Læsetid: 10 minutter
Lige om hjørnet venter et nyt år, og det er tid til at finde dit nytårsforsæt. Måske vil du træne mere, tabe dig eller have en bedre økonomi. Det kan også være, at du bare gerne vil pille mere navle og sove mere – og bedre.
Uanset kommer artiklen her med nogle bud på dit kommende nytårsforsæt, og hvordan du får det til at holde længere end til februar.
Historien bag nytårsforsættet
Historien bag nytårsforsættet går langt tilbage. Ifølge Illustreret Videnskab kan traditionen spores 4000 år tilbage i tiden, hvor det handlede om at levere de redskaber tilbage, man havde lånt. Senere i oldtidens Rom lovede folk at være gode mod hinanden, og med kristendommen blev løfterne udskiftet med bønner og faste.
Sådan er det ikke i dag – og så dog. For efter en aften og måske også et år med rigelig mad, drikke og fest bruger vi vores forsæt til at justere det alt sammen. Du afleverer noget af alt det tilbage, du har fået for meget af i året, der er gået. Hvordan du holder dine forsæt og nogle af de mest populære forsæt, skal vi se nærmere på her.
Læs også: Sådan er vores juleforbrug.
Sådan holder du dit nytårsforsæt
Når du skal holde dit nytårsforsæt, er der især to råd, der går igen. Sæt realistiske mål og lav en plan for dem. Det skriver Videnskab.dk. De har samlet en række eksperter, som giver deres bud på, hvordan du når i mål med dit forsæt.
Sænk dine forventninger
Selvom det kan virke dumt og kontraproduktivt, kan det være en rigtig god ide at sænke dine forventninger lidt. Det kan du for eksempel gøre ved at sige:
- Jeg skal spise lidt mindre.
- Jeg skal tage den lidt mere med ro.
- Jeg skal snakke lidt mindre.
Hvis du for eksempel går ind i det nye år med en ambition om at spise færre søde sager, skal du ikke sige, at du slet ikke vil spise slik, kun lidt mørk chokolade én gang i ugen. Du skal hellere sige, at du vil spise lidt mindre slik. Så kan du til gengæld holde det og gradvist ændre dine vaner.
De 10 mest populære nytårsforsætter i 2020
- Vægttab
- Mere motion
- Rygestop
- Få en kæreste
- Drik mindre alkohol
- Arbejd mindre
- Stop neglebidning
- Se familien mere
- Stop med at bande
- Drik mindre kaffe
Planlæg dit nytårsforsæt
Derefter anbefaler eksperterne, at du laver en plan for, hvordan du vil nå dit nytårsforsæt og mål. Jo mere ambitiøs målet er, jo mere detaljeret skal din plan være. Hvis du for eksempel vil smide et bestemt antal kilo, skal du sætte dig et mål, nogle delmål og ikke mindst lave en tidsplan.
Beskriv dit mål i detaljer
Du skal med andre ord skrive ned, hvor mange kilo du vil tabe i alt, hvor lang tid det skal tage, og hvordan du vil gøre det? Hvad skal du for eksempel veje efter en måned, to måneder, tre måneder, og hvordan vil du tabe dem? Måske ved at spise mindre, træne mere eller begge dele?
Overvej forskellige scenarier
Her kan indgå nogle hvis-så-situationer. Går du for eksempel ud og spiser, eller skal du træne i regnvejr, kan du opstille nogle sandsynlige scenarier. Det kan være, at du skal bestille salat og ikke burger, når du er ude, og at du skal bestille en sort kaffe i stedet for en latte med sødmælk. Når det øsregner, skal du ikke træne ude, men inde i tørvejr ved siden af sofaen.
Vær realistisk
Din plan skal være så tilpas realistisk, at du mentalt kan forestille dig dine delmål og mål uden at miste pusten. Du skal kunne se, det er besværet værd, men også at det bliver sjovt at komme i gang. Det næste giver dig nogle tips og tricks til, hvordan du holder nogle af de mest almindelige nytårsforsæt.
Nytårsforsæt om vægttab og motion
Et af de mest oplagte nytårsforsæt, som går igen hvert år, er at tabe sig eller skrue op for motionen. Derfor får du her nogle tips til vægttab og motion. Det er vigtigt, du er realistisk og starter der, hvor du er. Du skal altså ikke ud og løbe hverken 10 eller 5 kilometer på dag ét, hvis det er længe siden, du sidst har løbet. Det er ærgerligt at blive skadet, fordi du er for ivrig.
Kom i gang med dit aktive mål
Heldigvis er der gode råd at hente. iForm har opstillet en række råd, du kan tage udgangspunkt i, når du skal i gang. Og her skal du igen (igen) starte med at lave en plan. Hvad vil du opnå, hvordan vil du opnå det, og hvor meget tid kan du bruge? Sørg for, at målet er opnåeligt, sjovt og research grundigt, før du starter. Det kan også betale sig at finde en træningsmakker, så I er to om at komme af sted.
Sammen med din træningsplan har iForm desuden hele 50 gode råd til, hvordan du smider 1 kilo, som du kan gøre til en del af din hverdag. Du kan for eksempel erstatte stivelse med grøntsager, stå op på jobbet tre timer hver dag eller lave englehop NU. Følg linket og læs mere.
Nogle alternative nytårsforsætter
- Sætte mere kulør på hverdagen.
- Færre to-dos, flere ta-das.
- Skab din egen signatur-drink.
- Leg mere.
- Tag et billede hver dag i 2020.
- Køb en cykelhjelm.
- Hold, hvad du lover.
- Pil mere navle.
- Lær at være alene.
- Sov sødt – længere tid.
Fordele ved hjemmetræning
Hvis du gerne vil have store, markerede muskler, er hjemmetræning ikke en oplagt mulighed, men i mange andre situationer er fordelene mange. Det kan nemlig være en rigtig god ide at starte med at træne hjemme og først senere finde et center, når du er kommet godt i gang med dit nytårsforsæt.
Hvis du vil træne hjemme, kan du med fordel bruge naturen. Der findes udendørs legepladser og fitnessområder, du frit kan bruge, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Du kan for eksempel bruge en bænk, som du kan se i videoen her. Du kan selvfølgelig også løbe eller gå en rask tur. Her er en række løbeprogrammer, så du kommer godt i gang.
Derhjemme kan du lave øvelser som for eksempel armbøjninger og mavebøjninger, squats, planke og meget andet. Det er en effektiv og enkel måde at få motion på. Du kan finde et 10 minutters hjemmetræningsprogram her.
Hvis du vil lave det som en del af din arbejdsrutine, kan du læse om de såkaldte aktive pauser i vores artikel om at opgradere hjemmekontoret.
Det behøver ikke koste dig noget særligt at komme i gang med at træne udenfor, hjemme eller på job. Hvis du har et par gode løbesko, træningstøj og en måtte, kan du starte med det samme. Løbeshoppen har lavet en god guide til, hvordan du finder de rigtige sko, og tøj og måtte kan købes i enhver sportsbutik med et bare nogenlunde stort sortiment.
Fitnesscenter
Hvis du beslutter dig for at træne i et center, får du adgang til alt fra løbebånd, romaskine, tunge vægte og holdtræning. Det eneste, du skal bruge, er løbesko og træningstøj. Fordelen er, at du hurtigt kommer i gang og finder den træningsform, der passer dig, så du kan indfri dit nytårsforsæt.
Når du leder efter det rigtige center, er det vigtigt at finde et, der ligger tæt på, hvor du bor. Det er ærgerligt at skulle ud på en lang tur. Det kan være demotiverende og ligefrem forhindre dig i at komme af sted. Dertil kommer centerets faciliteter og selvfølgelig prisen. Hvis du for eksempel gerne vil træne på nogle bestemte hold, er det måske vigtigere end det, det koster – eller omvendt. Det afhænger af, hvad du vil.
Før du beslutter dig for et center og køber et medlemskab, kan du de fleste steder få en gratis prøvetræning. Husk også, at mange centre har kampagnetilbud, meget passende oftest i januar. Her kan du for eksempel spare oprettelsen. For et medlemskab koster penge. Hvis du vil træne på hold, koster det ofte lidt mere, end hvis du vil træne alene. Du kan finde priser, faciliteter og placering på kædernes hjemmesider.
10 råd til at drikke mindre fra Alkohol og Samfund
- Drik af små glas i stedet for store.
- Tag mindre slurke.
- Sæt dit glas fra dig, når du ikke drikker.
- Spis noget sideløbende med, du drikker.
- Veksl mellem alkohol og en læskedrik.
- Drik vand eller en læskedrik og spis godt, inden du drikker.
- Hold glasset i den hånd, der falder dig mindst naturlig
- Sid ned, når du drikker. Folk drikker mere, når de står op.
Sig farvel til cigaretter med et nytårsforsæt
Har du også svært ved at sige farvel til cigaretterne, er et nytårsforsæt måske løsningen. Sundhed.dk har en række råd til, hvordan du bedst muligt kvitter dem én gang for alle. Og så sparer du penge. Ifølge Nicorette sparer du i gennemsnit knap 1000 kroner hver måned.
Du skal først og fremmest vide og finde ro i, at trangen til en cigaret i starten vil melde sig mange gange hver eneste dag. Efter bare 3 måneder er trangen næsten helt væk. Når den kommer, er det vigtigt, du har en plan for, hvordan du bekæmper den. Herunder er en liste med eksempler lavet af Sundhed.dk.
Når rygetrangen melder sig, så:
- Gå en hurtig tur rundt om huset eller længere, hvis du har tid.
- Drik et stort glas vand, gerne med en dråbe citron.
- Stimuler mundhulen og tænder med en tændstik eller børst dine tænder.
- Tag dig et brusebad eller et afslappende bad.
- Hold vejret et øjeblik, luk øjnene og tænk på noget morsomt eller godt.
En sidste mulighed, du kan skrive på din liste, er Stoplinien. Det er en gratis telefonrådgivningsservice, som hjælper dig der, hvor du er. Du kan altså ringe derind, når trangen kommer, og den bare ikke vil slippe.
Røgfri med nytårsforsæt og apps
Der findes en række hjælpemuligheder som coaches, bøger og kurser, du kan købe, hvis de gratis alternativer ikke hjælper dig tilstrækkeligt i mål med dit nytårsforsæt.
XHALE
En anden og endnu mere digital mulighed, der hjælper dig med at vinke farvel til cigaretterne, er app’en XHALE. Den er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og er ganske gratis. Den henvender sig især til unge, men kan selvfølgelig bruges af alle aldre.
Her får du professionel hjælp til at stoppe og oveni motiverende beskeder fra en række kendte mennesker. Her kan du også holde øje med, hvor mange penge du har sparet, og så kan du se, hvad der sker med kroppen.
E-kvit
En anden app, du kan hente, er E-kvit. Den er også gratis, og her får du sendt beskeder med tips, opmuntringer, øvelser og videoklip, som gør, at det bliver lettere at gennemføre stoppet.
Stop med at bide negle med Samvirke
- Køb produkter, du kan smøre på neglene, som får dem til at smage dårligt.
- Undgå flossede negle. Du skal have godt med B-vitamin, D-vitamin og kalcium.
- Hold hænderne i gang og munden fuld. Det kan være med strikketøj og bolsjer.
- Smør tabasco på neglene eller på en af dem.
Spar penge med et nytårsforsæt
Et andet nytårsforsæt, du måske overvejer, er at spare penge eller få bedre orden i din økonomi. Hvis du er på SU, kan du læse mere i vores artikel om to studerende, to budgetter. Du kan læse mere om, hvordan du lever sparsommeligt i spænd livremmen ind.
Læg et budget
Uanset er det en rigtig god ide at lave et budget. Du kan finde en god og ikke mindst gratis budgetskabelon hos Råd til penge. De skriver en overskuelig guide til, hvordan du laver dit budget.
Faste udgifter
Start med din indtægt. Det er oftest din lønindtægt, og du kan finde gamle lønsedler i e-Boks. Derefter finder du dine faste udgifter. Det er dem, du betaler regelmæssigt, for eksempel husleje, el, streaming og forsikringer. Det kan også være A-kasse og fagforening. Noget betaler du hver måned, andet hvert kvartal.
Variable udgifter
Dine variable udgifter er alt det, der ændres fra måned til måned. Det er for eksempel personlig pleje og fornøjelser som restaurantture, barregninger og gaver. Når du ved cirka, hvor meget du bruger, kan du sætte rammerne for, hvor meget du vil bruge på det fremadrettet.
Til sidst er der bare tilbage at sørge for, at budgettet balancerer, så der ikke er minus på kontoen hver den første. Hvis der tværtimod er et solidt overskud, kan det eventuelt sættes over på en opsparing.
Lån penge til dit nytårsforsæt
Uanset hvad du sætter dig for, er vi sikre på, du når i mål, og hvis du mangler penge, kan du let og bekvemt låne dem hos KreditNU. Du kan låne op til 25.000 kroner med en fast løbetid på 24 måneder, og hvis du vil indfri lånet før tid, kan du selvfølgelig også det – uden ekstra omkostninger.