Skip to main content

Læsetid: 10 minutter

Leveomkostninger har vi alle hørt om før. Men hvad dækker det egentlig over, og hvad er normale leveomkostninger? Det kommer helt an på den enkelte husstand. Men vi dykker ned i gennemsnitlige leveomkostninger i Danmark, og du har mulighed for at beregne, hvad dine leveomkostninger.

Hvad er leveomkostninger?

Leveomkostninger er kort sagt udgifter, der er forbundet med at leve. Det indebærer derfor udgifter til fx husleje inkl. el, vand og varme, mad og drikke, hygiejne, dagligvarer, forsikringer, opsparing, transport samt abonnementer til telefon og internet.

Derudover kan der være andre nødvendige udgifter alt afhængig af husstanden som fx udgifter til medicin eller udgifter i forbindelse med at have børn såsom legetøj eller lignende.

Leveomkostninger i Danmark

Danmark er generelt kendt for at have høje leveomkostninger sammenlignet med andre lande. Leveomkostningerne afhænger dog af flere forskellige faktorer såsom levestandard, livsstil, antal af personer i husstanden og bopæl. Der er stor forskel på, om der bor 1 voksen, 2 voksne eller 2 voksne og 2 børn. Leveomkostninger kan derfor variere meget og være alt fra 5-15.000 kr.

Leveomkostninger for en familie på 4

En familie på fire personer bestående af to voksne og to børn vil have relativt mange og høje leveomkostninger. Udgifter til fx tandlæge kan ganges med fire, og derudover er der mange udgifter forbundet med børn. Det kan være alt fra penge til skoleudflugter, gaver til børnefødselsdage, udstyr til fritidsaktiviteter og betaling for børnepasning i institution.

Hvis I er fire i jeres husstand, kan I skrive alle jeres faste udgifter ned for at finde frem til jeres månedlige leveomkostninger. Det kan nemlig variere meget; for nogen er det måske 15.000 kr., hvor det i andre husstande er 25.000 kr. I kan også benytte vores beregner længere nede på siden.

Leveomkostninger for studerende

Som studerende er man ofte nødt til at justere sine leveomkostninger så meget som muligt, da indtægterne ikke er så høje under studietiden. Det ændrer dog ikke på, at man ofte har de samme faste udgifter som andre husstande. Heldigvis kan man få studierabat på nogle udgifter såsom frisør, forsikring og a-kasse.

Derudover er husleje nogle gange billigere, hvis man bor i bofællesskaber, hvilket også kan være med til at mindske udgifterne til mad og dagligvarer. Brug vores beregner længere nede på siden for at udregne dine leveomkostninger.

Leveomkostninger for 1 person

Hvis en husstand består af én voksen, er der ikke nogen at dele de faste udgifter med. Derfor vil rådighedsbeløbet i nogle tilfælde være lavere end i husstande med flere voksne. Til gengæld er der en masse udgifter, man ikke har, når der ikke er børn på matriklen, og nogle gange kan der skæres ned på dagligvarer og madbudgettet.

Alt efter livsstil og bopæl kan leveomkostningerne for 1 voksen være alt fra 10.000-20.000 kr. Du kan anvende vores beregner her på siden til at udregne lige netop dine leveomkostninger. Finanstilsynets anbefalinger til rådighedsbeløb for en eneboende voksen ligger på omkring 7.000 kr.

Beregn dine leveomkostninger

Indtast dine månedlige udgifter i de forskellige kategorier for at beregne dine samlede månedlige og årlige leveomkostninger.
















Resultat

Samlede månedlige udgifter: 0 DKK

Samlede årlige udgifter: 0 DKK

Gældssanering og leveomkostninger

Hvis du gerne vil ansøge om gældssanering, er der faste regler for, hvor stort dit rådighedsbeløb bør være. Dette stiller dermed også krav til dine leveomkostninger, fordi rådighedsbeløbet er det beløb, man har tilbage til leveomkostninger, når de faste udgifter er betalt.

Taksterne for rådighedsbeløb reguleres hvert år, og beløbene skal bruges til at beregne ens betalingsevne. Taksten for rådighedsbeløb i forbindelse med gældssanering er i 2024 7.250 kr. for enlige og 12.300 kr. for par.

Sådan reducerer du dine leveomkostninger

Hvis du gerne vil mindske dine leveomkostninger, kan du fx gøre følgende:

Vi har en del andre blogindlæg, hvor du kan læse mere om at spare penge på forskellige områder og udgifter, så du kan få flere penge mellem hænderne. Læs fx om at lave billig aftensmad eller hvordan du kan blive økonomisk uafhængig eller om at tjene flere penge i din fritid.

Hvad koster det at leve om måneden?

Det kommer helt an på din livsstil, antal personer i din husstand og dit forbrug. Du kan beregne dine leveomkostninger ved at lægge alle dine faste udgifter sammen og tilføje det rådighedsbeløb, du ønsker, oveni.

Hvad er et normalt madbudget for 1 person?

Det kommer helt an på din livsstil og dine forbrugsvaner. Man kan godt leve for 1500-2000 kr. om måneden, hvis man er god til at lave billig mad fra bunden, købe ting på tilbud og ikke tager på restaurant eller køber takeaway ofte.

Jo mere luksus, man har lyst til, jo dyrere bliver madbudgettet.

Kan man leve for 2000 kr. om måneden?

Ja, det kan man godt. Det vil kræve, at man fx er godt til at planlægge sine indkøb, at man lægger et budget, og at man laver en madplan og overholder den.

Kristina

Author Kristina

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina

Leave a Reply