fbpx Skip to main content

Læsetid: 13 minutter

Påsken 2023 er lige rundt om hjørnet, hvilket betyder masser af gækkebreve, chokoladepåskeæg samt påskefrokoster og gode stunder med sine nærmeste. Er du ikke helt med på hvorfor vi holder påske samt diverse påsketraditioner eller ønsker du bare at læse mere om det, så er du kommet til det helt rette sted. Derudover ved du måske allerede nu hvad du skal bruge dine påskefridage på eller har en idé om det. KreditNU kommer i hvert fald her med nogle gode bud på, hvad din påskeferie kan byde på.

Påsken 2023 ligger i uge 14-15 fra tordag den 6. april til mandag den 10. april. Det kan derfor sagtens betale sig at tage ud og lave noget i fridagene eller måske endda tage på en påske-getaway, hvor der er mulighed for at koble helt af og bare nyde nogle fridage i ro og mag.

Hvad er påske og hvorfor holder vi det?

Påsken er den højtid på året, hvor kristne mindes Jesu død samt fejrer hans opstandelse. Påsken er derfor faktisk den vigtigste Kristne højtid. Fastelavn, Store Bededag, Kristi Himmelfart samt pinse er alle helligdage som retter sig efter påsken.

Hvis vi kigger helt tilbage på, hvor påsken stammer fra, så stammer påsken fra den jødiske fest, pesach, som markerer jødernes udfrielse fra Egypten. Påsken falder på den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Påsken ligger altid i perioden 22. marts til 24. april. I 2022 er det påskedag den 17. april.

Påskeaktivitet

Påsketraditioner

Ligesom der hører juletraditioner til julen, så hører der også påsketraditioner til påsken. Vi har samlet de mest populære danske traditioner her. Måske kan det give dig inspiration til hvad din påske skal gå med.

Påskeæg

Når hønsene i gamle dage begyndte at lægge æg igen, så var det et tegn på foråret. Der bryder nyt liv ud af æg, ligesom Jesus brød ud af graven påskemorgen. Til påske pynter vi derfor med æg og gule påskekyllinger samt giver påskeæg i gave.

En påskeaktivitet i Danmark som både indebærer hygge samt kreativitet, er at puste æg. Det går ud på, at du skal tage et æg, ikke chokoladepåskeæg, men derimod et rigtigt æg. Derefter skal du prikke et hul i hver ende og puste hviden samt blommen ud, så skallen er tom. Når dette er gjort, er der rig mulighed for at være kreativ, da du kan pynte og dekorere ægget lige præcis som du vil med f.eks. maling, glimmer og små fjer.

Gækkebreve

En gammel påsketradition er at skrive gækkebreve. Gækkebrevet stammer helt tilbage til 1600-tallet, hvor de såkaldte “bindebreve” fandtes. Bindebreve var breve, som oftest var udklippet og dekoreret samt indeholdt en gåde, som modtageren skulle løse. Dermed ligger idéen omkring gækkebrevet sig meget op af bindebrevet. Hvis ikke modtageren af gækkebrevet kan gætte afsenderen, så skal modtageren give en gave til afsenderen. Gaven var oprindeligt en fest eller et kys. Det var først da man begyndte at udgive gækkebrevsvers hos boghandlere i 1870’erne, at påskeægget som gave kom på banen samt blev en realitet.

Det er i dag især børn, som laver et kreativt gækkebrev og sender det til venner og familie. Måden er ret simpel. Du klipper et kreativt gækkebrev og skriver et sjovt vers på det, som rimer. Afsenderens navn skal stå med prikker, og hvis modtageren af gækkebrevet ikke kan gætte, hvem det er fra, så er det en tradition, at modtageren skylder et påskeæg. Hvis gækkebrevets afsender derimod bliver gættet, så er det altså afsenderen, som skylder et chokoladepåskeæg.

Trille æg

Man trillede i gamle dage æg påskedag for at markere, at fasten var forbi. I dag er det nok de færreste, der stadig faster, men derfor kan legen “at trille æg” stadig godt være en del af jeres påsketraditioner. Fremgangsmåden er simpel. Du skal bruge nogle æg, som du skal koge i 20 minutter, så de er så robuste som muligt. Når æggene har kogt i 20 minutter, kan I vælge at dekorere dem med maling, for at gøre dem unikke og flotte. Herefter har hver deltager i legen et lige antal æg, der trilles ned ad en bakke, og det æg der kommer længst har altså vundet.

Påskeharen

Påskeharen stammer fra Tyskland og kom til Danmark omkring 1900-tallet. Ligesom nisser lægger slik i julesokken i december måned, ligesådan lægger påskeharen påskeæg i påsken.

Påskeharen er en vigtig del af de danske påsketraditioner hos børnefamilierne. Her gemmer ”påskeharen” chokoladeæg i haven, og derefter sætter den store jagt ind, hvor det her går ud på at finde chokoladeæggene. Det er en hyggelig påskeaktivitet, hvor der altså er rig mulighed for at familien kan få lidt kvalitetstid sammen, samtidig med at de mindste hygger sig og ser det som påskens højdepunkt.

Påskeliljer samt pynt

Gule påskeliljer som blomstrer op omkring påske, er et symbol i den danske påske. De flotte og gule påskeliljer er perfekte til påskepynt, men også perfekte til pyntning samt opdækning af påskebordet til påskefrokosten. Gul er et hit, når det kommer til populære farver i påsken – gul er generelt påskens mest populære farve, når det kommer til påskepynt.

Påskefrokost

Påskefrokosten er hos mange en tradition, som giver anledning til at mødes samt spise lækker mad i godt selskab. Påskefrokosten er med årerne blevet til en af de mest almindelige påsketraditioner i de danske hjem. For rigtig mange er den årlige påskefrokost i høj grad lige så vigtig som de festlige julefrokoster i december måned. I Danmark forbinder vi påske med hygge. Påskemenuen består oftest af bl.a. sild, æg, snaps og påskebryg, men oprindeligt siger traditionen også, at man skal have påskelam. Da påsken falder så tidligt, betyder det dog, at lammene ikke er blevet store nok til at blive slagtet, og det er derfor man ikke så ofte ser lam på påskebordet. Påskelammet er et stærkt symbol for Jesus, som offerede sig for vores synder, selvom han var uskyldig – han blev altså et offerlam.

Facts om påske

  1. Det siges, at påskens navn i de fleste europæiske lande stammer fra den jødiske påskefestival, og påske derfor kaldes ”Pascha” på græsk og ”Påske” på dansk.
  2. De hvide liljer, som også er kendt som påskeliljer, er et symbol på Kristus’ opstandelse samt en refleksion af renhed og uskyldighed.
  3. Det er ikke kun de traditionelle kaniner alle lande identificerer med påske. I Schweiz antages det at påskeæg traditionelt bliver leveret af gøgen, og i visse dele af Tyskland er det i stedet ræven, der leverer påskeæggene.
  4. Ifølge ortodokse tradition repræsenterer påskeæg ikke kun frugtbarhed og genfødsel, men symboliserer også Jesu tomme grav.
  5. Det siges, at traditionen om at farve æg går helt tilbage til en æggehandler kaldet Simon af Kyrene, som satte sin æggekurv for at hjælpe Jesus med at bære korset. Da Simon derefter vendte tilbage til sin kurv, var æggene dekorerede.
  6. Påsken handler ikke kun om slik og chokolade. Det menes nemlig, at kringler tidligere var forbundet med påske, fordi det blev antaget, at kringlernes vridninger lignede krydsede arme ligesom i bøn.
Påskearrangement

Inspiration til hvad du kan lave i påsken

Det er helt op til dig, hvad du vil bruge din påske på – hvis du altså har fri eller ferie. Ved du hvad du skal lave i påsken eller er du på bar bund? Ønsker du en stille og rolig påske, eller ønsker du at der skal ske noget? Der er mange ting at give dig til i påsken. Mangler du inspiration til, hvad du og eventuelt din familie skal bruge påsken på, så er du kommet til det helt rette sted! Vi kommer nemlig her med nogle gode bud på, hvad du kan give dig til i påsken 2023, udover de traditionelle påsketraditioner.

Tag ind og se en god film

Tag en tur i biografen med dine nærmeste og eventuelle børn. Der kommer hele tiden nye film i biografen, så mon ikke der er noget der falder i jeres smag også. I får skabt en hyggelig dag med glæde og nærvær – og jeres børn vil helt sikkert også finde meget glæde i det samt være ellevilde med det.

Tag på roadtrip eller weekendtur i Danmark

Hvis du ønsker at komme lidt væk fra hverdagens vante rammer, så kan du vælge at tage på roadtrip rundt i Danmark eller tage på en weekendtur med dine nærmeste. Dette er i hvert fald noget, som vil få dig til at koble helt af og bare nyde tilværelsen! En getaway-tur er oplagt, hvis du ønsker at komme lidt væk hjemmefra. Udnyt derfor helligdagene og gør det til en roadtrip eller forlænget weekentur.

Læs også: 6 skønne rejsedestinationer i påsken

Tag i Zoo, forlystelsesparker eller noget helt tredje

Du eller I kan også vælge at tage i zoologisk have og lave en hyggelig dag ud af det. Derudover kan i også tage i forlystelsesparker eller noget helt tredje. Tivoli friheden holder f.eks. åbent i påsken, hvor man kan opleve spirende tulipanfrø, 20.000 påskeliljer samt farverige påskeæg. Derudover er der også påskearrangementer for børn, hvor det er muligt at deltage i jagten på de forsvundne guldæg. Hvis I alle finder dem, er præmien en lækker påskeoverraskelse. Der er altså masser af muligheder for at nyde påsken i Danmark og lave noget hyggeligt sammen med dine nærmeste.

Tag ud at rejse

Føler du en længsel efter at komme ud og rejse og drømmer du om palmesøndag under palmerne? Så kan det være, at du skal give dig selv et alternativt påskeæg i år – nemlig en ferie.

Skolernes påskeferie i 2023 ligger i uge 14, starter mandag d. 3. april og slutter mandag d. 10. april. Med et par ekstra fridage kan du derfor nemt få en uges ferie og altså tage på den ferie du har drømt om i lang tid samt længes efter.

Hvis du elsker varme er f.eks. Thailand eller Dubai nogle gode bud, så du kan få dig en solbrun hud og komme lidt væk fra det ikke så varme vejr der er i Danmark i øjeblikket. Er du derimod mere til behagelige temperaturer, hvor det ikke er alt for varmt, så er Kap Verde eller Gran Canaria nogle gode bud på feriedestinationer i påsken.

Læs også: 10 gode råd til en bekymringsfri ferie

Lån til din påskeferie

Ønsker du at gøre din påske ekstra god samt forkæle dig selv ekstra meget uden nogle bekymringer? Så kan du vælge at ansøge om at optage et lån hos KreditNU. Vi har en debitorrente på 0% og en fast løbetid på 24 måneder, men du kan sagtens indfri dit lån før tid. Pengene bliver automatisk overført til din konto, når din ansøgning er blevet godkendt.

Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Sidder til dagligt, som Marketing ansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum