Læsetid: 10 minutter
Skal du flytte hjemmefra efter ferien? Har du fået fingrene i en dejlig lejlighed? Og har du styr på din økonomi som studerende i storbyen?
Når du skal flytte hjemmefra for at studere, står du overfor en helt ny periode i dit liv. Dette involverer både sjove, alvorlige og til tider kedelige udfordringer. Og selvom det er fedt at stå på egne ben, kræver det selvdisciplin og viljestyrke at få hverdagen til at hænge sammen. Det nye ansvar kan være en udfordring, når man kommer fra trygge rammer hos mor og far. Derfor er der flere forhold, du bør sætte dig ind i, før du kaster dig ud i livet som ”voksen”.
Økonomi under uddannelse
Det er en fest at flytte hjemmefra og være studerende. Du lærer en masse om dig selv, får dybdegående viden omkring dit fag og deltager i mange festlige og sociale stunder. Men alt det sjove kan hurtigt drukne i mindre sjove ting som fx økonomi. Hvis du vil have overskud til at fokusere på dit faglige og sociale studieliv, bør du derfor først og fremmest få styr på din økonomi. Når du er studerende, kan det føles attraktivt at vælge de kedelige og ikke obligatoriske udgifter fra. Men der er nogle helt generelle udgifter til forsikring, fagforening, a-kasse, internet og ikke mindst husleje, som bør indgå i din økonomi, når du skal flytte hjemmefra.
Økonomi som studerende
Før du skal flytte hjemmefra, kan du med fordel lave et overblik over din kommende økonomi. Sæt dig ned – evt. med dine forældre – og undersøg, hvilke faste udgifter du vil få som studerende i egen lejlighed. Hvis du læser dette i god tid, kan du også forholde dig til det nye økonomiske ansvar noget tid før, du regner med at flytte hjemmefra. På den måde har du mulighed for at spare op, inden du flytter hjemmefra. Denne opsparing kan fungere som en slags buffer-konto, som kan gøre dit studieliv lidt nemmere. Derudover er det også smart at holde dit madbudget nede og lave billig aftensmad.
Beregn dine udgifter, når du er flyttet hjemmefra
Indtast dine månedlige udgifter i de relevante kategorier for at beregne dine samlede faste udgifter.
Resultat
Samlede månedlige faste udgifter: 0 DKK
Samlede årlige faste udgifter: 0 DKK
Forsikringer
Forsikringer er for mange unge mennesker en kedelig og unødvendig udgift, som ofte vælges fra. Det er ikke alle unge mennesker, der bekymrer sig om forsikringer, og det forstår vi egentlig godt. Når du har været vant til at bo hjemme, har forsikringer og økonomi næppe været dit ansvar. Derfor kan det også være svært at vænne sig til, at du lige pludselig skal til at regne forsikringsudgifter ind i dit i forvejen pressede studiebudget. Men forsikringer er altid en god idé. Når du er forsikret, kan du ganske enkelt leve dit liv med ro i maven, velvidende at du er økonomisk sikret, hvis ulykker skulle opstå. På samme måde undgår du også store, uforudsete udgifter, som dit budget næppe kan holde til. Få tips til at finde den bedste forsikring for dig her.
Men når alt kommer til alt, så er forsikringer en stor udgift for dig, der er studerende og modtager SU som indkomst. Men det smarte er, at det er en fast årlig eller halvårlig udgift, som du kan regne ind i dit månedlige budget. På denne måde kan du lægge et mindre beløb fra hver måned, og det vil derfor føles mindre indgribende.
Hvilke forsikringer bør du have?
Som studerende er der nogle forsikringer, du helt sikkert bør have. Men der er også flere, som du godt kan vælge fra, og som er langt mere relevante for dig, hvis du fx har hus eller bil. Det kan være en fordel at samle dine forsikringer ved ét selskab, da dette ofte giver en betydelig besparelse. Det er især rart oveni alle de ekstra udgifter, der er, når man er ved at flytte hjemmefra.
Indboforsikring
Indboforsikring er en særlig vigtig forsikring, når du er flyttet hjemmefra og skal forsikre dine ejendomme. En indboforsikring dækker, hvis du har haft indbrud og har fået stjålet nogle af dine ting. Den dækker også skader på dine ejendomme, som hvis du mister din bagage på rejsen, taber din telefon eller lignende. En ekstra bonus ved indboforsikringen er, at den også inkluderer en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikring forsikrer dig, hvis du skulle være så uheldig at ødelægge andres ejendomme.
En indboforsikring dækker som udgangspunkt alle i husstanden. Det kan derfor være smart at dele udgifterne med din partner eller dine roomies. Hvis du er under 21 år, er du som oftest stadig dækket af dine forældres indboforsikring – også selvom du er flyttet hjemmefra. Sørg for at undersøge disse regler, så du ikke betaler for noget, du allerede er dækket af.
Ulykkesforsikring
Ulykkesforsikringen er også en af de vigtigste forsikringer – hvis ikke den vigtigste. For hvor indboforsikringen dækker materialistiske ting, dækker ulykkesforsikringen dig selv. En ulykkesforsikring dækker, hvis du er kommet til skade og skal have behandling. Den dækker derudover, hvis din skade resulterer i varige mén – ofte på mere end 5%. I dette tilfælde vil din ulykkesforsikring udbetale økonomisk erstatning for dit tab.
Ulykkesforsikringen dækker med andre ord ved alle former for personskader og i de fleste tilfælde endda også ved død. Selvom det kan være svært at forholde sig til, bør du dække dig grundigt ind her, da du på denne måde sikrer erstatning til både dig selv og dine nærmeste i tilfælde af alvorlige ulykker.
Få plads til studiebøger i din økonomi
Studiebøger er ligeledes en af de faste udgifter, du vil få som studerende. Der er ofte udgifter til studiebøger hvert halve år eller hvert kvartal alt afhængigt af, hvad du studerer. Og for at undgå en voldsom indgriben i din økonomi bør du lægge et mindre beløb til side til denne post hver måned. På denne måde vil du have pengene klar, når næste køb af studiebøger melder sig. Forvent at brug omkring 4000 kr. om året på studiebøger plus minus et par tusinde kr. Det konkrete beløb afhænger naturligvis af dit studie.
Læs også: Guide til opsparingskonto
A-kasse
Når du studerer, drømmer du sikkert om et helt særligt drømmejob efter studiet. Virkeligheden er dog den, at mange nyuddannede må vente lidt tid på det perfekte job. Dette betyder også, at mange ser sig nødsaget til at gå uden arbejde, indtil det rette arbejde melder sig. Når du er arbejdsløs, er din eneste mulige indkomst dagpenge, som du kun kan modtage, hvis du er medlem af en a-kasse. Du skal faktisk være medlem af en a-kasse minimum et år, før din uddannelse afsluttes for at være berettiget til dagpenge. Der findes mange forskellige a-kasser, og de har hver deres fokusområde. Det kan være en god ide at vælge en a-kasse, der er specialiseret i dit fag, da du således kan få særlig sparring i forhold til det specifikke område, du ønsker at arbejde med. Herunder ser du en oversigt over forskellige populære a-kasser.
Billige pakkeløsninger for studerende
Når du skal flytte hjemmefra og starte på dit studie, er der ofte mange oplæg og indslag fra forskellige fagforeninger, forsikringsselskaber, a-kasser osv. Og selvom dit hoved hovedsageligt er indstillet på kolde fadøl og masser af sjove teambuilding-aktiviteter, kan det faktisk betale sig at lytte godt efter her. De forskellige selskaber laver ofte samarbejder, der resulterer i gode tilbud til studerende. Så når du alligevel skal melde dig ind i en fagforening og tilkøbe en indboforsikring, bør du undersøge dine muligheder for studentertilbud.
Fagforening
Mange tror fejlagtigt, at a-kasse og fagforening er det samme, og det kan da også være svært at finde hoved og hale i, hvad forskellen er. Helt grundlæggende kan der argumenteres for, at a-kassen er nødvendig, og fagforening er et klogt tilvalg. Dermed ikke sagt, at du ikke bør blive medlem af en fagforening. Vi opfordrer klart til, at du gør et medlemskab af en fagforening til én af dine faste udgifter, da det er her, du kan få gratis kurser inden for dit fag, sparring på dine jobansøgninger og rådgivning omkring arbejdsforhold generelt. Ofte er der også gode samarbejdsaftaler mellem fagforeninger og a-kasser, så sørg for at undersøge hvilken løsning, der vil være mest relevant for dig at vælge. I skemaet nedenfor ser du en oversigt over priser på forskellige fagforeninger. Eksempler på fagforeninger:
Husleje
Din husleje er naturligvis også en ganske fast månedlig udgift for dig, når du studerende og er flyttet hjemmefra. Denne udgift kan du som sådan ikke ændre så meget på, men du kan forsøge at finde den billigste løsning som mulig. Overvej hvad der er vigtigt for dig; er det at have en lejlighed for dig selv, at bo sammen med andre, at bo inde i byen eller måske på kollegie. Der er mange muligheder, men én ting er sikkert – det er hårdt for din økonomi at bo i storbyen. I skemaet nedenfor ser du et overblik over gennemsnitlige huslejeniveauer for de fire universitetsbyer i Danmark. Tallene er hentet fra Bolius og er fra 2020.
København | Aarhus | Odense | Aalborg | |
Værelse | 4966 kr. | 3742 kr. | 3216 kr. | 2922 kr. |
1-værelses lejlighed | 7533 kr. | 5634 kr. | 3924 kr. | 3994 kr. |
2-værelses lejlighed | 10665 kr. | 7819 kr. | 5954 kr. | 5495 kr. |
Læs også: Bliv klar til studiestart: Studiebolig
Spar penge og få råd til at flytte hjemmefra
Når du skal betale for alle dine faste udgifter med en SU-indkomst, må du nødvendigvis få pengene et andet sted fra, for at din økonomi kan gå op. Og hvis du ikke er den heldige ejer af et superfedt studiejob, må du i stedet spænde livremmen og spare lidt ekstra på dine fornøjelser. Gå dine udgifter efter i sømmene og skær det fra, som du ikke nødvendigvis har brug for såsom streaming, fitness-abonnement og lignende. Læs meget mere om, hvordan du kan spare lidt ekstra i hverdagen i blogindlægget her.