Skip to main content

Læsetid: 8 minutter

De fleste kender følelsen af nervøsitet, som rammer en i starten af marts, når årsopgørelsen offentliggøres, og du kan se, om du har haft orden i din forskudsopgørelse eller om du står til et skattesmæk.

Har du indtastet det hele korrekt, eller har du fumlet med fradragene? Og hvad med underholds- og børnebidraget og det, du har betalt til velgørenhed – kan det mon trækkes fra? Læs med her, så du undgår at bruge flere penge end dem, du har tjent.

Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen ligger klar hvert år midt i november. Måske ved du det godt, men skubber det foran dig. For det er bare ikke særligt spændende, og der er vel tjek på det? Heldigvis behøver det ikke tage lang tid at få den opdateret, og har du først gjort det én gang, behøver du sjældent ændre meget.

Din forskudsopgørelse samler det, du forventer at tjene i det kommende skatteår, og det du kan trække fra i skat, altså dine fradrag. På baggrund af det udregnes, hvor mange procent du skal betale i skat hver eneste måned. Alt sammen så du ikke står ved årets udgang og skal betale mere tilbage, end du har, fordi pengene allerede er brugt én gang.

Forskudsopgørelsen er med andre ord et budget for det kommende skatteår, hvor du indtaster alt det, du regner med at tjene, men som du ikke har tjent endnu. Derfor kan du ændre i din forskudsopgørelse helt frem til den 31. december, fordi det er svært at planlægge.

Forskudsopgørelse vs. årsopgørelse

Det er vigtigt, du ikke forveksler forskudsopgørelse med årsopgørelse, selvom det er to sider af samme sag. Årsopgørelsen lander midt i marts, og her kan du se, om du til sidste decimal har tastet rigtigt i din forskudsopgørelse og dermed ramt 0. Det har man dog sjældent.

Oftest rammer man lidt forkert og skal betale nogle hundrede kroner tilbage, eller også får man penge retur. Og får du mange penge retur, er det sjældent et problem, men tværtimod en god overraskelse – også selvom det er ens egne penge.

Der er først for alvor ballade, hvis du har overset noget stort i din forskudsopgørelse, og du i alle årets 12 måneder har fået alt for meget udbetalt. Heldigvis er der en løsning – og for de fleste er den ret enkel.

Kom godt i gang med forskudsopgørelsen

Find din forskuds- og årsopgørelse her, så du er klar til at gå den igennem sammen med os.

Forskudsopgørelse
Forskudsopgørelse

Skal du gøre noget, hvis alt er som sidste år?

Hvis du ikke gør noget, overfører Skat automatisk dine informationer fra det nuværende år til det næste. Det vil sige, at den indkomst, du har i år, også er den, Skat regner med, du har næste år. Er alt derfor, som det plejer at være, kan du fint læne dig tilbage og vide, at der er tjek på det hele.

Men sådan er det nok sjældent.

Har din arbejds- eller privatsituation ændret sig bare en lille smule, er det en god ide at gå tallene igennem. Det kan være, du er blevet skilt, har fået renoveret dit hus, eller at du har fået pudset vinduer. Uanset er det en god ide at tjekke din forskudsopgørelse.

Start med din primære indkomst

Når du er logget ind på Skat’s selvbetjening, åbner du din forskudsopgørelse for næste år, og så er du sådan set klar. Skat hjælper dig på vej ved at sætte de rubrikker, du oftest bruger, op i toppen. Det er de felter, du i første omgang skal forholde dig til.

Felterne gennemgår du en efter en og får regnet dig frem til, hvad der skal stå. Du starter med din primære indkomst, for mange er det ens lønindkomst.

Her skal du finde hele din månedlige indtægt før skat, altså det, der står på din lønseddel, og så gange med 12. Det er også vigtigt, at du her tager din ferieberettigede løn med, så du ikke bliver beskattet af den ved årets udgang.

Hvis du er på overførselsindkomst

Hvis du ikke er i arbejde, er du måske på SU, dagpenge, kontanthjælp eller en anden overførselsindkomst. Hvis du er det, er det en anden rubrik, du skal finde, men princippet er det samme som ved almindelig lønindkomst. Du ganger din månedlige indkomst med 12.

Hvis du lige er kommet på en overførselsindkomst, skal du finde rubrikken længere nede på siden. Får du  pludselig et arbejde, eller hvis din situation ændres på andre måneder, kan du gå ind og rette i forskudsopgørelsen.

Undgå skattesmæk

Har du haft andre indkomster?

Har du ved siden af sin primære indtægt haft små indtægter, har du sikkert fået pengene udbetalt som et såkaldt honorar. Det kan være, du har arbejdet som freelancer. Det kan du læse mere om i vores artikel om gode tips til freelancejob. Her får du oftest dine penge udbetalt som B-indkomst. Det dækker alt det, du har fået udbetalt, hvor der ikke er trukket skat endnu. Det skal du nemlig selv indberette.

