forsøger, også mulighed for kun at benytte dig af det supplerende SU-lån.

Er du løbet tør for SU-klip inden for de sidste 12 eller 24 måneder af din uddannelse, har du mulighed for at søge om et slutlån. Her kan du få op mod 8.214 kroner udbetalt.

Skal du læse i udlandet, har du også mulighed for at ansøge om et udlandsstudielån, der dækker eventuelle omkostninger, som dit udlandsstipendium ikke dækker. Her kan du søge om et lån på op til 108.546 kroner til at dække eventuelle udgifter forbundet med dit udlandsophold.

Renten på SU-lån

Et godt argument for at optage et studielån er den lave rente. Du får ganske enkelt ikke et forbrugslån, som er så lavt, som SU-lånet. Der løber to forskellige renter på dit lån – disse er:

Rente
Under studiet4 %
Efter studiet1 %
Ved misligholdelse8,05 %

Vær opmærksom på, at renten løber fra din første udbetaling, til lånet er betalt tilbage. Under din studietid bliver lånet forrentet med 4 procent, og når du er færdiguddannet, falder renten til 1 %. Har du eksempelvis en studiegæld på 100.000 kroner, skal du betale 1.000 kroner om året i rente. Det er en meget lav pris at betale for en gæld af den størrelse.

Tilbagebetaling af dit SU-lån

Som med alle andre slags lån, skal du på et tidspunkt også betale lånet tilbage. For SU-lån er tilbagebetaling dog først efter endt studie. Og ikke nok med det, så skal du først begynde at betale lånet tilbage et år efter endt studie. Du får dermed masser af tid til at finde et arbejde, og få dig en højere indkomst, således du kan betale lånet tilbage.

Har du allerede et fuldtidsjob på hånden inden den sidste karakter er blevet givet, og uddannelsesbeviset er blevet underskrevet af rektor. Så har du faktisk også mulighed for at betale lånet tilbage før tid. På den måde undgår du, at der løber unødvendige renter på i løbet af perioden.

Hvor længe har du til at tilbagebetale dit SU-lån?

Din samlede studiegæld afgør hvor længe du har til at betale dit SU-lån tilbage. Dit SU-lån skal dog indfries inden for en løbetid på 7 – 15 år. Hvor mange år du har til at indfri dit lån i, kan du se i skemaet herunder, som du også kan finde på borger.dk:

LånestørrelseLøbetid
0 – 39.999 kroner7 år
40.000 – 59.999 kroner8 år
60.000 – 79.999 kroner9 år
80.000 – 99.999 kroner10 år
100.000 – 119.999 kroner11 år
120.000 – 139.999 kroner12 år
140.000 – 159.999 kroner13 år
160.000 – 179.999 kroner14 år
180.000+ kroner15 år

su.dk kan du se et skema over, hvor længe du har til at betale. Derudover kan du også få indsigt i hvor meget dit lån kommer til at koste dig, hvis du afdrager hver anden måned. Har du eksempelvis udnyttet den fulde låneramme på i alt 240.000 kroner, så vil du skulle betale 258.570 kroner tilbage. Vel at mærke hvis du afdrager hver anden måned og inden for normeret tid.

Dertil skal det også bemærkes at din månedlige ydelse falder, hvis du vælger færre betalinger hvert år. Du kan vælge alt fra 12 til 1 afdrag om året, hvor det enkelte afdrag giver dig den billigste månedlige ydelse. Du kan derfor med fordel vælge at lægge pengene til side hver måned og foretage en enkelt overførsel hvert år. Denne metode kræver dog, at du enten har pengene stående på din konto. Eller at du har mulighed for at lægge pengene til side hver måned inden, du skal begynde at afdrage på dit SU-lån.

Håndter din studiegæld

Det er Udbetaling Danmark, som håndterer dit SU-lån. Hvis du har spørgsmål til dit SU-lån, kan du logge ind på borger.dk, hvor du kan få et overblik over din nuværende studiegæld. Her får du det fulde overblik over håndteringen af studiegæld, hvor meget du skylder, og hvad du skal forholde dig til, hvis du er førstegangsbetaler eller ikke kan betale dit lån tilbage i tide.

Kan det så betale sig at tage et SU-lån?

Det vil altid være subjektivt, om hvorvidt det kan betale sig at låne penge. Men tager man den økonomiske brille på, så er SU-lånet uden tvivl det billigste lån, du kan få. Medmindre du naturligvis har en rig onkel, som kan låne dig pengene helt uden renter. Med omkostningerne in mente, kan der være gode grunde til at optage et SU-lån. Det gælder også, selvom du ikke har brug for pengene. Er du god til at håndtere din økonomi, og kan du modstå fristelsen fra at bruge dem, kan du optage et SU-lån og gemme pengene på en opsparingskonto.

Med op til 240.000 kroner på din opsparingskonto har du mulighed for at investere pengene i obligationer eller aktier. Derudover vil du også kunne spare pengene op, og bruge dem til udbetalingen til en ejerlejlighed. Henover en 15-årig periode koster det dig nemlig under 20.000 kroner at låne 240.000 kroner, hvis du overholder din låneplan. Så billige lån finder du ikke et andet sted på markedet.

Men som sagt, så kræver det også, at du ikke brænder pengene af på unødvendige udgifter, hvis du vil have det største udbytte af dit SU-lån.

Fra SU til dagpenge

Er du ikke så heldig, at du har et fuldtidsjob på hånden efter endt uddannelse, så har du mulighed for at få dagpenge. Det kræver dog, at du har været medlem af en A-kasse i mindst et år inden uddannelsens afslutning. Vi har udarbejdet et blogindlæg om dagpenge, som giver dig masser af information og gode råd om dagpenge.

Join the discussion One Comment