fbpx Skip to main content

Læsetid: 10 minutter

Så er det snart valentinsdag og tid til at forkæle din udkårne. Måske er I gået lidt skævt af hinanden på det sidste, eller også har I haft travlt med skole og arbejde. Det kan også være, at I aldrig har haft det bedre og er mere forelskede nu end nogensinde før. Hvis du ikke er i et forhold, har du måske fået et godt øje til en, og nu skal det siges! Uanset er det en god ting at prioritere jeres forhold – eller kommende forhold. Læs med og få nogle bud på, hvordan du arrangerer den perfekte valentinsdate.

Læs også: Baby på budget.

Derfor fejrer vi valentinsdag

Det er mange historier om valentinsdag. De fleste forbinder det nok med en kommerciel, amerikansk tradition, men faktisk kan det forbindes med det gamle antikke Rom. Her fejrede man på valentinsdag d. 14. februar guden Juno, som var dronning over de romerske guder. De gamle romere fejrede hvert år foråret, der snart ville komme, og dermed frugtbarheden – og kærligheden. Det skriver Videnskab.dk.

Siden udviklede dagen sig til dén mere kommercielle tradition, som vi kender i dag. Esther Howland, en amerikansk dame fra Massachusetts, fik nemlig i midten af 1800-tallet et valentinskort sendt fra England, og det havde i den grad en effekt. Måske ikke på hendes kærlighedsliv, men på hende som forretningskvinde.

Ester Howland startede nemlig sin egen produktion af valentinskort og omsatte for omkring 100.000 US dollar om året i 1850. Siden er valentinsdag vokset eksponentielt til en forbrugsfest på linje med mange af de andre store højtider. Faktisk brugte amerikanerne svimlende 189 milliarder sidste år på gaver til deres udkårne. En blomstervirksomhed sendte for eksempel hele 18,5 millioner blomster af sted.

Sig det med kort, blomster og chokolade

Den helt klassiske valentinsgave, som du sikkert kender fra amerikanske film, er et romantisk kort, en buket blomster og hjerteformede æsker med chokolade i. Så hvis du vil er erklære din kærlighed, som var det en amerikansk kærlighedsfilm, er det det, du skal give.

Du kan købe valentinskort overalt og selvfølgelig sende det med posten. Find et, der fortæller om dig og din udkårne. Du kan også selv gå omkring med det og lægge det i postkassen. Det er så sjældent, man får breve, så det i sig selv er lidt særligt. Hvis I bor sammen, kan du lægge det på spisebordet som en romantisk morgenoverraskelse. Skal det være endnu lettere at gå til, så kan du sende et online på siden Romantikeren, men mon ikke, der er billige point i et håndskrevet kort.

Hvad der skal stå i kortet, afhænger selvfølgelig af dig og din – eventuelt kommende – kæreste. Skal der skrues helt op for romantikken, eller er det bedre at tone det lidt ned? Uanset er der tre gode råd fra Romantikeren, som er værd at hæfte sig ved, før du starter.

Start i god tid. Tænk over, hvad du vil skrive, og hvad der skal stå. Har I været sammen i 20 år, skal der selvfølgelig stå noget andet, end hvis I dater, eller hvis du bare vil invitere på en romantisk date. Det andet råd er at være modig. Sig noget, du ikke har sagt før, eller som du ikke har sagt længe. Og det tredje og sidste råd er, at du skal være personlig. Det kan være et citat fra en sang eller film, I har hørt eller set sammen. Præcis som da Kronprins Frederik citerede Lars H.U.G.

Kom lad os gå, kom lad os se
gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed

Andre gaveideer

Sammen med kortet kan følge blomster, chokolade, lakrids, en flaske vin eller andet godt. Det kan du for eksempel købe hos Interflora, hvor du kan sammensætte en buket med fristelser, som I kan spise eller drikke sammen senere på aftenen. Interflora kan leverer til døren, så du behøver ikke gemme buket og kurv inderst i skabet, hvis du er i god tid. Og apropos god tid. Bestil hellere med det samme. De får travlt.

En anden mulighed er COOLSTUF. Her kan du med garanti finde en gave, som ikke står på din udkårnes ønskeseddel, men som nok skal blive taget godt imod alligevel. De har samlet en hel masse, alt fra kæmpe bamser, over plastik roser til gigantiske Toblerone. Det er bare at gå på gavejagt.

Overrask med morgenmad på sengen

Hvis du ikke har mulighed for at invitere din kæreste på en god brunch, kan du heldigvis lave den selv og servere på sengen. Det kan enten være den helt store anretning eller en mindre. Hvis bare det serveres på sengen, er du allerede kommet langt.

Sørg for at anrette det pænt på en bakke, så det ser præsentabelt og appetitligt ud. Har du ikke en, kan du købe en billig en i Ikea. Med en sengebakke, står det nemlig stabilt, og I undgår at spilde marmelade. Husk også en lille dug og servietter samt det pæne service. Du kan kombinere anretningen med en sød seddel eller en gave.

På bakken kan der selvfølgelig være det klassiske, som du kender fra det almindelige morgenmadsbord. Det kan være brød, pålægger, en masse frugt, røræg eller spejlæg med bacon og så selvfølgelig kaffe og juice. Du kan også prøve nogle af de lidt mere utraditionelle retter som bananpandekager, french toast, hjemmelavet nutella eller bagt avokado med æg.

