Skip to main content

Kan jeg få et lån trods RKI?

Du kan desværre ikke få et lån trods RKI hos KreditNU, dvs. hvis du er registreret i RKI. Din registrering hos RKI fortæller os nemlig, at der er en høj risiko for, at du ikke kan betale dit lån tilbage. Din låneansøgning vil derfor automatisk blive afvist, hvis du står i RKI. Hvis du indfrier din gæld, og din registrering i RKI bliver slettet, er du velkommen til at ansøge igen tre måneder herefter.

Vi låner ikke ud til folk i RKI-registret grundet vores ansvarlige interne retningslinjer for udlån. Vi låner derfor kun penge ud til folk, som rent faktisk har mulighed for at betale låneomkostningerne. Det er i vores optik uansvarligt at gældsætte ansøgere med en dårlig økonomi. I værste fald kan det ende med, at du får (endnu) en anmærkning i RKI. Det vil ende med at gøre lånet dyrere, da der så bliver pålagt morarenter og gebyrer for gældshåndteringen. Det gavner hverken dig som debitor eller os som låneudbyder.

Hvad er RKI?

RKI er Danmarks største register over såkaldte dårlige betalere. Registeret er dermed en liste over folk, som ikke har betalt deres regninger eller gæld. Man kan dog kun ende i RKI, når man har modtaget tre skriftlige rykkere. De to første rykkere skal komme med 10 dages mellemrum og må ikke advare om, at man kan ende i RKI. Det må den tredje og sidste rykker til gengæld godt.

For at havne i RKI skal det skyldige beløb være minimum 200 kr. Hvis du skylder penge til det offentlige, skal det skyldige beløb være minimum 7500 kr. Man kan desuden kun komme i RKI, hvis man er minimum 18 år. Læs mere om RKI her.

Hvorfor er det svært at låne, når man er i RKI?

I de fleste brancher er det ikke muligt at få et lån trods RKI. Det har fx indflydelse på, om du kan få et banklån, et nyt mobilabonnement eller kreditkort eller om du kan indgå afbetalingsaftaler. Det skyldes, at en registrering i RKI netop er en måde for virksomheder at vurdere folks kreditværdighed på. Hvis de ser, at man er registreret i RKI, fortæller det, at man ikke har overholdt alle sine betalingsaftaler og har fået gæld, som man heller ikke har betalt.

Det er hverken holdbart for låneudbydere eller mulige låntagere at låne penge ud til folk, som ikke har mulighed for at betale pengene tilbage. Hvis de optager et lån, kan det ende med at sende dem ud i onde gældsspiraler. Derfor er det lige så meget af hensyn til folk, der er registreret i RKI, at deres låneansøgning ikke godkendes. Hvis man får betalt sin gæld og bliver slettet i RKI, har man som hovedregel igen mulighed for at indgå økonomiske aftaler.

lån trods rki

Sådan kommer du ud af RKI

Når du betaler dit udestående, bliver du automatisk slettet fra RKI-registret. Du kan for en sikkerheds skyld skrive til din kreditor eller det inkassofirma, der har indberettet dig, og bede dem om at slette dig. Sørg derfor for at få en kvittering på din indbetaling af gælden, så du har mulighed for at bevise, at du har betalt.

Du bliver automatisk slettet fra RKI efter 5 år, uanset om du har indfriet din gæld eller ej. Hvis du ikke har indfriet din gæld, bliver dit udestående ikke automatisk slettet, og du kan derfor stadig modtage rykkere. Kreditoren kan dog ikke indberette dig til RKI igen i forbindelse med den samme gæld.

Hvis du er registreret i RKI, kan du blive klogere på håndtering af din gæld i vores blogindlæg om gæld. Vi anbefaler dig desuden at søge hjælp hos en økonomirådgiver, som kan hjælpe dig med økonomisk rådgivning og din RKI-registrering.

