fbpx Skip to main content

Læsetid: 5 minutter

Nu er der ikke længe til, at årsopgørelsen er på trapperne. Den 13. marts 2023 er årsopgørelsen for 2022 nemlig klar på skat.dk. Dog er det en tradition, at SKAT åbner op for sluserne et par dage før. Og det betyder som altid, at flere tusinde danske skattebetalere sidder i kø og krydser fingre for, at der kommer penge ind på kontoen.

Og er du en af de mange danskere, der hvert år sidder og har ondt i maven over, om du nu skal betale penge tilbage i skat? Så giver KreditNU dig her nogle gode råd med på vejen, og hvad du skal være opmærksom på at dobbelttjekke, når din årsopgørelse er klar.

Tag et smugkig på din årsopgørelse med Skatteguiden

Den smarte app Skatteguiden har en funktion, der gør det muligt for dig at modtage en tidlig årsopgørelse. Det er dog vigtigt at huske på, at den ikke nødvendigvis giver dig et retvisende billede af din endelige årsopgørelse. Skatteguiden er gratis, og du finder den i din app store.

Forskellen på forskudsopgørelsen og årsopgørelsen

Der er to slags opgørelser, du skal være opmærksom på – det er forskudsopgørelsen og årsopgørelsen. Forskudsopgørelsen er dit budget for året, og den bliver tilgængelig i november måned året før. Det vil altså sige forskudsopgørelsen for 2023 blev tilgængelig i november 2022. Når årsopgørelsen bliver tilgængelig, er det vigtigt, at du kigger den grundigt igennem. Ofte tager forskudsopgørelsen nemlig udgangspunkt i årsopgørelsen fra året før. Og har du således haft nogle væsentlige ændringer – som for eksempel en lønforhøjelse, håndværkerfradrag eller færre hjemmearbejdsdage, så er det en rigtig god ide at få opdateret din forskudsopgørelse, så du undgår et potentielt skattesmæk. Læs mere om forskudsopgørelsen.

Årsopgørelsen er derimod det endelige regnskab for året. Det er her, det bliver gjort op, om du har betalt for meget eller for lidt i skat. Har du betalt for meget, får du penge tilbage – dette kaldes for overskydende skat. Har du derimod betalt for lidt, skal du betale penge tilbage i from af en restskat. Skal du have penge tilbage i skat, så vil beløbet blive udbetalt til din Nemkonto automatisk i løbet af april måned. Skal du derimod betale penge tilbage i skat, så har du mulighed for at betale pengene tilbage uden procenttillæg inden den 3. juli 2023.

Tjek dette på din forskudsopgørelse:
 • Løn inklusivt feriepenge
 • Kørselsfradrag
 • Renter ifm. lån
 • Evt. forventede indtægt fra virksomhed.
Tjek dette på din årsopgørelse:
 • Gennemgå oplysningerne
 • Ret eventuelle oplysninger
 • Tilføj evt. renter, der ikke er blevet tilskrevet
 • Ret evt. kørselsfradrag.
Årsopgørelsen 2021

Har du rettelser til din årsopgørelse?

Det er ikke sikkert, at SKAT har modtaget alle oplysninger – det kan for eksempel være renteudgifter, der ikke er blevet sendt til SKAT fra låneselskabet. Det er derfor op til dig selv at få rettet din årsopgørelse, så du kan få dine rentefradrag, som du er berettiget til. Vær i øvrigt opmærksom på, at fristen for at rette din årsopgørelsen for 2022 er den 1. maj 2023.

Har du arbejdet hjemme?

