fbpx Skip to main content

Læsetid: 7 minutter

Er du studerende og mangler du inspiration til aftensmaden? Det kan være en udfordring at være på SU og få det hele til at hænge sammen. Og det gør det ekstra vigtigt at handle budgetvenligt ind, så madposten ikke bliver for stor i et allerede stramt budget.

Hos KreditNU har vi samlet nogle gode tips og tricks her på siden til mad på SU. Du kan både finde inspiration til bestemte madretter og billige råvarer samt strategier til at handle ind så billigt som muligt. Vil du gerne vide mere om SU, kan du læse mere her.

Start med at lægge et budget

Før du går i gang med at handle og lægge madplaner, er det en god idé at få et overblik over din samlede økonomi. På den måde ved du, hvor stor madposten er eller må være i dit budget. Det er nemlig smart at kunne dividere det samlede beløb ud på månedens uger og få styr på, hvor meget det ugentlige budget ca. skal være.

SU mad

Når man er på SU, er det som oftest ikke østers og hummer, der er de bedste madvarer at gå efter. Det siger sig selv, at det er en god idé at gå efter mere budgetvenlige varer, når man gerne vil spare penge. Det kan man gøre ved at styre uden om ting som fisk og bøffer, der som regel altid er dyre. Men hvordan laver man så billig mad på SU? Du kender nok allerede klassikerne med at spise pasta med ketchup, rugbrød med tun og havregryn. Det er billige madretter, men det kan også blive lidt trivielt, hvis det er den eneste mad, du skal spise.

Det er altid en god idé at tjekke tilbudsaviser og vælge varer, der er på særligt tilbud i den pågældende uge. Det er også en nem måde at spare lidt ekstra på, men det kræver også lidt mere planlægning. Hvis du ikke orker hele tiden at holde øje med tilbud, er der også nogle bestemte madvarer, der som regel er billige. Det er ting som pasta, grøntsagsblandinger på frost, bestemte grøntsager i sæson, rugbrød, havregryn og fisk på dåse. Man kan lynhurtigt lave en ret ud af pasta, pesto og grøntsager, og der er også andre kombinationsmuligheder på kryds og tværs med disse ingredienser.

Billige og mættende madvarer:
 • Gulerødder, kartofler og kål
 • Havregryn
 • Pasta
 • Rugbrød
 • Æg
Billige supermarkeder:
 • Coop 365discount
 • Rema 1000
 • Lidl
 • Netto
mad på su æggemad

Mad for fattig røve

Hvis du er på SU eller blot har en periode uden så mange midler, så er det rart at kunne lave billig mad. Så er der samtidig stadig råd til andre, både nødvendige og sjove, ting. Det kan være en god idé at søge inspiration på nettet efter billig og sund mad for fattigrøve, som nogle studerende kalder sig. Det behøver ikke at være kedeligt at leve for få penge. Der er tusindvis af smarte og innovative opskrifter, som kan gøre madlavningen mere spændende og alsidig.

Det behøver ikke nødvendigvis at være gourmetmad med 20 forskellige specialingredienser. Men hvis du gerne vil lave mere udfordrende mad, kan du selvfølgelig også give dig i kast med at eksperimentere i køkkenet. Generelt gælder det at hjemmelavede retter er billigere end at købe takeaway. Men der kan dog godt være nogle frostretter, som er billigere end at lave retten helt fra bunden selv.

Hvis du ikke selv har hovedet fuld af gode idéer, findes der et hav af madblogs og sider med opskrifter på sund og billig mad. Det er blot at foretage en søgning på nettet eller kigge på Instagram eller Pinterest eller andre apps, og så skulle inspirationen til aftensmaden gerne komme til dig inden for kort tid.

Hvor kan du finde inspiration til mad?
Billige madretter at lave:
 • Spaghetti carbonara
 • Blomkålssuppe
 • One pot-pastaretter
 • Pitabrød
 • Stegte ris med grøntsager

Sund og billig mad på SU

Sund mad drejer sig ofte om retter med grøntsager på den ene eller anden måde. Maden kan være billig, hvis den er lavet af billige ingredienser. Men ofte drejer det sig også om at den strækker sig over flere dage, og at ingen ingredienser går til spilde. Hvis du køber en masse billige basisråvarer til at lave mad, kan du nemt peppe maden op. Du kan lave lækre dressinger eller dips og på den måde gøre retten ekstra lækker på en nem måde. Det kan fx være en hjemmelavet hummus, tahindressing eller pesto.

Det kan også være en idé at lave simple retter, som du så opgraderer med en enkelt eller to lækre ingredienser. Hvis du laver en pastaret med pesto, kan du fx købe en avocado til. Eller du kan købe kaviar og karse til dine æggemader. På den måde er retterne samlet set stadig ret billige, og du undgår samtidig at køre død i de samme råvarer. Andre forslag til ekstra lækre ingredienser kunne være feta, mozzarella, parmesan, chorizo eller nødder.