Alternative løsninger, hvis du er registreret i RKI

Hvis du er registreret i RKI, vil det de fleste steder ikke være muligt at låne penge. Men der er dog enkelte muligheder på markedet. Hvis du er studerende på en SU-godkendt uddannelse, kan du tage et SU-lån, selvom du er registreret i RKI. Det er et af de billigste forbrugslån i Danmark, da renten er meget lav sammenlignet med andre lån.

Nogle lånevirksomheder tilbyder kautionistlån til folk, der står i RKI. Her finder låntager en kautionist for lånet, som påtager sig ansvaret for, at lånet bliver tilbagebetalt. Kautionisten fungerer derfor som sikkerhed, i tilfælde af at låntageren ikke er i stand til at betale af på lånet. Kautionisten hænger derfor på regningen i sidste ende. Hvis du i forvejen har et eller flere lån, du betaler af på, bør du dog være ekstra varsom med denne type lån.

Hos KreditNU tilbyder vi ikke kautionistlån eller lån trods RKI. Vi anbefaler, at man får afdraget på sine lån og bliver slettet fra RKI, inden man optager yderligere lån. Dette er for os den mest ansvarlige og bæredygtige løsning for alle parter.

Misligholdelse af lån, inkasso og RKI

Overholder du ikke din låneaftale, vil du modtage en rykkerskrivelse. Betaler du efter rykkerskrivelserne stadig ikke, bliver betalingskravet sendt videre til inkasso. Hvis din gæld er sendt videre hertil, er det bureauet, der overtager kontakten til dig. Desuden indebærer videresendelse til inkasso, at du pålægges yderligere renteudgifter. Bureauet vil forsøge at finde en løsning sammen med dig. Lykkedes dette ikke, risikerer du at blive registreret i RKI – og dermed stemples som dårlig betaler.

Sådan undgår du RKI

  • Læg et budget
  • Skab overblik over din økonomi
  • Tilmeld dine faste udgifter til Betalingsservice
  • Hold øje med din konto løbende

Gode økonomiredskaber

lån trods rki

Sådan kommer du din gæld til livs og ud af RKI

Det kan føles som en uoverskuelig og lang kamp at komme sin gæld til livs. Uanset gældens størrelse og din økonomiske situation bør du altid starte med at få et overblik over din økonomi:

  • Hvor meget skylder du i alt?
  • Hvor meget betaler du i månedlige afdrag?
  • Hvor længe er du gældsat?

Når du har fået dannet dig et overblik over din økonomiske situation, bliver det nemmere at lave en handlingsplan og at se en ende på din gæld. Der findes forskellige metoder til at komme gæld til livs på, men to af de mest udbredte metoder er sneboldmetoden og lavinemetoden.

Få styr på din økonomi

Når du har lavet en handleplan for afviklingen af din gæld, er det en god lejlighed til også at gå din økonomi efter i sømmene. Det kan gøre det mere overskueligt for dig at tage stilling til din økonomi i fremtiden og foretage nødvendige ændringer fremadrettet.

Start med at lave en liste over dine nuværende indtægter og udgifter. Læg herefter et budget, så det bliver tydeligt for dig, hvor mange penge om måneden du har til rådighed, efter dine faste udgifter er betalt. Dette beløb skal dække alt, du har behov for at bruge penge på og eventuelt et beløb til din opsparing.

Hvis du lægger et lille beløb til side hver måned, kan du langsomt opbygge en opsparing til uforudsete udgifter eller større udgiftsposter. Læs også vores andre blogindlæg om at lave billig aftensmad og få tips til at spare på elforbruget eller 4 gode apps til at holde styr på din økonomi.

Få uvildig økonomisk rådgivning og sparring

Hvis økonomi, budget og lån er en uoverskuelig jungle for dig, kan det være en god idé at søge rådgivning og sparring. Det kan give dig overblik, perspektiv og relevante værktøjer til at overskue og løse din økonomiske situation. Der findes flere steder, hvor du kan få uvildig økonomisk rådgivning – nogle steder er det endda gratis. Du kan fx få hjælp hos Dansk Folkehjælp, Den Sociale Retshjælp eller Forbrugerrådet Tænk.

Kristina Geertsen

Author Kristina Geertsen

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina Geertsen

Leave a Reply