Skip to main content

Læsetid: 7 minutter

Hvor mange feriepenge kan jeg få udbetalt? Hvordan bestiller jeg mine feriepenge? Hvor mange feriepenge har jeg indefrosset? Og hvordan skal jeg forholde mig til den nye ferielov?

Spørgsmålene er mange, når det handler om ferie og feriepenge, og det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige regler, perioder og frister. Særligt den nye ferielov og ikke mindst den aktuelle nyhed om ekstra udbetaling af indefrosne feriepenge kan gøre enhver forvirret. Derfor har vi samlet de vigtigste informationer til dig, der også har lidt svært ved at blive klog på dine feriepenge.

Hvad er feriepenge?

Feriepenge er de penge, du har optjent, og som du kan bruge til at afholde ferie. Som lønmodtager har du krav på feriepenge, og det er din arbejdsgiver, der skal udbetale pengene til dig. Du optjener 2,08 feriedage pr. måned, du er ansat. Feriepenge udgør 12,5 % af den ansattes løn for et år, og bliver beskattet på almindelig vis.

Ny ferielov

Det kan næppe være gået nogens næse forbi, at der er en ny ferielov undervejs. Den gamle ferielov resulterer i forskudt ferie, hvor den nye ferielov skaber mulighed for samtidighedsferie. Den nye ferielov er gældende fra 1. september 2020, og bringer forskellige ændringer med sig, som er vigtige at være opmærksom på.

Den nye ferielov er stablet på benene blandt andet med det formål at skabe bedre feriemuligheder for nyuddannede. Med den gamle ferielov, ville nyuddannede skulle arbejde i 1,5 år før de kunne afholde deres optjene ferie. Med den nye ferielov kan de princippet afholde ferie allerede en måned efter opstart. Derudover skaber den nye ferielov også et godt grundlag for en mere udspredt forvaltning af danskernes formue, hvilket er sundt – både for den enkeltes privatøkonomi og for samfundsøkonomien i det hele taget.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad den nye ferielov betyder for dig, kan du læse meget mere om den nye feriepengelov på www.borger.dk

Nuværende ferielov vs. ny ferielov
Nuværende ferielov Ny ferielov
Ferietype Forskudt ferie Samtidighedsferie
Periode for optjening af feriepenge 1/1 – 31/12 1/9 – 31/8
Ferieår 1/5 – 31/8 Løbende ferie
Feriepenge

Hvad er indefrosne feriepenge?

Du har nok hørt begrebet indefrosne feriepenge blive nævnt en del gange i løbet af det sidste halve års tid. Men du har måske også undret dig over, hvad det egentlig betyder. Svaret skal, som så meget andet, findes i den nye ferielov.

Den nye ferielov træder for alvor i kraft fra 1. september 2020, og den betyder i grove træk, at du som lønmodtager kan afholde ferie fra den dag du optjener den, og at du dermed ikke nødvendigvis skal vente til ferieåret næste år.

Den nye lov betyder blandt andet, at dine feriepenge fra september 2019 er blevet indefrosset i en fond. Dette er gjort for at skabe en smidig overgangsperiode, hvor virksomheder ikke risikerer både at skulle udbetale feriepenge i overensstemmelse med den gamle ferielov dvs. for hele kalenderåret (1. januar- 31. december 2019) samt for første halvår af 2020 i overensstemmelse med den nye ferielov.

Læs også: Tjen ekstra penge nemt og hurtigt

Feriepenge 2020: vigtigt at vide
  • Du kan bestille optjente feriepenge fra kalenderåret 2019 på borger.dk
  • Du kan afholde den optjente ferie fra den 1. maj til den 31. september 2020
  • Feriepenge udbetales tidligst en måned inden første feriedag
  • Beløb under 1500 udbetales automatisk til din NemKonto
  • Den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020
  • Du får udbetalt indefrosne feriepenge til oktober 2020

Udbetaling af indefrosne feriepenge

På grund af de seneste måneders Corona-krise er mange danskere blevet tvunget til at gå ned i løn, afholde ferie eller i værste fald at fratræde deres stilling. Det har medført svære økonomiske situationer for mange, og har sat en stopper for mange sommerferiedrømme. Netop derfor har der blandt politikere været forhandling om udbetaling af de indefrosne feriepenge med henblik på at lette den økonomiske byrde hos den enkelte dansker, få gang i turismen hen over sommeren og dermed også holde hjulene i gang hos forskellige virksomheder.

Regeringen har nu besluttet, at man kan få tre uger af de indefrosne feriepenge udbetalt. Selve udbetalingen vil ske hurtigst muligt, men den ekstra administrative byrde resulterer naturligvis i ekstra ventetid, og det forventes derfor at pengene udbetales til oktober. Du kan således bruge penge i sommerferien med den vished i baghovedet, at du får lidt ekstra udbetalt til oktober. Du kan få inspiration til din sommerferie i blogindlægget her.

Har jeg indefrosne feriepenge?

Har du været beskæftiget og optjent feriepenge fra 1. september 2019 og frem til (ja, faktisk frem til den 31. august 2020), så har du indefrosne feriepenge til gode. Oprindeligt skulle disse penge indefryses frem til den dag, du forlader arbejdsmarkedet. Men Corona har jo betydet, at du i første om gang får 3 ugers feriepenge udbetalt. Hvor mange du har til gode, kan du se på borger.dk.

