Skip to main content

Læsetid: 15 minutter

Vil du gerne oprette en børneopsparing til dine børn eller børnebørn? Det kan være en rigtig fin gestus og en god investering i børnenes fremtidige liv. Det er en måde at sende dem godt ind i voksenlivet på med en solid opsparing som fundament. Læs mere om børneopsparinger her.

Derfor skal du oprette en opsparing til dit barn

En børneopsparing er en god idé, hvis du vil sikre dit barn en god økonomisk start på voksenlivet. Barnet kan på den måde undgå at optage for mange lån, hvis pengene ikke rækker sidst på måneden eller der skal betales et depositum til en ny lejlighed. Forældre eller bedsteforældre betaler ofte beløb ind på denne konto i dåbs- eller konfirmationsgave.

Jo tidligere, jo bedre

Det er en god idé at starte tidligt op med at betale penge ind på dit barns børneopsparing, så du kan give barnet den bedst mulige økonomiske forudsætning. Hvis du starter tidligt, kan det månedlige beløb også være mindre og stadig give mange penge i sidste ende.

Regn på børneopsparing

Indtast beløbet, der månedligt overføres til børneopsparingen, og hvor mange år opsparingen skal løbe, for at beregne den samlede opsparing.





Resultat

Samlet opsparing efter 0 år: 0 DKK

Regler for børneopsparing

En børneopsparing er skattefri, hvilket også gør det til en attraktiv konto for forældrene at betale penge ind på. En børneopsparing kan oprettes, når barnet er mellem 0-14 år, og pengene kan udbetales, når barnet er mellem 14-21 år. Der kan kun oprettes én konto per barn. Men både forældre, bedsteforældre og oldeforældre kan indbetale penge på kontoen – og ikke kun personen, der opretter kontoen.

Det er muligt at investere børneopsparingen i aktier, investeringsfonde eller værdipapirer. Husk at tjekke om din bank tilbyder muligheden for at oprette en børneopsparing samt deres specifikke tilbud på denne slags konti.

Udbetaling af børneopsparing

Det er op til forældrene at afgøre, hvornår barnet skal have adgang til børneopsparingen. Kontoen har en bindingsperiode på 7 år, og barnet skal være min. 14 og max. 21 år. Ved at vente til barnet er 21 år, sikrer man sig i højere grad, at barnet er mere økonomisk bevidst og mere fornuftig omkring forvaltningen af opsparingen.

På det valgte tidspunkt gøres pengene automatisk tilgængelige for barnet. Dette gøres oftest ved, at kontoen ændres til en opsparingskonto i barnets navn.

Renter på børneopsparing

Renten på en børneopsparingskonto kan varierer alt efter bank, kontotype og de specifikke vilkår for kontoen. Derfor kan det betale sig at undersøge forskellige bankers indlånsrente. Jo højere indlånsrente, jo større afkast og opsparing på børneopsparingen. Renten vil ofte være variabel på denne type konto og tilskrives én gang om året.

Renterne og afkastet på en børneopsparingskonto er skattefri i den periode, der sættes penge ind på kontoen. Det vil sige, at der ikke skal betales skat af renter og afkast. Til gengæld er indbetalinger på denne slags konto ikke fradragsberettigede.

Få et større rådighedsbeløb
børneopsparing sparegris

Hvor meget må man sætte ind på en børneopsparing?

Man må maksimalt sætte 72.000 kr. ind på en børneopsparing i alt, og max 6.000 kr. om året. Hvis I ønsker at give mere til barnet, kan I vælge at oprette en almindelig opsparingskonto. Det giver mulighed for, at alle bedsteforældre og eventuelt venner og bekendte kan sætte penge ind på kontoen gennem gavereglerne. Det vil sige, at der kan indsættes penge op til en vis grænse uden at betale gaveafgift. I 2024 er tallet 74.1000 kr. om året per person.

Hvor kan jeg se min børneopsparing?

Som udgangspunkt kan du som barn ikke se din børneopsparing, før den gøres tilgængelig og udbetales. Dette kan dog variere fra bank til bank. Nogle banker giver adgang til at se kontoen, når barnet fylder 18 år. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at barnet samtidig får råderet over pengene på samme tidspunkt. Det er dine forældre, der bestemmer, hvornår kontoen gøres tilgængelig for dig, og om den udbetales på én gang eller i rater.

Hvornår får man sin børneopsparing?

Man kan som udgangspunkt få udbetalt sin børneopsparing, når man er mellem 14 og 21 år gammel. Kontoen skal dog løbe i mindst 7 år, inden pengene kan hæves. Det er personen, som opretter kontoen, der bestemmer, hvornår pengene kan udbetales.

Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum

Leave a Reply