Læsetid: 10 minutter
Et freelancejob kan være en god idé, hvis du sidder med en entreprenør i maven. Eller hvis du er på jagt efter en mere fleksibel hverdag eller har lyst til at være din egen chef. Eller hvis du er kørt død i 8-16-jobbet, hvor du måske endda har en uoverskuelig pendlertid.
Det kan også være, at du for nylig har stiftet familie og ønsker at kunne tilpasse din dagligdag efter afhentning af børn og daglige sysler. Eller måske har du bare ikke fundet drømmejobbet endnu og er derfor på udkig efter andre måder at tjene dine penge på.
Der kan være mange grunde til at starte som freelancer. Fælles for disse grunde er, at du står foran en helt ny hverdag med nye muligheder og begrænsninger. Der er både fordele og ulemper ved at arbejde som freelancer, og det kan være noget af en jungle at navigere i. Her på siden får du vigtig info til at tage springet ud i freelancelivet.
Hvad er en freelancer?
De fleste af os har sikkert hørt ordet begrebet freelancer i flere forskellige sammenhænge. Men det er måske de færreste, der i virkeligheden ved, hvad begrebet dækker over. Du kan blive freelancer på flere måder. Enten som selvstændig eller som lønmodtager i et freelancejob.
Når du er selvstændig freelancer, driver du din egen virksomhed med CVR-nummer og måske et mål om at blive større. Som lønmodtager med et freelancejob er du ikke selvstændig. Men du tilbyder ganske enkelt din arbejdskraft inden for en bestemt niche eller branche og tjener dine penge på denne måde.
Mange forbinder freelancearbejde med journalistfaget. Og selvom der er mange, der arbejder freelance inden for dette fag, findes der mange spændende muligheder for at arbejde som freelancer inden for forskellige fag og brancher.
Læs vores blogindlæg om jobs, du kan bestride som freelancer. Der er både fordele og ulemper ved at arbejde som freelancer. Ved at kigge på disse kan man blive klogere på, om freelancelivet er noget for én.
Fordele ved et freelancejob
Den største fordel ved at være freelancer er fleksibiliteten. Du får måske tildelt en deadline for en opgave. Men op til denne deadline er du din helt egen chef. Det er udelukkende op til dig selv at afgøre, hvor og hvornår du lægger dine timer. Så hvis du har andre planer en dag, kan du sætte dig med dine opgaver i sofaen om aftenen.
En anden fordel ved at være freelancer er, at du ofte får en højere timeløn end normalt. Denne løn skal du naturligvis betale moms og skat af, men ellers går al overskud til dig selv. Som freelancer kan du samtidig selv vælge hvilke opgaver, du påtager dig. Det er sjældent muligt ude på en almindelig arbejdsplads, hvor ad hoc-opgaver nogle gange kan fylde mere, end man ønsker.
Ulemper ved et freelancejob
Når der er fordele ved et koncept, kan man næsten også altid få øje på ulemper. Men det er vigtigt at pointere, at ulemperne afhænger af, hvordan man er som person, og hvilke arbejdsforhold man finder attraktive. En ulempe ved et freelancejob er, at man ikke har faste rammer.
Det kan for mange mennesker resultere i mindre motivation og manglende viljestyrke til at udføre opgaverne. Derudover er man ikke tilknyttet et sted eller en virksomhed, og der er derfor ingen kolleger. Det kan hurtigt blive lidt ensomt at sidde alene med opgaver. Og den manglende sparring med andre kan i nogle tilfælde gå ud over kreativiteten.
Når du arbejder freelance, modtager du ikke inkluderede goder som pension og ferie. Dette skal du selv sørge for at betale ind til og afholde. Det kan være en stor mundfuld, hvis man er vant til at det blot følger med arbejdskontrakten. Et godt råd er at sætte sig ind i disse praktiske forhold, så du kan føle dig bedre rustet til det selvstændige liv som freelancer.
Markedsfør dig selv
Hvis du ønsker at starte som freelancer, er det vigtigt, at du ikke er bange for at ”sælge dig selv”. Det er nødvendigt at gøre potentielle kunder opmærksomme på, at du eksisterer og hvilke kompetencer, du besidder.
Der er ikke den helt store forskel på at markedsføre sig selv som freelancer, som det er med alle andre typer virksomheder. Du bør derfor benytte dig af de mange forskellige digitale kanaler, der er derude, hvis du gerne vil have flere kunder i biksen.
Først og fremmest bør du udarbejde en hjemmeside. Her kan potentielle kunder læse mere om dig, se dit arbejde, dine priser og ikke mindst dine kontaktinformationer. En hjemmeside behøver ikke koste dig en bondegård, hvis du har lidt teknisk snilde selv.
Du kan fx anvende af WordPress, der er gratis at downloade. Hvis du gerne vil have et mere unikt tema, skal du dog hive et mindre beløb op af lommen. Hvis du ikke har lyst til at udarbejde en side, kan du også oprette en side på Facebook, hvorfra du kan opsætte annoncer og vise dit arbejde frem.
5 tips til markedsføring:
- Identificér din målgruppe
- Vælg din platform
- Prioritér professionelle billeder
- Vis dit tidligere arbejde
- Eksplicitér kompetencer og pris
Kontor hjemme eller i byen
Dine kontorfaciliteter er en vigtig del af din hverdag som freelancer. Det er derfor vigtigt at overveje, om du vil leje et kontor et sted i byen, eller om du ønsker at sidde hjemme og arbejde.
Kontor derhjemme
Hjemmekontoret har mange åbenlyse fordele. At sidde derhjemme bag skærmen skaber naturligvis mere optimale rammer for den fleksibilitet, der følger med freelancearbejdet. Derhjemme har du ikke langt til pauserne. Du kan nemt ordne vasketøjet, når du lige skal have 10 minutter væk fra computeren. Det er dog en god idé at være opmærksom på, at det hurtigt kan blive en glidebane.
Det paradoksale er nemlig, at fordelene ved et hjemmekontor hurtigt kan forvandles til ulemper, hvis man ikke formår at holde sig selv i nakken hele tiden. Det kan fx være rart og komfortabelt at sidde i sit nattøj og arbejde foran computeren. Men i de fleste tilfælde vil det også være langt mindre motiverende og måske også gå ud over din effektivitet.
Kontor i byen
Et kontor i byen, fx i et kontorfællesskab, koster naturligvis mere end et skrivebord derhjemme. Til gengæld er du i langt højere grad garanteret de faste rammer, der ellers ikke følger med et freelancejob. Med et kontor udenfor dit hjem kan du i højere grad skabe en ”normal” hverdag, hvor du tager hjemmefra og arbejder og kan holde fri, når du kommer hjem.
Det smarte ved et kontor udenfor hjemmet er derfor, at du kan arbejde under optimale praktiske rammer og stadig beholde den fleksibilitet, der følger med som freelancearbejder. Du kan også sagtens have et kontor i byen som din primære arbejdsplads og samtidig indrette et godt hjemmekontor til de dage, hvor det giver mest mening for dig at sidde derhjemme og arbejde.
Skab det perfekte hjemmekontor:
- Skab god plads omkring dig
- Tilføj personlige detaljer
- Sørg for det rette lys
- Køb en god stol
- Undgå afbrydelser
Den økonomiske del af et freelancejob
At have et freelancejob giver dig klart mange fordele og ikke mindst stor fleksibilitet i hverdagen. Men når du vælger at arbejde på denne måde, er det væsentligt også at forholde sig til de praktiske rammer og det ekstra økonomiske ansvar, der følger med.
Når du er freelancer, er du typisk ikke ansat i en virksomhed på samme vilkår som en fastansat. Dette har naturligvis en konsekvens for, hvordan du afholder ferie, betaler skat og alle mulige andre praktiske forhold, som normalt plejer at være en selvfølge. Du er med andre ord ’din egen lykkes smed’ som freelancer. Med fleksibiliteten følger blandt andet ansvar for indberetning til skat, moms og pension.
At være freelancer kan til tider føles økonomisk tungt. Din indkomst kan variere fra måned til måned. Og især i starten kan det være en udfordring, da du ikke har skabt så mange kunder og referencer endnu. Ligeledes skal du også forholde dig til betaling af fx udstyr og kontorplads. Det første stykke tid kan derfor især slide på din opsparing.
Hvis du er bekymret for den økonomiske usikkerhed, kan du med fordel tage et mindre lån, der kan dække over de første måneder af din freelance-karriere. Dermed sikrer du dig selv et økonomisk fundament, som efter nogle måneder gerne skulle kunne tjenes dobbelt ind med honorar fra dine freelance-opgaver. Hvis du gerne vil have et bedre overblik over din økonomi som freelancer, kan du læse vores blogindlæg om gode apps til din privatøkonomi.
Husk at betale skat af dit honorar
Når du arbejder som freelancer, modtager du oftest din løn i form af et honorar. Det vil altså sige, du i de fleste tilfælde selv skal betale din skat. Dit honorar fra dit freelancejob bliver betegnet som en B-indkomst, hvor du betaler både almindelig skat og AM-bidrag.
Er der tale om et mindre engangsbeløb fra et kortvarigt freelancejob, kan du indbetale skatten med dit kreditkort her. Er der derimod tale om et fast månedligt beløb, kan du skrive det på din forskudsopgørelse.
Struktur, struktur, struktur
Noget af det allervigtigste at huske, når du har et freelancejob, er at skabe en god struktur over din hverdag. Det kan virke fjollet, at du skal holde styr på din egen tid og dine egne opgaver. Men hvis du undervurderer vigtigheden af struktur, kan dagen hurtigt gå op i små pauser.
Du risikerer dermed at fritid og arbejde flyder over i hinanden – uden du måske lægger mærke til det. Her gælder den klassiske sætning ”den eneste du snyder er dig selv”. Et godt råd i denne sammenhæng er, at du er ærlig overfor dig selv og er bevidst om, hvor dine svagheder hovedsageligt er. På denne måde kan du hurtigt blive klar over, hvilke områder du bør sætte mere ind på.
Måske din telefon ikke skal ligge i samme rum, måske skal du have ”rigtigt” arbejdstøj på hver dag eller måske skal du ud at gå en tur i din pause. At sammensætte en god og effektiv arbejdsdag er en individuel disciplin og dermed kun op til dig selv. Men der er gode råd at hente, hvis du vil skabe mere struktur over din arbejdsdag.
Sæt struktur på arbejdsdagen:
- Invester i en god kalender
- Læg faste pauser ind i din dag
- Få frisk luft og motion
- Tag ”rigtigt” arbejdstøj på
- Hold fri, når du har fri
Find freelancejob på nettet
Hvis du ikke har lyst til at markedsføre dig selv, kan du også benytte dig af forskellige platforme, hvor du kan finde et freelancejob. En meget benyttet platform er Upwork, hvor du kan finde freelancejobs inden for en masse forskellige brancher.
Vil du gerne finde noget mere lokalt eller et dansksproget freelancejob, kan du også benytte den danske platform Worksome. Her finder du freelanceopgaver og jobs inden for både kommunikation, IT-udvikling, projektledelse, design og markedsføring.