Hvor mange indefrosne feriepenge har du til gode?

Er du en helt almindelig lønmodtager, så har du altid ret til 5 ugers feriepenge, men flere laver faktisk en aftale om at kunne holde 6 ugers ferie. Dog er den 6. ferieuge, noget den enkelte medarbejder forhandler sig til, og derfor er der også kun 5 ugers indefrosne feriepenge. I forbindelse med Corona-karantænen i marts og april måned, har forbruget i blandt danskerne været styrtdykket, og økonomien har lidt et stort hug grundet nedlukning af butikkerne og virksomheder. I et forsøg på at kickstarte økonomien, får du som sagt 3 ugers feriepenge udbetalt i oktober måned. Om hvorvidt du vil få de sidste 2 ugers feriepenge udbetalt, vil Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard først tage stilling til i det nye år. I skemaet ovenover kan du se, hvor meget du cirka vil kunne få udbetalt – alt efter din månedsløn før skat.

Månedlig indkomst før skat 3 ugers udbetalt feriepenge efter skat
25.000 kr. 12.300 kr.
30.000 kr. 14.700 kr.
40.000 kr. 19.600 kr.
50.000 kr. 18.600 kr.
60.000 kr. 22.300 kr.

Hvad koster det at låne hos KreditNU?

Hos KreditNU kan du låne billigt, da vi ikke har nogle månedlige renter på vores lån. Vi har et engangsgebyr på 25 %, som vi opkræver i forbindelse med etablering af lånet. Hvor højt etableringsgebyret er i kroner og øre, afhænger af dit lånebeløb. Hos KreditNU er der ligeledes ikke noget gebyr for tidlig indfrielse af lån.

Priseksempel ved et lån på 10.000 kr. v. 24 måneders løbetid
Månedlig minimumydelse 520,83 kr.
Debitorrente (fast årlig) 0 %
Årlige omkostninger i procent (ÅOP) 24,87 %
Samlede låneomkostninger ved et lån på 10.000 kr. 2.500 kr.
Samlet tilbagebetalingsbeløb 12.500 kr.
Priseksempel ved et lån på 25.000 kr. v. 24 måneders løbetid
Månedlig minimumydelse 1.302,08 kr.
Debitorrente (fast årlig) 0 %
Årlige omkostninger i procent (ÅOP) 24,87 %
Samlede kreditomkostninger 6.250 kr.
Samlet tilbagebetalingsbeløb 31.250 kr.

Hvornår kan jeg få mine feriepenge udbetalt?

Du skal selv anmode om at få dine feriepenge for kalenderåret 2019 udbetalt på www.borger.dk. Du skal angive hvornår du vil holde ferie mellem maj 2020 og september 2020. Du kan få dine feriepenge udbetalt op til en måned før din ferie.

Hvem kan modtage feriepenge?

Hvis du er lønmodtager, har du ret til feriepenge. Dette er dog et meget forenklet svar på, hvem der er berettiget til feriepenge. Virkeligheden er noget mere kompliceret. Hvis du er dagpengemodtager eller er på barsel, har du ret til feriedagpenge, og er du i fleksjob uden at have optjent feriepenge, kan du søge om ledighedsydelse i perioden. Læs meget mere om de forskellige typer af ”feriepenge-modtagere” her, og bliv klogere på, hvordan situationen ser ud for dig.

Læs også: Feriepenge 2020

Offentlige ydelser og feriepenge

Som hovedregel kan du ikke få udbetalt feriepenge, så længe du modtager offentlige ydelser som f.eks kontanthjælp. Du skal i stedet melde din ferie til Udbetaling Danmark eller din kommune.

Er du studerende og på SU, kan du godt modtage feriepenge ved siden af din SU. Disse feriepenge kan blandt andet være optjent gennem et job ved siden af studiet. Det er i denne forbindelse vigtigt at påpege, at du naturligvis skal holde ferie fra studiejobbet i den periode, du vælger at afholde din ferie.

Læs også: Påsken 2022.

Lån penge til din sommerferie

Udbetalingen af de indefrosne feriepenge betyder, at du med god samvittighed kan afholde og finansiere din sommerferie 2020. Har du derfor en drøm om at komme i luksussommerhus med familien, eller skal udstyret til trekkingferien i Norge opgraderes, kan vi tilbyde dig et lån på op til 25.000 kroner.

Vi har ikke nogen månedlig rente på vores lån, og du betaler således kun et etableringsgebyr på 25 %. Selvom vi har sænket prisen på vores billige lån, har vi stadig de mange gode fordele som før. Du kan således stadig ansøge i aftentimerne og i weekenden og få lånet udbetalt samme dag. Og i modsætning til vores konkurrenter, skal du ikke betale ekstra for en hurtig overførsel eller indfrielse før tid, hvis du ønsker at lukke din kredit.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

Martin arbejder blandt andet med indhold for Blue Finance Denmark. Han har siden 2015 arbejdet med content inden for mange forskellige brancher - både for private virksomheder og for landsdækkende magasiner. I de seneste fire år har han beskæftiget sig særligt med økonomi.

More posts by Martin Nielsen