Læsetid: 13 minutter
Påsken er lige rundt om hjørnet, hvilket betyder masser af gækkebreve, chokoladepåskeæg, påskefrokoster og gode stunder med sine nærmeste. Påskedagene kan også være en oplagt mulighed for at koble helt af og nyde nogle fridage i ro og mag. Her på siden kan du få genopfrisket en række påsketraditioner samt hvorfor vi holder påske. Derudover kommer vi også med nogle bud på, hvad du kan bruge din påskeferie på.
Hvad er påske og hvorfor holder vi det?
Påsken er den højtid på året, hvor kristne mindes Jesu død og fejrer hans opstandelse. Påsken er derfor faktisk den vigtigste kristne højtid. Fastelavn, Store Bededag, Kristi Himmelfart samt pinse er alle helligdage, som retter sig efter påsken.
Påsken stammer fra den jødiske fest, pesach, som markerer jødernes udfrielse fra Egypten. Den falder på den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Dermed ligger påsken altid i perioden 22. marts til 24. april.
Beregn jeres budget til påskeferien
Indtast forventede udgifter for at beregne jeres samlede omkostninger til påskeferien.
Resultat
Samlede omkostninger til påskeferien: 0 DKK
Påsketraditioner
Ligesom der hører juletraditioner til julen, hører der også påsketraditioner til påsken. Vi har samlet de mest populære danske traditioner her. Måske kan det give dig inspiration til, hvad din påske skal gå med.
Påskeæg
Når hønsene i gamle dage begyndte at lægge æg igen, var det et tegn på foråret. Der bryder nyt liv ud af æg, ligesom Jesus brød ud af graven påskemorgen. Til påske pynter vi derfor med æg og gule påskekyllinger og giver påskeæg i gave.
En kendt og populær påskeaktivitet i Danmark er at puste æg. Det er en hyggelig måde at være kreativ på. Det går ud på, at du skal tage et æg, ikke et chokoladepåskeæg, men derimod et rigtigt æg. Derefter skal du prikke et hul i hver ende og puste hviden og blommen ud, så skallen er tom. Herefter er der rig mulighed for at være kreativ med at pynte og dekorere ægget, lige præcis som du vil med fx maling, glimmer og små fjer.
Gækkebreve
En gammel påsketradition er at skrive gækkebreve. Gækkebrevet stammer helt tilbage fra 1600-tallet, hvor de såkaldte “bindebreve” fandtes. Bindebreve var breve, som oftest var udklippede og dekorerede og indeholdt en gåde, som modtageren skulle løse. Idéen omkring gækkebrevet lægger sig derfor meget op af bindebrevet. Hvis ikke modtageren af gækkebrevet kan gætte afsenderen, skal modtageren give en gave til afsenderen. Gaven var oprindeligt en fest eller et kys. Det var først, da man begyndte at udgive gækkebrevevers hos boghandlere i 1870’erne, at påskeægget kom på banen som gave.
Idag er det især børn, som laver kreative gækkebreve og sender det til venner og familie. Måden er ret simpel. Du klipper et kreativt gækkebrev og skriver et sjovt vers på det, som rimer. Afsenderens navn skal stå med prikker, og hvis modtageren af gækkebrevet ikke kan gætte, hvem det er fra, er traditionen, at modtageren skylder et påskeæg. Hvis gækkebrevets afsender derimod bliver gættet, er det altså afsenderen, som skylder et chokoladepåskeæg.
Trille æg
Man trillede i gamle dage æg på påskedag for at markere, at fasten var forbi. I dag er det nok de færreste, der stadig faster, men derfor kan legen “at trille æg” stadig godt være en del af jeres påsketraditioner. Fremgangsmåden er simpel. Du skal koge nogle æg i 20 minutter, så de er så robuste som muligt. Når æggene har kogt i 20 minutter, kan de fx dekoreres med maling for at gøre dem unikke og flotte. Herefter har hver deltager i legen et lige antal æg, der trilles ned ad en bakke, og det æg, der kommer længst, har vundet.
Påskeharen
Påskeharen stammer fra Tyskland og kom til Danmark omkring 1900-tallet. Ligesom nisser lægger slik i julesokken i december måned, lægger påskeharen påskeæg i påsken.
Påskeharen er en vigtig del af de danske påsketraditioner hos børnefamilierne. Her gemmer ”påskeharen” chokoladeæg i haven, og derefter sætter den store jagt ind, hvor det går ud på at finde chokoladeæggene. Det er en hyggelig påskeaktivitet, hvor der er rig mulighed for, at familien kan få lidt kvalitetstid sammen, samtidig med at de mindste hygger sig og ser det som påskens højdepunkt.
Påskeliljer samt pynt
Gule påskeliljer, som blomstrer op omkring påske, er et symbol på den danske påske. De flotte og gule påskeliljer er perfekte til påskepynt, men også perfekte til pyntning samt opdækning af påskebordet til påskefrokosten. Gul er et hit, når det kommer til populære farver i påsken – gul er generelt påskens mest populære farve, når det kommer til påskepynt.
Påskefrokost
I Danmark forbinder vi påske med hygge. Påskefrokosten er hos mange en tradition, som giver anledning til at mødes og spise lækker mad i godt selskab. Det er med årene blevet til en af de mest almindelige påsketraditioner i de danske hjem. For rigtig mange er den årlige påskefrokost i høj grad lige så vigtig som de festlige julefrokoster i december måned. Påskemenuen består ofte af sild, æg, snaps og påskebryg, men oprindeligt siger traditionen også, at man skal have påskelam. Påskelammet er et stærkt symbol for Jesus, som ofrede sig for vores synder, selvom han var uskyldig – han blev et offerlam.
Facts om påske
- Det siges, at påskens navn i de fleste europæiske lande stammer fra den jødiske påskefestival. Påske kaldes derfor ”Pascha” på græsk og ”Påske” på dansk.
- De hvide liljer, som også er kendt som påskeliljer, er et symbol på Kristus’ opstandelse samt en refleksion af renhed og uskyldighed.
- Det er ikke kun de traditionelle kaniner, som mange lande identificerer med påske. I Schweiz antages det, at påskeæg traditionelt bliver leveret af gøgen, og i visse dele af Tyskland er det i stedet ræven, der leverer påskeæggene.
- Ifølge ortodokse traditioner repræsenterer påskeæg ikke kun frugtbarhed og genfødsel, men symboliserer også Jesus tomme grav.
- Det siges, at traditionen om at farve æg går helt tilbage til en æggehandler kaldet Simon af Kyrene, som satte sin æggekurv for at hjælpe Jesus med at bære korset. Da Simon derefter vendte tilbage til sin kurv, var æggene dekorerede.
- Påsken handler ikke kun om slik og chokolade. Det menes nemlig, at kringler tidligere var forbundet med påske, fordi det blev antaget, at kringlernes vridninger lignede krydsede arme ligesom i bøn.
Hvad kan man lave i påsken?
Har du fri i påsken og ved ikke, hvad du skal lave? Ønsker du en stille og rolig påske, eller ønsker du, at der skal ske noget? Der er mange ting at give sig til i påsken. Hvis du mangler du inspiration, kommer der her nogle gode bud på, hvad du kan give dig til i påsken, udover de traditionelle påsketraditioner.
Tag ind og se en god film
Tag en tur i biografen med dine nærmeste og eventuelt dine børn. Der kommer hele tiden nye film i biografen, så mon ikke der er noget der falder i jeres smag også. I får skabt en hyggelig dag med glæde og nærvær – og jeres børn vil helt sikkert også finde meget glæde i det.
Tag på roadtrip eller weekendtur i Danmark
Hvis du ønsker at komme lidt væk fra hverdagens vante rammer, kan du vælge at tage på roadtrip rundt i Danmark eller tage på en weekendtur med dine nærmeste. Dette er i hvert fald noget, som vil få dig til at koble helt af og bare nyde tilværelsen! En getaway-tur er oplagt, hvis du ønsker at komme lidt væk hjemmefra. Udnyt helligdagene og gør det til en roadtrip eller en forlænget weekendtur.
Læs også: 6 skønne rejsedestinationer i påsken
Tag i Zoo eller forlystelsespark
Du eller I kan også vælge at tage i zoologisk have og lave en hyggelig dag ud af det. Det er også en mulighed at tage i en forlystelsespark, museum eller lignende. Tivoli Friheden holder åbent i påsken, hvor man kan opleve spirende tulipanfrø, 20.000 påskeliljer og farverige påskeæg. Derudover er der påskearrangementer for børn, hvor det er muligt at deltage i jagten på de forsvundne guldæg. Hvis I finder dem, er præmien en lækker påskeoverraskelse. Der er derfor masser af muligheder for at nyde påsken i Danmark og lave noget hyggeligt sammen med dine nærmeste.
Tag ud at rejse
Føler du en længsel efter at komme ud og rejse, og drømmer du om palmesøndag under palmerne? Så kan det være, at du skal give dig selv et alternativt påskeæg i år – nemlig en ferie.
Skolernes påskeferie i 2025 ligger i uge 16, starter mandag d. 14. april og slutter mandag d. 21. april. Med et par ekstra fridage kan du derfor nemt få en uges ferie og tage på den ferie du har drømt om i lang tid.
Hvis du elsker varme, er Thailand og Dubai gode bud på destinationer. Her kan du få sol og komme lidt væk fra det danske klima, der ikke altid er så varmt. Er du mere til lidt lavere temperaturer, hvor det ikke er alt for varmt, er Kap Verde eller Gran Canaria gode bud på feriedestinationer i påsken.
Læs også: Billig ferie med børn.
Lån til din påskeferie
Ønsker du at gøre din påske ekstra god og forkæle dig selv ekstra meget uden bekymringer? Så kan du ansøge om et lån hos KreditNU. Vi har en debitorrente på 0% og en fast løbetid på 24 måneder, men du kan sagtens indfri dit lån før tid. Pengene bliver automatisk overført til din konto, når din ansøgning er blevet godkendt.