Skip to main content

Læsetid: 14 minutter

Foråret er på vej, og det betyder konfirmationstid. En konfirmation er en stor og mindeværdig dag både for konfirmanden og for resten af familien. Derfor gøres der ofte en stor indsats for at skabe en helt særlig dag. Derfor bliver det også nemt en dyr dag.

Tøjet skal være perfekt. Maden skal være lækker og præsentabel. Og gaven skal helst være stor og anderledes. En konfirmation koster i gennemsnit omkring 30.000 med alle udgifter til både lokation, mad, tøj og gave.

Det kan derfor godt betale sig at tænke i alternative og kreative løsninger for at gøre festen en anelse billigere. Vi har samlet en liste med 5 tips til dig, der gerne vil spare penge på konfirmationsfesten.

4 konfirmations hacks

  • Flot vintagetøj fra 150 kr. og opefter på ASOS
  • Kreative DIY-projekter på Pinterest
  • Inspiration til street food-tema på Arla
  • Lav din egen playliste eller find inspiration på Spotify

Budgetberegner - Konfirmation

Beregn jeres budget til konfirmation

Indtast de forventede udgifter for at beregne jeres samlede omkostninger til konfirmationen.

















Resultat

Samlede omkostninger til konfirmationen: 0 DKK

Konfirmation 2022.

5 tips til en budgetvenlig konfirmation

  • Vintage tøj

Hop med på moden og lad tøjet være secondhand – både på konfirmationsdagen og til blå mandag. På den måde skærer I ned på en vigtig del af budgettet og udviser samtidig ansvarlighed over for miljøet. Der findes mange fine vintagebutikker, der har et stort udvalg af fine kjoler, skjorter og bukser, der vil få konfirmanden til at skille sig ud på den store dag.

  • Kreative projekter

Find den kreative side frem og spar penge på specialdesignede invitationer, bordkort og pynt. Der findes mange DIY-guides og kreative tips, der kan hjælpe jer på vej med projektet, og der er betydelige penge at spare ved at gøre det selv. Som en ekstra bonus får I hyggelige stunder sammen og en personlig og charmerende stemning til konfirmationsfesten.

  • Nem og uformel mad

Der skal naturligvis mad til en konfirmation – og den må gerne være rigtig lækker. Men god mad er ikke nødvendigvis dyre portionsanretninger. Buffet er et sikkert valg, hvis det skal være til et fornuftigt budget. Eller prøv et anderledes street food-tema med lækre hotdogs, små burgere osv. Det er både nemt og uformelt.

  • Brug jeres netværk

Vær ikke bange for at spørge om hjælp hos familie og venner. Måske kender I én, der er god til at sætte hår, én, der laver god mad, eller én, der har en fed bil til kørsel fra kirken. Der er mange penge at spare, hvis man trækker på sine forskellige forbindelser. Og så er det hyggeligt at holde de forskellige poster tæt i sit netværk.

  • Snak om værdier

Det er vigtigt at forventningsafstemme med jeres barn og som familie blive enige om de værdier, der er vigtige for jer. Er det de dyre gaver og de rigtige sko? Eller er det i virkeligheden vigtigere med den gode stemning og de rigtige gæster til konfirmationen?

For at festen på budget skal blive en succes, er det en forudsætning, at I er enige om, hvad der har værdi på dagen.

Konfirmation-2022

DIY: Konfirmationsinvitationer og bordpynt

Ligesom med bryllupper, bryllupsdage og andre vigtige mærkedage er det normalt ikke blot at oprette en begivenhed på Facebook, som gæsterne kan tilmelde sig til. Langt de fleste får udarbejdet invitationer til den forestående konfirmation. Dette behøver dog ikke være dyrt, og det er selvfølgelig også én af de poster, der kan udelades, hvis I gerne vil spare i det samlede regnskab.

  • Klippe og klistre

Er der gemt en Jørgen Clevin i dig, er der absolut ingen grænser for, hvor kreativ du kan være med invitationerne. Tag ned i den lokale hobbyforretning og tank op på karton, farver, lim, tuscher og forskellige papirtyper. Så er det kun op til din fantasi og dine evner til at klippe-klistre, der sætter grænsen.

  • Digitale tryllerier

Er du mere en digital tryllekunstner, kan du fyre op for InDesign, Photoshop eller Sparks. Disse værktøjer er dog ikke helt billige, og de er heller ikke helt lette at gå til, hvis du er nybegynder. Der findes naturligvis også gratis alternativer som billedbehandlingsprogrammet GIMP eller Canva.

Sidstnævnte er et nemt online redigeringsværktøj, hvor du kan udarbejde invitationen fra bunden eller benytte dig af en af de mange gratis skabeloner. Canva har et fornuftigt udvalg af muligheder i gratisversionen. Men du kan også vælge at gå premium for under 100 kroner om måneden.

  • Pynt og bordkort

Dine kreative udfoldelser behøver faktisk slet ikke begrænses til din konfirmationsindbydelse. Du kan også udarbejde unikke kort til borddækningen, ligesom du også kan kreere din helt egen konfirmationsbordpynt. Der findes masser af forskellige temaer og inspirationskilder på nettet, som du kan lade dig inspirere af. Blandt andet på Pinterest, hvor brugere deler ud af deres egne kreationer.

Konfirmationscatering eller sammenskudsgilde?

Maden er ofte en af de dyre poster på konfirmationsbudgettet – især hvis du har været rundhåndet med invitationerne. Konfirmationsmenuen består oftest af en tre-retters menu bestående af forret, hovedret og dessert.

Det kan med andre ord hurtigt løbe op, hvis maden både skal være lækker, sund og tage højde for eventuelle allergier.

Sammenskudsgilde

Udover at lave buffet eller street food som foreslået tidligere kan du også vælge at lave et slags sammenskudsgilde. Måske er der en bedstemor i familien, som har den helt perfekte chokolade til desserten? Eller måske er der ligefrem en kok i familien, som kan hjælpe med tilberedning og holde styr på køkkenet.

Cateringvirksomheder

Skal du selv klare maden til budgettet, stilles der naturligvis store krav til dit køkken og kapaciteten. Især hvis der skal laves mad til en større flok mennesker. Derfor er det naturligt for mange at vælge en form for catering til konfirmationen. Her skal du nemlig blot stille maden frem løbende, og visse cateringvirksomheder klarer ligefrem også opvasken.

Du kan blandt andet finde mulige cateringvirksomheder hos Chefmade, der holder til i Aarhus, men som bringer kokke ud til alle byer i landet – hvad enten det er Aalborg, Fredericia, Esbjerg eller en hvilken som helst anden by.

Handl billigt ind

Hvis I ikke har så mange penge at gøre godt med, og kunne det også være en mulighed at køre en tur over grænsen for at handle fx drikkevarer ind til konfirmationen. I kan eventuelt lave en hyggelig familietur ud af det. Når I selv køber drikkevarerne, er der flere muligheder for at købe forskellige slags drikkevarer. Derudover er det også billigere end på restauranter.

Aktiviteter til din konfirmation

Selvom pengene er små, er der bestemt ikke nogen grund til at droppe aktiviteterne. Vi har her samlet nogle sjove og engagerende aktiviteter, du kan bruge til din konfirmation, som kun koster din tid. Aktiviteterne til en konfirmation bør altid handle om konfirmanden, som I jo er kommet for at fejre.

  • Udfordringer og konkurrencer

Udfordringer og konkurrencer kan være en sjov måde at inddrage hele familien. I kan for eksempel lave en skattejagt med nogle ledetråde, som deltagerne skal svare rigtigt på, før de kan komme videre i skattejagten. Er I en aktiv familie, kan I for eksempel inddrage sport i konkurrencerne – måske en slags stafet?

  • Quiz

Er I en familie, der elsker spil og quizzer, kan I udarbejde en quiz, der både bygger på paratviden og konfirmanden. Hvis konfirmanden er glad for musik, kan I eventuelt lave en musikquiz med ganske få redskaber.

I kan også lave en quiz, der tager udgangspunkt i særlige kendetegn hos konfirmanden, der tester gæsterne i, hvor godt de kender konfirmanden. Her kan du med fordel downloade app’en Kahoot!, som er helt gratis og fungerer på både iOS og Android-telefoner.

  • Lav en gæstebog

Konfirmationsdagen handler om at fejre konfirmanden, og er der nogen bedre måde end at lave en gæstebog? Her kan gæsterne skrive en hilsen til konfirmanden eller dele et særligt minde. Dette er en gave, som konfirmanden kan tage med sig resten af livet og finde frem senere i sit voksne liv.

  • Musik og fællessang

Fællessangen er uden tvivl en klassiker og mere eller mindre et fast indslag til konfirmationsdagen. Har I et familiemedlem, som er god på en guitar eller et klaver, kan I også tilføje et ekstra element til konfirmationssangen.

Du behøver altså ikke at skulle grave dybt i lommerne for at finde gode konfirmationsaktiviteter. Og de fleste konfirmander og gæster vil nok også mene, at de personlige aktiviteter bringer større glæde og værdi til festen end en dyr standupkomiker, tryllekunstner eller musiker.

Hold styr på budgettet

Sæt jer ned og fastlæg et budget for festen sammen med jeres barn. Det er fint at hovedpersonen også får et reelt indblik i, hvad dagen koster. I kan sætte det enkelt op i et Excel-ark eller få inspiration til smarte apps, der kan hjælpe jer med at holde styr på budgettet her.

Sådan finansierer I konfirmationen

En konfirmation er for mange en stor begivenhed, og derfor vil mor og far heller ikke gå ned på noget som helst. Af den grund kommer det næppe som nogen overraskelse, at konfirmationsfesten kan blive ret dyr. Derfor er finansiering af konfirmationsfesten med et forbrugslån – enten igennem banken eller hos en digital långiver – en løsning, nogle tyer til. Og hvor et lån kan være en hurtig kvikløsning, kan det også være en dyr løsning – alt efter lånets ÅOP.

Spar op til konfirmationen

Du kan derfor være proaktiv og begynde at spare op allerede fra dag ét. Det vil give dig intet mindre end 13 – 14 år at spare op i. Lad os sige, at du har behov for 30.000 kr. og har 13 år at spare op i. Så skal du ikke en gang lægge 200 kroner til side om måneden, men kun 192 kroner. Hvis du har 14 år, er det endnu mindre, du skal lægge til side – nemlig 179 kroner. Og så små beløb burde enhver mor og far at kunne finde i deres månedlige budget.

Kristina

Author Kristina

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina

Leave a Reply