Sådan sparer du penge på madbudgettet

For at spare penge på madposten i dit budget er der en masse tiltag, du kan gøre i din hverdag:

 • Køb mættende og billige råvarer, så du har en god base af varer derhjemme.
 • Kig efter nedsatte varer i supermarkedet. Ofte er de sat ned, fordi de snart udløber. Så hvis du skal bruge fløde samme dag, er det kun et plus, hvis den er sat ned.
 • Køb frosne grøntsager. De er både billige og sunde – og smarte at have ved hånden.
 • Udnyt alle dine madrester. Har du en rest skinke og et par æg i køleskabet, så lav spaghetti carbonara og undgå madspild. Har du bananer, der snart bliver for gamle, så lav bananpandekager eller frys dem ned. Så er de klar til en smoothie en anden dag. Alt kan bruges på en eller anden måde.
 • Lav en madplan for din uge og indberegn de dage, hvor du ved, at du spiser ude. Hvis du skal på weekendtur, ved du, at du ikke skal lave alt for meget mad torsdag og fredag. Alternativt kan du smide resterne i fryseren, hvis de kan fryses ned.
 • Spørg om du kan få studierabat, hvis du gerne vil spise ude. Alle rabatter tæller, og 10-15% på flere måltider er en god besparelse i sidste ende.
 • Spis mindst muligt ude. Der er store besparelser at hente, hvis du holder dig til at spise hjemme.
mad på su måltid

Hvordan spiser man billigt?

Der er mange ting, man kan gøre for at spise så billigt som muligt. Det handler om at være kreativ og udnytte alle de ting, der er i køleskabet. På den måde får du din mad til at strække så langt som muligt, og det hele tæller i det samlede billede. Udnyt fx dine madrester og lav dem eventuelt om til nye madretter. Har du en rest kogte ris, kan du stege dem på panden sammen med andre ting fra dit køleskab såsom grøntsager, kød eller æg.

Det er heller ikke altid nødvendigt at smide ting ud, selvom de har overskredet sidste salgsdato. Mange madvarer kan sagtens holde sig længere end denne dato, og her gælder det om at bruge sine sanser og vurdere, om varen stadig kan spises. Nogle madvarer kan også bruges til andre ting og på den måde stadig anvendes. Af tørt brød kan man lave croutoner til sin salat. Af stødte æbler kan der laves æblekage eller saft. I stedet for at smide ud og købe nye varer kan man ofte få mere ud af sine varer, end man tror.

Alt tæller i det samlede budget

Når du er på SU, føles alt dyrt. Når man ikke har så mange midler at gøre godt med, kan det godt føles som om pengene fosser ud af kontoen. Derfor er det ikke kun på madbudgettet, der skal spares, men over hele linjen. Det gælder derfor også dit samlede forbrug og dine faste udgifter. Der er mange ting, du kan gøre for at bruge færre penge. Nogle tips er mere konkrete end andre.

Det kan måske virke uoverskueligt at spare på dit samlede forbrug. Det kan gøre meget at tænke over, hvornår du svinger dankortet. Hvis du fx køber 10 kopper kaffe ude i byen om måneden, er det ca. 500 kr. om måneden. Forsøg derfor at undgå to-go-kaffe. De fleste steder er det ret dyrt, og der kan være gode penge at spare ved selv at lave en termokande hjemmefra. På den måde kan du stadig få varm kaffe til dine forelæsninger og gåture. På samme måde kan du prøve at overveje, om du har andre vaner, du kan ændre til billigere alternativer.

I forhold til dine faste udgifter er det en god idé at gennemgå dem med jævne mellemrum. Find ud af hvilke du eventuelt kan undvære og hvor du kan finde billigere løsninger. Opsig fx dit HBO-abonnement, hvis du ikke bruger det og tjek om der er et billigere alternativ til din forsikring.

Læs også: Tips og tricks til at spare på elforbruget.

Lån penge til de større udgifter

Selvom du spinker og sparer på madbudgettet, er det nogle gange ikke nok. Der kan stadig opstå situationer, hvor du mangler penge. Ofte er det til større investeringer såsom en ny computer, telefon eller cykel. Her kan det være en fordel at låne pengene og betale dem af efterfølgende. På den måde slipper du for at vente i al fald for lang tid. Det er især smart, hvis du mangler en ny computer eller smartphone – ting, der er meget svære at undvære. Du kan fx vælge at få et studiejob, låne penge hos familie, tage et SU-lån eller finde en online låneudbyder. Hos KreditNU kan du låne mellem 4.000 kroner og 25.000 kroner.

Kristina Geertsen

Author Kristina Geertsen

More posts by Kristina Geertsen