fbpx Skip to main content

Læsetid: 11 minutter

Halloween nærmer sig med hastige skridt hvilket betyder gyserfilm, uhygge samt god stemning. Du kan for eksempel holde et brag af en halloween fest, som sent vil blive glemt – også selvom du måske ikke har det helt store pengebeløb til rådighed.

Hvad er halloween?

Halloween er en overgangsfest mellem sommer og vinter. Dette vil sige, at det er et farvel til sommeren og velkommen til vinteren. Traditionen stammer oprindeligt fra Irland og er faktisk derfor ikke en amerikansk tradition, som man måske skulle tro. Dog er halloween kommercielt USA’s næststørste fest – kun julen har overgået den. Den moderne måde at fejre halloween på kom frem for omkring 150 år siden i USA.

Det hedder ”Halloween”, fordi det er aften før allehelgensdag, All Hallows Day. Allehelgensdag er en mindedag for afdøde slægtninge og venner. Denne mindedag markeres med lys og blomster på kirkegårde i landet. Specielt i USA mente man at hekse, genfærd og mørkets magter hjemsøgte de levende halloween aften. Traditionen minder mest om en uhyggelig form for karneval, hvor man klæder sig ud som noget der relaterer til død, som for eksempel zombie og skeletter.

Hvis man skal følge traditionen helt nøje, så skal børn faktisk have mad til halloween i form af frugt og nødder. I dag får børn slik og dermed ikke frugt eller nødder. Men i Irland får børnene stadig frugt, ikke slik. Når man går rundt og banker på døre, er det en udskreven regel, at man kun banker på hos dem, som har pyntet op ved huset. Derudover er det bedst at give børn indpakket slik når de kommer og banker på. Der har nemlig været tilfælde, hvor folk har givet børn noget, som de er blevet syge af.  Når man går rundt og banker på døre, er det en udskreven regel, at man kun banker på hos dem, som har pyntet op ved huset.

Halloween 2021

Hvor stammer halloween fra?

Halloween traditionen stammer helt tilbage til det gamle europæiske folkeslag, kelterne, som fejrede sommerens og høstens afslutning med en fest den 31. oktober – altså aftenen inden den kristne højtid allehelgensdag. Kelterne fejrede deres nytår med en stor fest kaldet Samhain over flere dage omkring den 1. november. Samhain var både en fejring af at have høsten i hus men samtidig også en markering af sommerens slutning og vinterens begyndelse. Kelterne troede, at de der var døde i løbet af året, rejste til de dødes rige under Samhain. De tændte derfor bål og lygter i udhulede roer for at skræmme onde ånder væk. De udhulede roer med lys i var også en del af fejringen. Da traditionen kom til USA, fandt man ud af at roer var svære at få fat på. Man begyndte derfor i stedet at udskære græskar til lygterne. Det var også her man fandt ud af, at græskar var en del nemmere at skære i end roer.

Kirken overtog helligdagen og mærkedagen omkring år 500, da de keltiske områder blev kristne. Det måtte nu ikke længere hedde ”Samhain”, men skulle i stedet have et kristent navn, nemlig Allehelgensaften eller ”All Hallow Even”. Som tiden gik, blev det til det vi kender i dag, nemlig halloween.

Halloween falder altid den 31. oktober, ifølge amerikansk og irlandsk tradition. Derfor bliver Halloween i disse lande fejret omkring og på denne dag.

Halloween 2021

Hvordan fejrer vi halloween i Danmark?

Det var først i slutningen af 90’erne at man i Danmark fik øjnene op for højtiden halloween. Det var dog først i 00’erne at traditionen for alvor kom til Danmark og blev etableret her.

I Danmark fejrer vi halloween på lidt forskellige tidspunkter. Hvis den 31. oktober ikke er i en weekend, fejres det som regel i weekenden før eller efter.

Halloween er i dag én af de mest populære og folkelige måder at gå mørket i møde på. Især blandt de yngre er traditionen blevet populært. Dette ses i at halloween i dag er blevet en fast tradition i de fleste børnefamilier samt folkeskoler. Halloween har altid været en fest for både børn og voksne, men det er normalt kun børn som laver ”Trick or Treat” (læs: Slik eller ballade). Dog klæder både børn og voksne sig ud og hygger sig den aften. Det er de voksnes chance for at klæde sig ud samt pynte op. Der er  rigtig mange som går op i at lave den mest uhyggelige pynt samt udklædning til halloween.

Der er derudover mange skoler, børnehaver og fritidshjem som er begyndt at holde halloween lidt i samme stil som når der er fastelavn. Børnene møder op udklædt og der leges lege, spises kage og danses. I nogle kirker bliver der også holdt ”Halloween-gudstjeneste” hvor folk er udklædte.

Fun facts om halloween

  • Hvis du tager dit tøj på på vrangen og går baglæns til halloween, så er du ifølge traditionen sikker på at møde en heks ved midnat.
  • Hvis du er bange for halloween, så kan det være, at du lider af samhainofobi.
  • Hvis du ser en edderkop på halloween, må du ikke blive bange. Mange tror nemlig at edderkoppen er en ånd fra en kær afdød, der bare vil sikre sig, at du har det godt.
  • Den korrekte måde at stave halloween på er faktisk hallowe’en – i hvert fald på engelsk.
  • Den gennemsnitlige amerikaner spiser omkring 1,5 kg halloween-slik.
  • Børn spiser i gennemsnit 7.000 kalorier på halloween.

Idéer til din halloween fest

Hvis du står og skal holde en halloween fest for enten din familie, venner eller børn, så kommer der her en masse idéer. Dette er både idéer til halloween tema, udklædning, borddækning, pynt, mad og drikke samt lege og underholdning – på budget.

Tema:

Det er op til dig om der skal være et bestemt tema indenfor til din halloween fest. Der behøves nødvendigvis ikke være et tema, men hvis du gerne vil have et tema, kan det for eksempel være vampyr, hekse eller spøgelses tema. Din pynt skal afspejle dit tema, hvis du har sådan et. Derudover skal også bede gæsterne om at komme udklædt efter det tema, du har valgt. Du kan få inspiration til halloween tema’er her.

Udklædning:

Husk udklædning! Til en halloween fest hører der selvfølgelig udklædning til. For mange år siden var det en tradition, at udklædningen skulle være uhyggelig, men den tradition er der ikke i dag. Din udklædning behøves ikke være spor uhyggelig faktisk. Du kan købe halloween kostumer i butikker, men du kan faktisk også vælge at lave dem selv – hvis du har et stramt budget eller er under tidspres til at kunne nå at få et kostume sendt hjem til dig. Det er slet ikke så svært at lave dem selv faktisk! Hvis du mangler inspiration til, hvad du skal klæde dig ud som til halloween, så klik her for at finde dit kostume. Der er et stort udvalg og noget til enhver smag! Hvis du hellere vil kaste dig ud i en udfordring samt være kreativ, så kan du finde inspiration til at lave dit eget kostume her.

Læs også: 5 tips til en budgetvenlig konfirmation.

Halloween udklædning
Lege og underholdning:

Skub gang i festen med lege og underholdning! Når du holder halloween fest, er lege samt underholdning nemlig oplagt til at skubbe gang i festen. Om det er en børne eller voksen halloween fest, så er lege og underholdning altid et hit. Du kan her finde inspiration til en masse lege. Om det er for børn eller voksne, så kan de alle bruges!
Til underholdningen kan du lave kåring af den bedst udklædte, mest uhyggelige eller mest gennemførte udklædning.

Borddækning:

Borddækningen er også vigtig, hvis du ønsker en gennemført halloween fest. Du bestemmer selv, hvor meget eller hvor lidt du gør ud af det, men det er altid fedest med en gennemført borddækning! Borddækningen kan du også selv lave, for at spare penge.  Du kan finde inspiration til din uhyggelige borddækning her.

Hvis du mangler inspiration til selve udseendet på bordet, så kan du finde en del inspiration på Pinterest. Der er mange gode billeder derinde, som kan give inspiration til lige netop din borddækning.

Halloween borddækning
Pynt:

Pynt skal der til! Til en ægte halloween fest hører der selvfølgelig pynt til og gerne uhyggelig pynt, så det skaber en uhyggelig halloween stemning. Du kan finde halloween pynt i mange butikker, men du kan også sagtens lave en stor del af din pynt selv. Det er ovenikøbet nemt og du sparer penge ved at lave det selv. Det tager dog længere tid at lave pynten selv, men det er i det mindste hjemmelavet og billigere end pynten i butikkerne samt på internettet. Husk at du selv vælger hvor meget du vil pynte op, men det er vigtigt at du får skabt den rette stemning! Du kan finde inspiration til pynt til din halloween fest her. Hvis du derimod gerne vil lave din pynt selv for at spare penge, så kan du få inspiration til dette her.

Mad og drikke:

Der skal selvfølgelig også være mad og drikke til en halloween fest – dine gæster skal jo hverken sulte eller tørste. Udover mad og drikke skal der selvfølgelig også være søde sager i form af snacks, og gerne masser af det! Hvis du ønsker at pifte din middag op samt gå all-in på halloween festen, så kan du vælge at lave en uhyggelig middag. Mulighederne for dette er nemlig mange, det handler bare om at være kreativ! Du kan finde en masse inspiration til din uhyggelige middag på Pinterest lige her – som dit budget helt sikkert godt kan holde til. Hvis du leder efter opskrifter på mad, kan du finde inspiration her. Hvis du leder efter opskrifter på noget at drikke, kan du finde inspiration her. Mangler du derimod inspiration til både alkoholiske og ikke-alkoholiske drikke, så kan du få inspiration her.

Lån til din halloween fest

Hvis du gerne vil holde et brag af en halloween fest, for at forkæle dine børn, venner eller familie, men ikke har økonomien til det, så kan du ansøge om at optage et lån hos KreditNU allerede i dag, til din halloween fest. Pengene bliver overført til din bankkonto, via en straksoverførsel, med det samme ansøgningen er godkendt.

Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Sidder til dagligt, som Marketing ansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum