Lukas Hvillum
Digital Marketing ManagerLukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor.
Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.
Læsetid: 8 minutter
Er du klar til studiestart? At starte på et studie er en stor omvæltning med både praktiske opgaver og nye muligheder. Det kan virke overvældende, men med god planlægning og de rette forberedelser kan du få en tryg og overskuelig start på dit studieliv. Her får du praktiske råd og brugbare tjeklister til din studiestart.
Tjekliste til studiestart
Det kan være sjovt at forberede sig, men husk at prioritere mellem “need to have” og “nice to have”. Undgå unødvendige udgifter, så du kan holde dit budget, især når du lever på SU.
Mentalt er det også vigtigt at være klar. Det er ikke altid nemt at være studerende; der er mange til- og fravalg og deadlines, du skal overholde. Spine har 5 konkrete råd til at styrke din trivsel gennem studiestarten, som du kan læse om her.
Det skal du huske:
- Søg om SU i god tid
- Find en bolig
- Bestil et studiekort
- Søg et studiejob
- Tilmeld dig en a-kasse og fagforening
Søg om SU
Når du har fået svar på, om du er kommet ind på dit drømmestudie, skal du søge SU. Her skal du huske, at der er forskel på, hvornår der er studiestart, så undersøg gerne deadline i god tid. Du kan oftest først søge om SU tidligst én måned inden, du starter på dit studie og dermed er berettiget til at modtage den offentlige støtte.
Når SU’en er godkendt, får du tildelt et bestemt antal SU-klip, som du kan bruge til at finansiere din uddannelse. Det er i reglen 70 klip svarende til 70 måneders SU. Det vil sige, du har SU til en eller flere uddannelser i 6 studieår – i alt fem år og 10 måneder. Når du er løbet tør for klip, kan du ikke modtage mere økonomisk støtte. Du kan søge SU her.
Læs også: Spænd livremmen: Sådan skærer du markant ned på dine udgifter
Find et studiejob:
- Spørg dig selv, hvad et godt studiejob er for dig
- Brug dit netværk
- Skriv projekt og tag i praktik i en virksomhed
- Kend virksomheden og søg uopfordret
- Brug diverse portaler
- Tænk i andre baner
Find en studiebolig
Et af de største hovedbrud, når du skal starte på et studie, er måske, hvordan du finder en studiebolig. Det vil egentlig bare sige et sted at bo, mens du studerer. Der er ofte mangel på studieboliger, og du ender hurtigt med at betale alt for meget for et lille kammer. Det er ærgerligt at bruge hele sin sparsomme økonomi på husleje. Oveni kommer ofte et stort udlæg på 3 måneders husleje og depositum.
Når du skal finde en studiebolig, er der flere muligheder. De mest almindelige er et kollegieværelse, en delelejlighed, et forældrekøb eller en lille etværelses lejlighed. Den bedste løsning for dig afhænger selvfølgelig af flere ting. Skal du for eksempel studere i Odense, har du sikkert bedre råd til en lille etværelses, end hvis du skal læse i København. Faktisk er den gennemsnitlige husleje i hovedstaden næsten dobbelt så høj som i Odense.
Kollegieværelse
Her skal du ofte stå på venteliste i en rum tid, men det betaler sig. Du får nemlig et billigt sted at bo. Oftest skal du dele køkken med andre studerende, og derfor bliver du samtidig en del af et fællesskab sammen med andre, der læser. Du kan læse mere på Find Kollegieværelse.
Delelejlighed
Hvis du ikke vil bo sammen med en masse andre, kan en delelejlighed være en god mulighed. Du bliver en del af et fællesskab, men måske med nogle, du kender i forvejen. Der er kamp om boligerne, så man skal være opsøgende og betragte det som at søge arbejde. Den mest almindelige portal er Boligportalen.
Forældrekøb
Det er svært at planlægge efter, om ens forældre har råd til at hjælpe en. Hvis de har, kan det hjælpe. Ofte får du en lidt større lejlighed til en mindre husleje, fordi dine forældre ikke på samme måde skal tjene penge på lejligheden.
Læs også: Bliv klar til studiestart: Studiebolig
Fagforening og a-kasse
Tænk langsigtet: Meld dig tidligt ind for at sikre dagpenge og tryghed efter studiet. Det er med til at hjælpe dig videre i livet på arbejdsmarkedet og sikre dig i perioder med arbejdsløshed. Læs mere om a-kasser og fagforeninger i vores artikel om dagpenge.
Indret et hjemmekontor
Motivationen for at sætte sig og læse kan blive markant større, hvis du indretter en rar og funktionel læseplads derhjemme. Det er især vigtigt, at du anskaffer dig et skrivebord og en god skrivebordsstol, så du sidder ordentligt. Sørg for godt skrivebord, stol, lys, planter og organisering. Billige kontorartikler finder du fx hos Søstrene Grene eller Ikea.
Læs også: Hjemmearbejde: Sådan opgraderer du hjemmekontoret
Det kan du købe:
- En god taske
- Kalender / notesbog
- Mapper til kompendier
- Skriveredskaber
- Studiecomputer
- Studiebøger
Køb studiebøger
Studiebøger kan være dyrt, så husk at medregne dem i dit budget som studerende. Overvej hvilke bøger du behøver, og find brugte bøger på fx Facebook, DBA eller studiegrupper. Måske kan du også låne på biblioteket eller af bekendte. Vær opmærksom på at købe den korrekte og opdaterede udgave.
Hvis du er interesseret i selv at tjene lidt ekstra, kan du sælge dine brugte bøger. Et godt tip er at tage kopier af vigtige kapitler efter et endt semester, så du altid har det vigtigste ved hånden, når du har solgt bogen.
Find den rigtige studiecomputer
På langt de fleste studier er en computer både en nødvendighed og en selvfølge. Når du køber en computer til studiet, bør du først og fremmest tænke på, hvad du skal bruge den til. Din computer skal matche dit studies behov – hvad end det er basisopgaver eller tunge grafiske programmer. Overvej derfor både dit budget og behov, før du køber.
Læg et budget inden studiestart
Inden du starter på dit studie, er det vigtigt at få styr på din økonomi ved at lave et realistisk budget for din studietid. Skal du flytte hjemmefra, skal du blandt andet tage højde for husleje, forsikringer og øvrige faste udgifter. Derudover skal du budgettere til studiebøger, transport og sociale aktiviteter. Med en SU, der ofte er stram, kan det være en udfordring at få det hele til at hænge økonomisk sammen.
Vi anbefaler derfor, at du nøje planlægger, hvor meget du kan og vil bruge på de forskellige poster. På den måde får du overblik over, om dine indtægter og udgifter balancerer, og du undgår økonomiske overraskelser undervejs.
Når du udarbejder dit budget, bør du inkludere:
-
Indkomst fra SU, eventuelt studiejob og boligstøtte
-
Udgifter til mad og dagligvarer
-
Tøj og øvrige praktiske behov
-
Abonnementer som streamingtjenester, mobiltelefon mv.
-
Sociale aktiviteter og fornøjelser
Det er vigtigt at få alle indtægter og udgifter med, så din privatøkonomi bliver gennemsigtig og overskuelig. Har du mulighed for at afsætte 100–200 kr. om måneden til en opsparing, kan det være en god idé. På den måde har du en økonomisk buffer til uforudsete udgifter, som ofte opstår, når man er studerende.
Læs også om budget på SU.
Råd til din studiestart
Uforudsete udgifter kan hurtigt opstå, fx hvis du akut har brug for en ny computer. Overvej et SU-lån, en bankkassekredit eller at låne af familie eller venner. Hos KreditNU kan du låne fra 4.000-25.000 kroner til fx en studiecomputer. Du får en fast løbetid på 24 måneder, men kan betale gælden af, når du vil – uden ekstra omkostninger.