Skip to main content

Læsetid: 7 minutter

Hvor mange feriepenge kan jeg få udbetalt? Hvordan bestiller jeg mine feriepenge? Og hvad er det nu lige, den nye ferielov indebærer?

Spørgsmålene er mange, når det handler om ferie og feriepenge, og det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige regler, perioder og frister. Derfor har vi samlet de vigtigste informationer til dig, der også har lidt svært ved at blive klog på dine feriepenge.

Hvad er feriepenge?

Feriepenge er de penge, du har optjent, som du kan bruge til at afholde ferie. Som lønmodtager har du krav på feriepenge, og det er din arbejdsgiver, der skal udbetale pengene til dig. Hvis du får løn under ferie, får du ikke udbetalt feriepenge, da du i stedet får udbetalt din almindelige løn. Du optjener 2,08 feriedage pr. måned, du er ansat. Feriepenge udgør 12,5 % af den ansattes løn for et år og bliver beskattet på almindelig vis.

Den nye ferielov

Det er nok næppe gået nogens næse forbi, at der er kommet en ny ferielov. Den gamle ferielov resulterede i forskudt ferie, hvor den nye ferielov skaber mulighed for samtidighedsferie. Den nye ferielov gælder fra 1. september 2020 og har til formål at skabe bedre feriemuligheder for nyuddannede.

Med den gamle ferielov ville nyuddannede skulle arbejde i 1,5 år, før de kunne afholde deres optjente ferie. Med den nye ferielov kan de i princippet afholde ferie allerede en måned efter opstart. Derudover skaber den nye ferielov et godt grundlag for en mere udspredt forvaltning af danskernes formue, hvilket er sundt – både for den enkeltes privatøkonomi og for samfundsøkonomien i det hele taget.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad den nye ferielov betyder for dig, kan du læse meget mere om den nye feriepengelov på www.borger.dk.

Gamle ferielov vs. nye ferielov
Gamle ferielov Nye ferielov
Ferietype Forskudt ferie Samtidighedsferie
Periode for optjening af feriepenge 1/1 – 31/12 1/9 – 31/8
Ferieår 1/5 – 31/8 Løbende ferie
Vigtigt at vide
  • Du kan bestille optjente feriepenge fra sidste kalenderår på borger.dk
  • Du kan afholde den optjente ferie fra den 1. maj til den 31. september
  • Feriepenge udbetales tidligst en måned inden første feriedag
  • Beløb under 1500 kr. udbetales automatisk til din NemKonto
  • Indefrosne feriepenge udbetales til oktober
Feriepenge

Indefrosne feriepenge

Du har måske hørt begrebet indefrosne feriepenge og undret dig over, hvad det egentlig betyder. Svaret hænger sammen med den nye ferielov, der trådte rigtigt i kraft den 1. september 2020.

I grove træk indebærer den nye ferielov, at du som lønmodtager kan afholde ferie fra den dag, du optjener den, og dermed ikke nødvendigvis skal vente til ferieåret næste år.

Det betyder blandt andet også, at dine feriepenge fra september 2019 blev indefrosset i en fond. Dette var for at skabe en smidig overgangsperiode, så virksomheder ikke risikerede både at skulle udbetale pengene i overensstemmelse med den gamle ferielov dvs. for hele kalenderåret (1. januar- 31. december 2019) samt for første halvår af 2020 i overensstemmelse med den nye ferielov.

Læs også: Tjen ekstra penge nemt og hurtigt

Se indefrosne feriepenge

Er du en helt almindelig lønmodtager, har du altid ret til 5 ugers feriepenge, men flere laver faktisk en aftale om at kunne holde 6 ugers ferie. Den 6. ferieuge er dog noget, den enkelte medarbejder forhandler sig til. Derfor er der også kun 5 ugers indefrosne feriepenge. Danskernes forbrug styrtdykkede i forbindelse med corona, og økonomien led et stort hug grundet nedlukning af butikkerne og virksomheder. Derfor blev det indført, at man kunne få udbetalt 3 ugers feriepenge for at kickstarte økonomien. I skemaet ovenover kan du se, hvor meget du cirka kunne få udbetalt – alt efter din månedsløn før skat.

Udbetaling af indefrosne feriepenge

Mange danskere blev grundet corona tvunget til at gå ned i løn, afholde ferie eller i værste fald at fratræde deres stilling. Det medførte svære økonomiske situationer for mange og satte en stopper for mange sommerferiedrømme. Netop derfor besluttede regeringen, at man kunne få tre uger af de indefrosne feriepenge udbetalt med henblik på at lette den økonomiske byrde hos den enkelte dansker, få gang i turismen hen over sommeren og holde hjulene i gang hos forskellige virksomheder.

Har jeg indefrosne feriepenge?

Har du været beskæftiget og optjent feriepenge fra 1. september 2019 og frem til 31. august 2020, har du indefrosne feriepenge til gode. Oprindeligt skulle disse penge fryses frem til den dag, du forlader arbejdsmarkedet. Men grundet corona fik man i første omgang 3 ugers feriepenge udbetalt. Hvor mange du har til gode, kan du se på borger.dk.

Udbetaling af feriepenge

Dine feriepenge kan tidligst blive udbetalt en måned før din ferie. Afhængig af din nuværende situation er det enten din arbejdsgiver, en feriekasse eller FerieKonto, der udbetaler dine feriepenge.

Se feriepenge

Du kan se dine feriepenge omkring en måned efter, at din lønperiode er slut. Det kommer dog an på, hvordan du er lønnet. Hvis du er timelønnet, kan du se dine feriepenge omkring en måned, din lønperiode slutter. Hvis du er ansat med løn under ferie, kan du ikke se dine feriepenge, mens du er ansat. Du vil kunne se dine feriepenge på borger.dk,  kort tid efter din ansættelse ophører.

Bestil feriepenge

Du skal selv anmode om at få dine feriepenge for sidste kalenderår udbetalt på www.borger.dk. Her kan du angive, hvornår du vil holde ferie mellem maj og september og få pengene udbetalt i denne periode.

Hvem kan modtage feriepenge?

Hvis du er lønmodtager, har du ret til feriepenge. Men hvis du får løn under ferie, får du din sædvanlige løn udbetalt, selvom du har ferie, og du får derfor ikke feriepenge oveni. Dine feriepenge er derfor at holde fri med løn. Hvis du er dagpengemodtager eller er på barsel, har du ret til feriedagpenge, og er du i fleksjob uden at have optjent feriepenge, kan du søge om ledighedsydelse i perioden. Læs meget mere om de forskellige typer af ”feriepengemodtagere” her, og bliv klogere på, hvordan situationen ser ud for dig.

Optjener man feriepenge på dagpenge?

Hvis du er på dagpenge, optjener du feriedagpenge og ikke feriepenge. Du kan ikke få udbetalt feriepenge, mens du er på dagpenge. Feriedagpenge udbetales som regel til samme sats som dagpenge.

Optjener man feriepenge på sygedagpenge?

Hvis du er syg og ikke er berettiget til feriepenge, optjener du sygeferiegodtgørelse i stedet for feriepenge. Du modtager sygeferiegodtgørelse fra din anden sygedag.

Offentlige ydelser og feriepenge

Som hovedregel kan du ikke få udbetalt feriepenge, så længe du modtager offentlige ydelser som fx kontanthjælp. Du skal i stedet melde din ferie til Udbetaling Danmark eller til din kommune.

Er du studerende og på SU, kan du modtage feriepenge ved siden af din SU. Disse feriepenge kan blandt andet være optjent gennem et job ved siden af studiet. Det er i denne forbindelse vigtigt at påpege, at du naturligvis skal holde ferie fra studiejobbet i den periode, du vælger at afholde din ferie.

Lån penge til din sommerferie

Har du svært ved at finansiere din sommerferie? Så kan du overveje at tage et lån. Hos KreditNU har vi ikke nogen månedlig rente på vores lån, og du betaler således kun et etableringsgebyr på 25% af dit lånebeløb. Du kan ansøge i aftentimerne og i weekenden og få lånet udbetalt samme dag. Og i modsætning til vores konkurrenter skal du ikke betale ekstra for straksoverførsel eller indfrielse før tid, hvis du ønsker dette.

Kristina

Author Kristina

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina

Leave a Reply