fbpx Skip to main content

Læsetid: 8 minutter

Venter en ny start på den anden side af sommerferien? Skal du flytte hjemmefra for at studere? Og skal du til at kigge dig om efter en studiebolig, der passer lige netop til dit behov?

Mange unge mennesker står i denne situation, når de sidst i juli får at vide, om de er kommet ind på deres drømmestudie eller ej. Men med studiestart følger ofte en ny bolig, da mange er nødsaget til at flytte til den by, hvori studiet er. Det betyder flytning, leje eller køb og ikke mindst en grundig økonomisk gennemgang.

Hvad er en studiebolig?

Mange ønsker at flytte ind i en studiebolig, når de skal studere. Men det er måske de færreste der ved, hvad en studiebolig egentlig er? En studiebolig er en meget bred betegnelse for en forholdsvis lille bolig, som økonomisk er til at komme til for en studerende på SU. En studiebolig er i virkeligheden blot en bolig, du bor i, mens du er studerende. Det kan være meget individuelt fra person til person, hvad den perfekte studiebolig er. Studieboliger finder du i de største studiebyer i Danmark; København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Find din bolig til studiestart

Når du skal finde det sted, du skal bo under din uddannelse, eller i hvert fald noget af tiden, er der mange ting, du bør være opmærksom på. Og hvis du aldrig har prøvet at flytte før eller finansiere dette selv, er der især grund til at læse med i dette blogindlæg. Vi giver dig information om forskellige muligheder for boliger til studerende, gode råd til den økonomiske del samt tips til billige indretningsløsninger til de helt små studieboliger.

Vælg den rigtige studiebolig

Der er som sagt mange forskellige typer boliger, der kan gå under betegnelsen studiebolig. Det kan være alt fra et kollegieværelse til en lille 2-værelses lejlighed. Nedenfor giver vi dig et overblik over forskellige typer boliger og påpeger både ulemper og fordele. På den måde bliver du bedre rustet til at skulle vælge, hvilken type bolig, der passer bedst til dig.

Det er altid en god ide, at du gør dig tanker om, hvad dine ønsker er. Har du lyst til at bo sammen med én eller flere? Skal du bo med nogle du kender eller nogle helt fremmede? Måske du ønsker at bo alene i din egen bolig? Hvad har du brug for i din bolig? Og hvad kan du gå på kompromis med?

Kollegieværelse

Når du er studerende, har du ret til at bo på et kollegie. Et kollegie er en bebyggelse, som består af flere enkeltværelser, og fælleskøkkener. Når du lejer et kollegieværelse er det som udgangspunkt et lille værelse samt et mindre toilet/bad. Et kollegie er særligt kendetegnet ved, at man deler køkken. Du skal, som oftest, blot betale en forholdsvis billig husleje for et kollegieværelse, og derudover bliver du med garanti en del af et stærkt og sjovt fællesskab.

Delelejlighed

Hvis du har behov for en mere regulær bolig, hvor du ikke deler køkken med 10-20 andre, kan en delelejlighed måske være noget for dig. Et delelejlighed er kendetegnet ved at man bor to eller flere i en lejlighed. Man har således hver sit værelse og deler derudover fællesarealer. På denne måde deler man den månedlige leje af lejligheden op i flere dele. Alt afhængig af størrelse, lokation og stand kan et værelse i et bofællesskab koste alt fra 2-6000 kr.

Forældrekøb

Når du skal flytte hjemmefra, er der også den mulighed, at dine forældre finansierer en bolig for dig. Dette kaldes for forældrekøb. Som navnet indikerer, betyder forældrekøb, at dine forældre køber en bolig til dig. Dette kan være alt fra en 1-værelses til en 5-værelses lejlighed, hvor du – og måske andre – kan leje sig ind i. Fordelen herved er, at din månedlige husleje med al sandsynlighed vil være lidt lavere, og du betaler pengene til dine forældre og ikke en fremmed. Forældrekøb er ligeledes en langsigtet løsning, som kan ses som en investering for dine forældre.

Bliv medlem hos en boligforening

Hvis du har planer om at skulle studere i 3 år eller mere i den samme by, bør du melde dig ind i en boligforening. En boligforening er en forening, du betaler et årligt gebyr til. Til gengæld placeres du på en venteliste for billige studieboliger. Du får således tilbudt boliger, når de er ledige. Jo flere år, du har været medlem, jo mere anciennitet optjener du, og jo hurtigere får du tilbudt gode og billige lejemål. Det er derfor også blevet særligt populært at give et sådan medlemskab i gave til f.eks. en 18-års fødselsdag.

studiebolig

Flytning og økonomi

Når du skal flytte hjemmefra og i en studiebolig, er der mange faktorer at forholde sig til. Lige pludselig skal du selv finansiere kost og logi, og det er ikke billigt. Det er derfor særligt vigtigt, at du forbereder dig på en ny hverdag og en ny økonomisk situation. Det er en god ide at du forhører dig hos din familie og venner for at få gode råd. Derudover bør du forholde dig kritisk til din lejekontrakt. Der er mange unge, der søger lejeboliger i sommerperioden, men desværre er der også mange udlejere, der står klar til at snyde og tjene lidt ekstra penge. Vær derfor opmærksom på, om husleje, depositum og indskud er retfærdigt, før du skriver under på din kontrakt.