Efter de seneste par år med Covid-19 og spontane nedlukninger har en stor del af danskerne været sendt hjem for at arbejde, og det har en stor betydning for dit kørselsfradrag. Har du således været sendt hjemsendt i løbet af 2022 og derfor haft færre arbejdsdage på kontoret, skal du have opdateret dit kørselsfradrag. Hvis du har etableret et hjemmekontor, så har du mulighed for at få fradrag for nogle af dine udgifter (dog ikke for de første 6.500 kroner). Der er en række betingelser for at få fradrag for dit hjemmekontor – blandt andet om, der er tale om et reelt hjemmekontor eller et midlertidigt et. Har du dog kun arbejdet hjemme i forbindelse med Corona, så kan du som udgangspunkt ikke få fradrag for din hjemmearbejdsplads. Du kan læse mere om reglerne for fradrag for hjemmekontor på skat.dk.

Hvad skal du selv oplyse?
 • Håndværker- og servicefradrag
 • Kørselsfradrag
 • Fortjeneste og tab på aktier og værdipapirer
 • Børnebidrag
 • Ægtefællebidrag
 • Kost og logi og dobbelthusførelse
 • Indtægter fra deleøkonomi
 • Arbejdstøj, faglitteratur, kurser etc.
Sats for kørselsfradrag pr. arbejdsdag:
 • 0-24 km: 0 kr. pr. km
 • 24-120 km: 1,90 kr. pr. km
 • 120+ km: 0,95 kr. pr. km.

Fradrag: Årsopgørelse og renteudgifter

Har du et lån, du har eller afdrager på i løbet af sidste år, så har du mulighed for at trække renteudgifterne fra i skat. Som udgangspunkt plejer bank- og realkreditinstitutter at indberette renteudgifterne, så du skal ikke selv gøre noget. Dog kan der være låneselskaber, der ikke gør det. Her er det vigtigt, at du kontakter låneselskabet og forhører dig, om de indberetter renteudgifter, eller om det er noget, du selv skal gøre.

Vær dog opmærksom på, at renteudgifter forbundet med gæld til det offentlige ikke kan trækkes fra i skat. Det gælder for eksempel, hvis du har renteudgifter forbundet med en restskat, eller hvis du har gæld, der er blevet sendt videre til Gældsstyrelsen.

Skattesmæk: Årsopgørelse og gæld

Hvis du skal betale restskat, og du ikke har betalt inden den 3. juli 2023, så vil din restskat inklusiv procenttillægget på 3,7 % blive indregnet i din forskudsskat for 2024 – vel at mærke op til 22.192 kroner. Skylder du mere end det, vil beløbet, der overstiger de 22.192 kroner, blive opkrævet i tre rater, der skal betales i august, september og oktober 2023. Kan du ikke dette, risikerer du, at din gæld bliver sendt videre til Gældsstyrelsen, hvor der vil blive tilskrevet yderligere omkostninger.

Derudover kan du også risikere, at der bliver foretaget en såkaldt lønindeholdelse. Det vil sige, at du betaler af på din gæld via din løn ved at Gældsstyrelsen hæver din trækprocent. Det betyder naturligvis, at du kommer til at have mindre udbetalt i løn. Derfor er det en rigtig god ide, at du gennemgår din forskudsopgørelse og retter den til løbende, dermed undgår du store skattesmæk.

Læs også: Tips og tricks til at spare på elforbruget.

Årsopgørelse af folkepension

Modtager du pension fra det offentlige, modtager du hvert år en årsopgørelse fra SKAT, om du har fået det rette beløb udbetalt. Årsopgørelsen af din folkepension kommer dog senere – nemlig i juni måned. Er du dog selvstændig eller har udvidet selvangivelse, vil du dog først modtage din årsopgørelse i løbet af september måned.

Hvis du skal have penge tilbage, fordi du ikke har fået udbetalt det rette beløb, vil du få pengene efterbetalt i juli måned samtidig med din folke- eller førtidspension. Skal du derimod betale penge tilbage, fordi du har fået for meget pension udbetalt, modtager du et brev fra Udbetaling Danmark, der vejleder dig. Læs mere om årsopgørelse af folkepension hos Ældre Sagen.

Martin Nielsen

Author Martin Nielsen

More posts by Martin Nielsen