Har du for eksempel fået 20.000 kroner samlet for en opgave, er det vigtigt, du tager det med, så du ikke ved årets udgang skal betale skat af det. Har du lavet flere opgaver, lægger du tallene sammen og skriver det samlede beløb. Her må du lave et skøn eller tilføje løbende.

Dertil kommer alle de andre indtægter, du kan have. Det kan være, du lejer en lejlighed ud på AirBnB eller din bilGoMore. Der er mange eksempler. Rubrikker til den pågældende sag kan let findes ved en hurtig Google-søgning eller et opkald til Skat.

Frivillige indbetalinger

Hvis du er meget usikker på, hvor mange penge du tjener udover din primære indkomst, kan det for nogle være en hjælp løbende at lave frivillige indbetalinger. Her skal du selv regne ud, hvor meget af beløbet du skal betale skat af, og så overfører du helt enkelt pengene til Skat. Det er dog vigtigt, du husker at tjekke, at alle dine frivillige indbetalinger er med på årsopgørelsen. Du kan læse mere på Skat’s hjemmeside om frivillig indbetaling.

Få styr på fradrag i din forskudsopgørelse

Fradrag er bare et andet ord for skattefrit. Det er altså penge, du har fået, eller som du har betalt, hvor du kan trække skatten fra. Er du vågen, kan du helt sikkert forhøje dit rådighedsbeløb hver måned, og det er ikke svært.

Nogle fradrag sker heldigvis automatisk, og uden at du skal røre en finger. Det kan være det fradrag, du får på dine lånerenter, mens andre er mere langhårede. Hvis du for eksempel betaler penge til en velgørende organisation, kan det i nogle tilfælde trækkes fra, men det kræver, at organisationen har dit cpr-nummer, og det skal du så selv sørge for, at de får.

Andre fradrag er lettere at gennemskue. Her skal du helt enkelt indberette dem på din forskudsopgørelse, og så medregnes fradraget i din samlede skatteprocent.

Få et større rådighedsbeløb
Kørselsfradrag

Har du mere end 12 kilometer på arbejde, kan du trække det fra i skat, uanset hvilket transportmiddel du vælger. Det kan være som tilskud til pendlerkortet, benzin til bilen, eller du kan tage jernhesten – og samtidig få motion. Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at det ikke gælder de dage, du arbejder hjemme. Hvis du overvejer at anskaffe dig en bil, kan du desuden læse vores artikel om, om du bør købe eller lease en bil.

Håndværkerfradrag

Hvis du har planlagt en stor eller mindre renovation af huset, er det vigtigt at tage med i budgettet, at du kan trække helt op til 12.500 kroner per person fra. Det gælder dog kun i forhold til arbejdsløn og altså ikke til de materialer, der bliver indkøbt. Det samme gælder, hvis du et par gange om måneden får pudset vinduer, eller hvis du har rengøringshjælp.

Fradrag for børnebidrag

Hvis du er blevet skilt, skal en af jer højst sandsynligt betale børnebidrag. Det skal du for eksempel, hvis dit barn bor flere dage hos dine tidligere partner end hos dig. Du skal så være opmærksom på, at du kan trække pengene fra.

Lån og fradrag

Hvis du har et lån, skal du huske, at du kan få fradrag for de renteudgifter, du betaler. Det gælder uanset, om det er et lån i banken, eller du har lånt pengene via en online lånevirksomhed som for eksempel KreditNU. Du skal bare huske at tilføje det til din forskudsopgørelse.

Find dine fradrag

Er du tvivl om, hvilke fradrag du kan få, så brug fradragsvejlederen, som Skat har udarbejdet. Her kan du helt simpelt vinge de felter af, der passer til din situation.

Du kan finde den her.

Hvad så når alt er indtastet?

Når du har indtastet det hele, trykker du beregn nederst på siden. Så udregner Skat automatisk den trækprocent, som matcher de informationer, du har givet. Derefter er det bare at læne sig tilbage, for nu er der ikke mere, du skal gøre. Skattekortet bliver automatisk sendt til dem, der udbetaler dine penge, hvad enten det er et job eller en a-kasse.

Spørg om hjælp til forskudsopgørelse

Uanset om du har små, store generelle eller meget specifikke spørgsmål, er det en god ide at spørge om hjælp. Det kan være din kæreste, nogle venner eller måske dine forældre, hvis de ved mere om det end dig. Den bedste løsning er dog at ringe til Skat. De kan få adgang til netop din forskudsopgørelse og dermed hjælpe dig der, hvor du er.

Kontakt Skat
Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum

Leave a Reply