Skip to main content

Lukas Hvillum

Digital Marketing Manager

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor.
Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.

Læsetid: 7 minutter

Skal du flytte? Flytning kan være en dyr affære med udgifter til indskud, flyttemænd og møbler. Derfor kræver det god planlægning for at undgå unødvendig gæld.

Forstå indflytningsomkostninger

Hvad koster det at flytte?

Din indflytningspris afhænger primært af huslejen og de omkostninger, der følger med at leje en bolig. For at få en idé om, hvad du skal spare op, kan du undersøge markedshuslejen for den type bolig, du ønsker at bo i. På boligsider som Boligportalen kan du finde ud af, hvad den samlede indflytningspris bliver for din ønskede bolig.

Hvordan beregnes indflytningsprisen?

Den samlede indflytningspris består typisk af både indskud og depositum. I mange tilfælde skal du betale depositum svarende til tre måneders husleje samt tre måneders forudbetalt leje. Derudover skal du også betale den første måneds husleje. Det betyder, at du i de fleste tilfælde skal have seks til syv måneders husleje klar, inden du kan flytte ind. Derfor er det godt at have en opsparing. Hvis du ikke har penge, kan du ansøge om et lån.

Mulighed for lavere indflytningspris

Det er dog blevet mere almindeligt, at udlejere kun kræver tre måneders depositum, én måneds forudbetalt husleje og den første måneds husleje. I så fald skal du kun betale fem måneders husleje, før du kan flytte ind, hvilket kan gøre det lettere at komme i gang.

Hvad indgår i indflytningsprisen?

  • Indskud (op til 3 måneders husleje)
  • Depositum (op til 3 måneders husleje)
  • Første måneds husleje (ekskl. forbrug)

Hvad med fraflytningen?

Fraflytning kan være dyrt, da du ofte skal betale for maling og gulvafslibning, især i store lejligheder. Hvis udlejeren kræver dobbelt maling af vægge og lofter, kan det hurtigt blive en stor udgift. Heldigvis har du sat penge af til dette via dit depositum. Dog skal du ikke altid betale for istandsættelse. Hvis lejligheden ikke var istandsat ved indflytning, er det udlejeren, der hæfter for forskønnelsen. Er du i tvivl, kan du kontakte Lejernes Landsorganisation for rådgivning.

Regler for depositum

Det er forskelligt, hvor meget du skal betale i depositum for din lejlighed eller dit værelse. Ifølge lejeloven har udlejeren dog ret til at opkræve op til tre måneders husleje i depositum. Dit depositum er udlejerens sikkerhed for, at der er penge til istandsættelse af lejligheden. Det tæller blandt andet professionel rengøring, maling og eventuelt gulvafslibning.

Husk på, at der i 2015 kom en ændring i lejeloven, der betyder, at udlejeren ikke kan kræve en gulvafslibning inden for en tidshorisont på 5 år, medmindre der er tydelige skader på gulvet.

Hvornår får jeg mit depositum tilbage?

Hvornår du skal have dit depositum tilbage, er der ikke nogen definerede regler omkring. Dog har udlejeren en frist på 14 dage til at foretage et flyttesyn. Her skal vedkommende melde tilbage, hvad der skal istandsættes, og om der er eventuelle skader, som du hæfter for.

Lån til hus

Vil du låne til et hus?

Vil du gerne flytte i et hus, er der nogle helt andre økonomiske forpligtelser, som du skal forholde dig til. Et boligkøb finansieres typisk igennem et realkreditlån, hvor du som minimum skal have 5 procent af boligens værdi til udbetaling af lånet. Ønsker du at købe en bolig til 1.000.000 kroner, skal du selv smide 50.000 kroner på bordet, før du kan låne til boligen.

Har du en ejer- eller andelsbolig, kan du kun få boligstøtte, hvis du er førtids- eller folkepensionist. Vær opmærksom at denne boligstøtte udbetales som et lån, som du skal betale tilbage, når du fraflytter din bolig. Lånet skal som udgangspunkt betales tilbage på én gang. Men hvis du ikke har mulighed for det, kan du kontakte Udbetaling Danmark og få udarbejdet en betalingsplan. Læs mere om boligstøttelån her.

Forældrekøb

Hvis dine forældre har et stort nok økonomisk overskud til at kunne købe en bolig til dig, undgår du at skulle ud og jagte værelse eller lejlighed, som mange tusinde studerende skal hvert eneste år. Der er nogle særlige regler forbundet med forældrekøb. Grundlæggende findes der tre forskellige beskatningsmodeller ved forældrekøb. Disse er:

  • De almindelige personskatteregler
  • Kapitalafkastordningen
  • Virksomhedsskatteordningen

Tidligere gav både virksomhedsskatteordningen og kapitalafkastordningen økonomiske fordele, især for forældrekøb. Men den nye regering har fjernet skattefordelen ved forældrekøb. Det betyder bl.a., at du ikke længere kan få fuldt fradrag for renteudgifter, hvis du har købt en lejlighed via disse ordninger. Dette reducerer incitamentet for at købe bolig som forældrekøb.

Husk boligstøtten

Husk at du har mulighed for at søge om boligstøtte, når du bor til leje i en lejebolig. Det er et skattefrit beløb, som du modtager hver måned, som kan være med til at sænke dine lejeomkostninger. Der er en lang række regler gældende for boligstøtte, og det er meget forskelligt, hvor meget du kan modtage i månedlig boligstøtte.

Det er Udbetaling Danmark, som håndterer boligstøtten. Når de udregner din boligstøtte, tager de blandt andet udgangspunkt i din indtægt og din husleje. Har du for eksempel en høj indtægt og en lav husleje, vil din boligstøtte afspejle dette.

Offentlige indskudslån

Hvis du ikke har pengene til dit indskud, kan du søge om et indskudslån. Det kan fx være i situationer, hvor man har været nødt til at flytte ud før tid. Der findes både offentlige indskudslån i form af et beboerindskud og private indskudslån – fx vores online lån.

Kommunen godkender indskudslån for almene boliger. Det offentlige indskudslån er uden tvivl det billigste lån, du kan få. Det er dog også i et mere begrænset omfang, at du kan få et beboerindskud. Du kan læse mere om de forskellige regler for beboerindskud herunder.

Kan du få et beboerindskud?

Hvis du flytter i en almen bolig, har du mulighed for at søge om et såkaldt beboerindskud. Det er et indskudslån, som bliver udstedt af det offentlige. Lånet har nogle virkelig gode lånefordele sammenlignet med det private lånemarked.

Fordele ved beboerindskud:

  • Du kan låne til hele indflytningsprisen
  • Du skal ikke betale af på lånet de første 5 år
  • Renten på lånet er 4,5 %

Selvom der er økonomiske fordele ved beboerindskuddet, er der også en række krav, du skal opfylde, før du er berettiget til et beboerindskud.

Krav til beboerindskud:

  • Boligen skal være efter den 1. april 1964
  • Den samlede indkomst må ikke overstige 246.000 kroner om året ved lejligheder
  • Den samlede indkomst må ikke overstige 166.635 kroner om året ved enkeltværelser

Hvis du har børn, stiger den årlige indkomstgrænse med yderligere 43.200 kroner for hvert barn – til og med dit fjerde barn. Det årlige beløb er ens for både lejligheder og enkeltværelser.

Risiko for afslag

Du kan få afslag på din ansøgning om beboerindskud, selvom du opfylder kravene. Det afhænger af din økonomi. Hvis du har en stor opsparing, vil det offentlige måske afvise din ansøgning, da du allerede har pengene. Du kan også få afslag, hvis huslejen er mere end halvdelen af din indkomst. For at få svar på, om du bliver godkendt, skal du sende en ansøgning til din kommune. Læs mere om beboerindskud på borger.dk.

Indskudslån hos KreditNU

Hvis du ikke har mulighed for at få beboerindskud igennem kommunen, kan du låne op til 25.000 kroner hos KreditNU. Vores lån har ikke nogen månedlig rente, og du skal blot betale et etableringsgebyr på 25 % af dit lånebeløb. Dermed får du mulighed for at låne penge billigt til dit indskud, hvis du akut skal flytte og ikke har hele beløbet til dit indskud på hånden.

Du skal dog være opmærksom på, at vores lån har en fast løbetid på 24 måneder, hvorfor det kan være en høj månedlig omkostning på dit månedlige budget, hvis du ikke har et tilstrækkeligt højt rådighedsbeløb. Vi foretager dog altid kreditværdighedsvurderinger af indkomne ansøgninger, og vi godkender kun lån til ansøgere, vi mener har et tilstrækkeligt rådighedsbeløb.

Priseksempel ved et lån på 25.000 kr. v. 24 måneders løbetid
Månedlig minimumydelse 1.302,08 kr.
Debitorrente (fast årlig) 0 %
Årlige omkostninger i procent (ÅOP) 24,87 %
Samlede låneomkostninger ved et lån på 25.000 kr. 6.250 kr.
Samlet tilbagebetalingsbeløb 31.250 kr.

Hvis du ikke har råd til at flytte

At flytte bolig kan være en dyr affære, og det kan være en udfordring at finde pengene, især hvis du skal starte på studie. Flytning og depositum er engangsudgifter, men hvis de er høje, og du har et stramt budget, kan du blive nødt til at leve mere sparsomt i en periode.

Der er flere ting, du kan gøre for at få råd til flytningen. Start med at justere dit budget og vær opmærksom på dit forbrug. Måske kan du skære nogle udgifter fra. Du kan også overveje at finde et (ekstra) job. Hvis du er på SU, er der dog en grænse for, hvor meget du må tjene. Alternativt kan du optage et SU-lån, som du først skal betale tilbage, når du er færdig med din uddannelse. Eller du kan låne hos KreditNU.

Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum

Leave a Reply