Hvis du går all in, kan du lave morgenmaden med et tema. Det kan for eksempel være den helt store, snaskede amerikanske morgenmad med pandekager, sirup og bacon, eller måske skulle du prøve en vegetarisk brunch. Det er kun din udkårnes smagsløg og fantasien, som sætter grænser for, hvad du kan prøve.

Find inspiration til brunchtallerkenen på:
Valentinsdag

Den aktive date

Måske har din kæreste længe talt om, at I skal dyrke mere motion. Og faktisk kan det være rigtig dejligt at gøre sammen, ikke mindst på valentinsdag. Der er selvfølgelig grænser for, hvad I kan i tiden, desværre. Klatrevæggen, roturen og gokarten må vente, men så er der heldigvis gode alternativer.

Det kan være en rask gåtur i skoven, på stranden, i en park eller et andet flot sted. Du kan eventuelt tage noget varm kakao eller kaffe med i en termokande, eller I kan købe noget på vejen. For der er da ikke noget mere romantisk end at sidde og se en flot udsigt, mens I drikker noget godt og varmt i kulden.

Sørg for at finde et sted, der ikke er overbefolket. Har I en bil, kan I for eksempel køre et sted hen, som du ved, din udkårne ikke kender. På den måde kan I udforske stedet sammen og gå på opdagelse, mens I holder i hånd. Og hvis det bliver kedeligt bare at holde i hånden, kan turen få et tema. Det kunne være at se på fugle med en af de mange online guides, eller I kan smutte sten og konkurrere om at få flest smut.

Hvis I er meget aktive, kan I også trække i løbetøjet og løbe sammen af sted i kulden, eller I kan finde noget udendørs fitness, som I kan kaste jer over. Men helt ærligt. Hvis det skal være så aktivt, at I får pulsen op, så er der klart sjovere og frækkere måder at gøre det på.

Alle fordelene ved den frække date

En anden og mindst liges så god aktivitet, der med garanti er frækkere end en tur i skoven, det er en tur ned under lagnerne. Det er en oplagt valentinsdate – og så er der masser af gode grund til det. Aktiv Træning har talt med Mathilde Mackowski, som er stifter af Sinful.dk. De fortæller om lighederne mellem sex og motion.

Du får nogle af pointerne her.

  • Du sover bedre. Det skulle nemlig efter sigende være bevist, at sex er bedre end en sovepille, og at det derfor er godt at gøre det om aftenen. Efter en orgasme udskilles, hos mænd især, stoffet prolactin, der gør os søvnige.
  • Hjernen fungerer bedre. Faktisk siges det, at bare en halv times lagenmotion stimulerer hjernen, så din koncentrationsevne, indlæring og hukommelse forbedres.
  • Du bliver gladere og mere afslappet. Sex udløser en masse endorfiner. Et af endorfinerne er serotonin, også kaldet glædeshormonet. Sex kan derfor værne mod depression, og så giver det en dejlig afslappethed i kroppen.
  • En sidste fordel, der er værd at fremhæve i disse tider, er, at du booster dit immunforsvar betragteligt. Faktisk viser undersøgelser, at dem, der har sex en til to gange om ugen, har 30 procent mere af et stof, der er med til at forbedre immunforsvaret.

Hvad der videre skal ske, må I selv rode med

Der er altså udelukkende fordele ved en fræk date på valentinsdag – og så booster I jeres helbred betragteligt. Det er ikke så dårligt i en pandemitid. Har I brug for, at det skal være lidt mere spændende, end det plejer, kan du passende besøge Sinful.dk og forberede en overraskelse. Hvad der videre skal ske på daten, må I selv rode rundt med.

Valentinsdag 2021

Inviter på romantisk middag

Det er desværre ikke muligt at invitere din udkårne ud og spise, men så er der heldigvis andre gode alternativer. Du kan for eksempel selv trække i kokketøjet og lave en stor kulinarisk oplevelse til din partner. Der er selvfølgelig forskellige bud på, hvad der er romantisk mad, men du får nogle bud her.

Samvirke har nemlig samlet hele 25 opskrifter, du kan kaste dig ud i, på jeres store valentinsdag. Der er Sushi med tun, thai kokossupper med tigerrejer, østershatte, tomat og citrongræs, krabbe med kål og fennikel, grillet tun med wasabi-avocado, klassisk, italiensk tiramisu og chokoladeis med havsalt.

Husk også, at det faktisk er vigtigt, hvordan du præsenterer maden. Faktisk kan du med nogle helt enkle virkemidler gøre oplevelsen endnu bedre for din udkårne. Det skriver DR. Du skal tale positivt om maden og vinen, dække bordet flot og anrette maden præsentabelt.

Hvis du ikke selv vil kaste dig ud i kulinariske kreationer, kan du med fordel købe mad med hjem fra en god restaurant. Det koster ikke specielt meget. Du kan snildt finde gourmetmad til 250-500 kr. pr. person.

Nogle alternative ideer til dates fra Elle
  • Drik jer fulde sammen. Måske endda med et teenage-drukspil som beerpong.
  • Skru op for musikken og dans derhjemme.
  • Arranger en romantisk picnic på stuegulvet.
  • Planlæg bowling på stuegulvet med hjemmeimproviserede kugler og kegler.
  • Hjemmespa med røgelsespinde og ansigtsmasker.

Lån til den perfekte valentinsdate

Hvis du får brug for et lån, så du kan arrangere den helt perfekte date til valentinsdag, kan du gøre det hos KreditNU. Du kan låne op til 25.000 kr. med en fast løbetid på 24 måneder, og hvis du vil indfri lånet før tid, kan du også det – uden ekstra omkostninger.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen