Skip to main content

Læsetid: 8 minutter

Drømmer du om sommerstemning derhjemme med kølige drinks på terrassen og solskin i haven? Det kan du få ved at gøre lejligheden, huset og/eller haven klar til sommer. Det kan være et stort projekt, men du kan med ganske få virkemidler skabe gode rammer for en perfekt sommer derhjemme.

Læs med videre og få tips og tricks til at få sommerstemning derhjemme.

Sådan bliver du sommerklar indenfor

Selvom du ikke har have, terrasse eller altan, kan du sagtens gøre klar til sommer, for den foregår ikke kun udenfor. Samtidig behøver det ikke koste en bondegård. Du kan med forholdsvis enkle virkemidler blive klar til sommer indenfor. Det kan enten være i form af et stort og tidskrævende projekt, men du kan også med små, enkle virkemidler skabe sommerstemning. Det afhænger af, hvor meget tid og hvor stort et rådighedsbeløb du har.

Sommerstemning med puder, tæpper og andet nips

Når stuen eller et hvilket som helst andet rum skal gøres sommerklar, kan du starte i det små. Du kan for eksempel købe nye puder eller give dem, du har, et andet betræk. Det er også en mulighed at købe tæpper og andet nips, der er med til at præsentere og binde rummet sammen. Har du for eksempel en stue, der er holdt i mørke farver, kan det være en ide at skifte dem ud med sommerlige nuancer. Her kan puder, tæpper og lignende være et godt og ikke mindst billigt sted at starte.

Her er det også en ide at tænke i kroge til at læse og slappe af. Hvis du fx bor i lejlighed og har en bred vindueskarm, kan du indrette den. Det kan også være, du har et møbel, du kan trække hen til vinduet. Med puder og tæpper kan du sidde blødt og rart med vinduet åbent i solen. På den måde er det næsten som at have en altan.

Tag sommeren og naturen med indenfor

En anden og nem løsning, der giver sommerstemning indenfor, er at tage naturen med ind. Det kan være grene og blomster, som binder inde og ude sammen og minder om, at alting lige nu springer ud og blomstrer. Du kan selvfølgelig købe tulipaner, roser og den slags løbende, som holder en uges tid, og så skal de ud igen. Hvis du vil have noget, der varer længere, kan du købe stueplanter. Din erfaring og dit ambitionsniveau afhænger helt af, hvilke du skal købe.

Forslag til planter

Hvis du har mange års erfaring i plantepleje, er det bare at købe lige præcis dem, du bedst kan lide at se på. Har du ikke det, er det måske en ide at starte med nogle, der ikke kræver alt for meget opmærksomhed. En Monstera-plante kan i denne sammenhæng være et bedre bud end et citrontræ.

Find nogle pæne krukker, så både planter og blomster står flot og husk at finde en god blanding af store og små. Husk også at læse om planterne, før du køber dem. Nogle har ikke godt af at stå i direkte sol, og for andre gælder det modsatte.

Indendørsplanter, der er lette at holde
  • Fingerfilodendron
  • Ørkenrose
  • Figentræ
  • Birkefigen
  • Elefantøreskjold
  • Dracæna
  • Kinesisk pengeplante
  • Paradistræ
  • Perler på snor
Sommer indenfor

Hæng gardiner og billeder op

Hvis du vil have endnu mere sommerstemning indendørs, kan du overveje at hænge nye gardiner eller billeder op. Det er ligesom puder, tæpper og nips noget, der for alvor binder rummet sammen og giver det karakter.

Gardinerne kan med fordel være lange og meget lette i stoffet. Det er vigtigt, at de signalerer sommer og sol og ikke det modsatte. Forestil dig gardiner, der flagrer let i vinden fra en lun sommerbrise. Farverne skal naturligvis matche og supplere resten i rummet.

Det samme gælder billeder. Her kan du fx købe billige plakater med sommermotiver og sommerstemning og til gengæld bruge nogle penge på en pæn ramme og noget rigtig godt glas. Det kan være godt givet ud, for du forlænger plakatens holdbarhed, og du forhøjer med garanti dens værdi.

Mal væggen i sommerlige nuancer

Skal projekt sommerklar indenfor være lidt større, kan du sætte mere fokus på farver i rummene for at skabe gode rammer for sommerstemning. Du kan male et eller måske endda flere rum. Det kan være, at den oprindelige farve trænger til at blive frisket lidt op, men det kan også være, at en væg skal have en anden farve end de andre. Du kan også prøve at male med kalkmaling eller i samme farve, men i forskellige toner. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og der findes tonsvis af inspiration på internettet.

Forberedelse til at male

Før du starter, skal væggene rengøres, så du ikke maler på beskidte vægge. Derefter skal de større ujævnheder og huller fixes, hvis det er nødvendigt. Det gør du ved at spartle, og når det så er tørt, skal det slibes, så overfladen bliver helt jævn. Derefter kan du fuge, hvis du vurderer, at det er nødvendigt, og så skal der dækkes af med plastik og malertape. Når det er gjort, er du klar til at male.

Før du maler med den farve, du har valgt, skal væggen måske have en grunder. Det er som regel kun nødvendigt, hvis der er store skader på væggen, du ikke kan dække med malingen. Husk at røre grundigt i malingen, før du starter, så farven er ensartet, og derefter er det bare at få malet løs. Det skal nok have nogle gange, før det er pænt, så du kommer ikke til at kede dig.

Checkliste: det skal du vide før du maler
  • Maling i den rigtige farve.
  • Malerbakke.
  • Pensel og malerrulle.
  • En rørepind til maling.
  • Plastik til inddækning.
  • Klude til aftørring.
  • Trappestige.

Sådan bliver du sommerklar udenfor

Når du har gjort klar indenfor, er det tid til at komme ud. Hvis du da er så heldig, at du har mulighed for det. Det er trods alt ude, der er bedst at være, når solen skinner og derfor lettest at skabe sommerstemning. Du kan også her med forholdsvis enkle virkemidler gøre klar til sommer, og hvis du vil, er der naturligvis også store projekter at gå i gang med.

Sommerstemning på altanen

Jo bedre vejret bliver, jo mere trækker det i en: Nu er det tid til at komme ud og sidde. Men først er det med garanti tid til at få lavet orden på terrassen. Det kan være, der står nogle pantflasker, du har sat derud og glemt alt om igen, som skal pantes. Det kan også være, der står krukker, du skal have omplantet.

Når du har ordnet det, er det tid til at feje altanen grundigt. Der er sikkert blade og alt muligt andet snavs, der er blæst ind på din altan i efterårs- og vinterhalvåret, som skal fejes væk. Når det er gjort, kan du overveje at behandle træet, hvis du har en træterrasse. Gulvet og gelænderet kan se mat og træt ud, og det kan fikses med en omgang olie.

Hold da helt ferie

Hvis du ikke vil bruge hele sommeren derhjemme, er der selvfølgelig mange andre muligheder. Du kan finde inspiration i artiklerne Sommerferie i Danmark: 3 ferier, 3 budgetter og 6 skønne rejsedestinationer.

Sådan indretter du altanen

Når altanen skal indrettes, kan det være en god ide at tænke i plads og mangel på samme. Det er nok begrænset, hvor mange kvadratmeter du har at boltre dig på, og derfor kan pladsbesparende løsninger være bedst. Møbler, der kan klappes sammen, er oplagte. Men sørg for at de er praktiske. Det er ærgerligt hver dag at klemme fingeren i et bord og en stol, der driller.

Har du brug for en parasol, kan du ofte finde en, der kan sættes fast på bordet eller gelænderet, hvor du også kan sætte altankasser, så krukkerne ikke tager gulvplads. Har du en mur, kan hængeplanter være smarte, og det kan også være smart med noget til opbevaring. Det kan være en kasse, du samtidig kan bruge som bænk, hvor du kan have puder og alt det, der ikke kan tåle fugt. Det er med til at gøre altanen til et rart sted at være.

Sommer udenfor

Sommerstemning på terrassen

Er du så heldig at have en terrasse, har du naturligvis mere plads at skabe sommerstemning på, men det starter ligesom på altanen. Den skal have en ordentlig rengøring. Hvis den er af træ, skal den skrubbes godt med trærens, og er det fliser, skal mos og ukrudt fjernes mellem fliserne.

Derefter kan du med fordel fjerne alger og flisepest. Det kan være en hård omgang at få væk. Du kan enten vælge knofedt eller kemi, men husk under alle omstændigheder noget, der er godt for miljøet. Det første er klart at foretrække, men det kan være nødvendigt med skrappere midler.

Når terrassen er gjort ren, skal den behandles, så du letter næste års arbejde. Du kan overveje at give træet en omgang olie og fliserne mere sand i revnerne. Når du alligevel er i gang med olien, er det en god ide også at behandle træmøblerne, så de kan holde til det lunefulde danske sommervejr.

Sådan indretter du terrassen

På terrassen er der ofte mere plads end på en altan. Du har derfor også nogle helt andre muligheder, når det gælder indretning og sommerstemning. Måske har du plads til at dele terrassen op i flere rum eller zoner. Der kan fx være en zone, hvor du kan sidde ude og spise, og en, hvor du kan slappe af i en liggestol. Hvis du overvejer et udekøkken, er det naturligt at have det i tæt forbindelse med bordet og tæt på indgang til huset. De forskellige zoner kan understreges med bede og krukker, der indrammer rummene.

Parasol eller markise

Det kan være en god ide at finde en parasol eller markise. Det kan skærme for solen midt på dagen og holde på solens varme, når det bliver sent. Under alle omstændigheder er det en god ide at finde noget, der kan tages frem og væk igen afhængigt af det danske sommervejr. Det er også en god idé, at det kan skærme for regn på lune, men regnfulde sommerdage.

Når du skal indrette, er det vigtigt at huske den røde tråd. Du kan fx tage udgangspunkt i dine havemøbler, der jo ofte er terrassens centrum. Det skal helst være nogle, som er funktionelle og flotte at se på. Herfra kan du tænke i opbevaring og planter, m.m.

Vilde blomster

Prøv en naturhave

Nu er du næsten færdig og klar til at slappe af, men måske mangler du haven. Hvis du er træt af at slå en stor, kedelig græsplane hele sommeren, kan du overveje at eksperimentere med en vild naturhave. Det er godt for miljøet, og på sigt sparer det dig for kræfter. Med en naturhave får du meget mere biodiversitet og tiltrækker sommerens insekter som sommerfugle og bier. Som ekstra bonus skaber det helt naturlig sommerstemning.

Vild med vilje

Med en vild have kan du starte med ikke at gøre noget i dele af haven. Lad den passe sig selv og se, hvad der sker. Du kan sagtens hjælpe den lidt på vej ved at vende gammelt jord op til overfladen og vente lidt med at skille dig af med hæk- og bladaffald. Det giver nemlig gode betingelser for havens insekter og naturlige flora. Du skal huske læ og adgang til vand i haven, så der er skjulesteder for havens insekter og vand at drikke.

Med en vild naturhave behøver du ikke gå all in på dag et, men måske er sommeren et godt tidspunkt at teste det af og spare nogle kvadratmeter græs, der dermed heller ikke skal slås. Der er masser af god vejledning at få på nettet, uanset hvor ambitiøs du er med projektet – og så er det ovenikøbet moderne og godt for miljøet.

Få råd til sommerstemning

Det er om at komme i gang med at skabe sommerstemning, så du kan se frem mod at holde fri, når sommeren tager fat. Hvis du mangler til havemøbler, krukker, maling eller andet, kan du overveje at låne pengene hos KreditNU. Her kan du nemlig låne fra 4.000 til 25.000 kroner med 0 procent i månedlig rente, og du får pengene udbetalt med straksoverførsel. Det vil sige, at du har pengene på din konto kort tid efter, at din ansøgning er godkendt. Det er altså bare om at gribe arbejdstøjet – og en, to, tre, sæt i gang.

Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum

Leave a Reply