Indflytningspris

Hvad skal du betale ved indflytning? Hvad er forskellen på depositum og forudbetalt husleje? Og hvorfor skal man nogle steder betale begge dele og andre gange blot depositum ved indflytning?
Det kan være svært at finde rundt i, hvad de forskellige økonomiske begreber står for, men vi lover dig, at det er værd at sætte sig ind i.

Depositum

Et depositum er det beløb, du betaler til udlejer ved indflytning. Herved kan udlejer sikre sig, at der er økonomi til at lejemålet kan istandsættes og forbedres efter endt leje og slid. Du kan derfor ikke være sikret en fuld tilbagebetaling af dit depositum, da beløbet går til renovering. Et godt tip er også at tage billeder at eventuelle skader eller slid ved indflytning, så du undgår at betale for noget, du ikke selv har pådraget lejemålet. Et depositum kan svinge meget i beløb, men det må ikke udgøre mere end 3 x husleje ekskl. aconto.

Forudbetalt husleje

Forudbetalt husleje bliver ofte forvekslet med depositummet, men det er langt fra det samme. Forudbetalt husleje er et beløb, du betaler forud, og som dækker de sidste måneder, du bor i lejligheden. Det er dermed penge, du indirekte får tilbage, idet du ikke skal betale husleje i det antal måneder, den forudbetalte husleje udgør. Beløbet kan variere fra 1-3 måneders husleje, og dit opsigelsesvarsel følger naturligt derefter. Det fungerer som en slags garanti for, at man ikke forlader lejemålet fra den ene dag til den anden.

Fremleje af lejlighed

Når du bor i en studiebolig, har du, som oftest, mulighed for at fremleje din lejlighed i perioder. Dette er ofte relevant i forbindelse med studierelaterede udlandsophold. Men der er mange forskellige regler at forholde sig til, når det kommer til fremleje. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad der står om fremleje i din konkrete lejekontrakt.

Gennemsnitlig husleje v. studiebolig

Det er ikke gratis at leje en studiebolig, og de fleste har formentlig hørt om ekstremt høje huslejepriser i de fire universitetsbyer i Danmark. Gennemsnitsprisen på leje af værelse og lejligheder er da også blevet langt højere i løbet af de seneste år, og det kan være så godt som umuligt at finansiere en bolig ved hjælp af blot SU. Sørg derfor for at tjene lidt ekstra penge ved siden af dit studie, for at kunne finansiere din husleje og dit forbrug. Er du i tvivl om, hvor høj huslejen er i din kommende studieby? Her får du et overblik over den gennemsnitlige husleje i fire af Danmarks universitetsbyer. Tallene er hentet fra Bolius og viser en oversigt fra 2020.

 

København Aarhus Odense Aalborg
Værelse 4966 kr. 3742 kr. 3216 kr. 2922 kr.
1-værelses lejlighed 7533 kr. 5634 kr. 3924 kr. 3994 kr.
2-værelses lejlighed 10665 kr. 7819 kr. 5954 kr. 5495 kr.

Bliv medlem af en lejerforening

Mange udlejere er grundlæggende ordentlige og har styr på formaliteterne. Men det hænder, at man som lejer bliver stillet overfor urimelige krav, store stigninger i huslejen osv. KreditNU anbefaler derfor, at du bliver medlem af en lejerforening, når du flytter hjemmefra. En lejerforening fungerer som en slags forsikring. Du betaler en månedlig medlemspris, og til gengæld kan du altid få juridisk bistand. En lejerforening kan blandt andet hjælpe dig med at tjekke din lejekontrakt igennem, undersøge din husleje og hjælpe dig med at sende sager videre til huslejenævnet.

Indretning på få kvadratmeter

En studiebolig kan, som nævnt, variere på punkter som form, størrelse og husleje. Dog er mange studieboliger ofte relativt få kvadratmeter, hvilket kan skabe udfordringer for plads og indretning. Det er derfor en god ide at tænke i alternative løsninger og smarte opbevarings-hacks til din nye bolig. Du kan blandt andet tænke over følgende løsninger.

  • Opsæt hylder og bøjlestænger
  • Brug møbler med flere funktioner
  • Anvend lyse farver
  • Ryd ud i dine ting

Der findes mange måder, hvorpå du kan få dit lille hjem til at føles rummeligt. Og det kan faktisk være en sand øjenåbner at se, hvor meget du kan opbevare på ganske lidt plads. Hvis du mangler inspiration til smarte opbevaringsløsninger, kan du altid få gode tips på IKEAs ideblog.

Søg boligstøtte

Når du bor i en studiebolig kan du søge boligstøtte. Boligstøtte er et skattefrit bidrag fra det offentlige, som er tiltænkt til at lempe den høje huslejebyrde for lejere. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskellige regler for, hvornår du er berettiget til støtten, samt for hvor meget du kan få udbetalt. Læs mere her.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen