fbpx

Læsetid: 8 minutter

Venter studiestart efter sommerferien? Har du travlt med at få styr på alt det praktiske? Og er du spændt på, hvordan det nye liv som studerende kommer til at blive?

At starte på et studie er som at tage hul på et nyt kapitel i ens liv. Der er masser af nye spændende ting, du skal sætte dig ind i, anskaffe dig, og tage stilling til, når du starter på studie. Men det kan også være overvældende med alle de nye indtryk og praktiske opgaver, og det kan derfor betale sig, at få styr på sagerne. Vi giver dig gode råd og brugbare tjeklister til din studiestart.

Studiestart 2020

Hvis du skal starte på studie efter sommerferien, er der både praktiske forhold, en masse nyt udstyr og ikke mindst spændende ny viden at forholde sig til. Måske har du allerede styr på meget at det, men hvis ikke, får du i dette blogindlæg både den hurtige, praktiske tjekliste med de mest nødvendige ting samt yderligere information om og gode råd til, hvordan du kan gøre din studiestart både nem og god.

Tjekliste til studiestart

Du kan sagtens gøre det til en hyggelig ting at skulle handle ind og forberede studiestart. Du kan organisere og planlægge og købe kontorartikler, tasker og bøger til formålet. Men det er en god ide at overveje, hvad der er “nice to have” og “need to have”. Ellers kan du hurtigt ende med at købe en masse gear, du egentlig ikke får brug for.

Det er også vigtigt, at du forbereder dig mentalt til studiestart. Det er ikke altid nemt at være studerende, og der vil altid være mange til-og fravalg samt deadlines, der skal overholdes.

 • Søg SU
 • Find bolig
 • Køb studiebøger (nye eller brugte)
 • Bestil studiekort
 • Søg studiejob
 • Tilmeld A-kasse
 • Tilmeld fagforening
 • Køb notesbog, kalender og mapper

Søg SU

Når du har fået svar på, om du er kommet ind på dit drømmestudie, skal du søge SU. Der er forskel på, hvornår der er studiestart, så sørg for at tjekke op på dette. Du kan søge SU ved at gå ind på www.su.dk. Du kan søge om SU tidligst en måned inden du påbegynder dit studie og dermed er berettiget til at modtage den offentlige støtte. Du får tildelt et bestemt antal klip, som du kan bruge til at finansiere din uddannelse. Når du er løbet tør for klip, kan du ikke modtage mere økonomisk støtte.

Læs også: Spænd livremmen: Sådan skærer du markant ned på dine udgifter

Indret et hjemmekontor

Når studiestarten nærmer sig, er det en god ide at begynde at overveje de hjemlige studierammer. Der er naturligvis forskel på læsebyrden fra studie til studie, men uanset hvad du skal studere, bliver det med garanti nødvendigt med en hjemmearbejdsplads. Motivationen for at læse kan øges markant, hvis du indretter en hyggelig og funktionel læseplads derhjemme. Det er især vigtigt at du anskaffer dig et skrivebord og en god skrivebordsstol. Derudover bør du tilføre et godt lys, grønne planter og personligt nips for at gøre rummet hyggeligt. Sørg for at få fat i overstregningstuscher, mapper og anden småopbevaring, så du kan organisere dine artikler, tekster og noter optimalt. På denne måde kan du holde orden på skrivebordet, og samtidig få ro i hovedet. Og du kan sagtens købe en masse fine kontorartikler uden at ruinere dit budget. Tjek blandt andet Søstrene Grene for mere inspiration.

Studie kontor

Køb af studiebøger

Når du skal begynde på studie, skal du medregne køb af studiebøger i dit budget. Det er rart at have studiebøgerne fysisk fra ny, men det er også en dyr luksus. Du kan derfor med fordel undersøge, hvilke bøger du skal bruge meget, og hvilke, du kun skal bruge et kapitel fra. På denne måde kan du vurdere, hvilke bøger, du vil investere i, samt hvilke du kan finde på nettet eller låne dig frem til.

Brugte studiebøger

Er økonomien er presset op til studiestart? Og har du ikke råd til at bruge 2-3000 kr. på bøger hvert semester? Så bør du undersøge muligheden for at købe dine studiebøger brugt. Der findes med garanti en facebook-side for dit studie, der er platform for de, der vil købe og sælge brugte bøger. Du kan også altid søge på DBA eller Facebook Marketplace efter den bog, du skal bruge.  Hvis du er interesseret i selv at tjene lidt ekstra, kan du også sælge dine brugte bøger. Et godt tip er at tage kopier af vigtige kapitler efter et endt semester, så du altid har det vigtigste ved hånden, når du har solgt bogen.

Fagforening og A-kasse

Som studerende er der flere praktiske forhold, du skal forholde dig til. Selvom studielivet er fyldt op med eksamener, semesterfester og spontane arrangementer, kan det betale sig at skue lidt ud i fremtiden. For på den anden side af studiet venter det voksne arbejdsliv. Det er derfor en god ide at gøre dig tanker om medlemskab hos fagforening og A-kasse, da det er med til at hjælpe dig videre i livet på arbejdsmarkedet og sikre dig i perioder med arbejdsløshed. Forhør dig hos en studievejleder, og find ud af, hvilken fagforening og a-kasse, der er mest relevant for dit studie, og få styr på reglerne. For at kunne modtage dagpenge efter endt uddannelse, skal du være meldt ind i en A-kasse minimum et år før din uddannelse slutter. Men du kan sagtens melde dig ind tidligere, for at være på den sikre side.

Vælg den rigtige computer til dit studie

På langt de fleste studier er en computer både en nødvendighed og også lidt af en selvfølge. Det er derfor en god ide at have styr på computeren, før du påbegynder studiet. Og der kan være flere grunde til at anskaffe sig en ny computer. Det kan være du slet ikke ejer en computer på forhånd og derfor må ud og investere i en. Men det kan også være, at din nuværende computer ikke egner sig til dit studie og dets IT-krav. Når du køber en computer til studiet, bør du først og fremmest tænke på, hvad du skal bruge den til; skal du udelukkende tage noter og skrive opgaver på den? Skal du programmere og kode i særlige programmer? Eller skal du anvende programmer til fotoredigering og video, som kræver en særlig ydeevne?
I tabellen nedenfor ser du eksempler på bærbare computere i forskellige prisklasser med forskellige kvaliteter.

Lenovo Ideapad S130 14″ Surface Pro 7 Huawei MateBook X Pro Dell XPS 15-7590
Pris  2 497 kr. 6309 kr. 12 997 kr. 14 999 kr.
Anvendelse Basis Basis + let arbejde Grafisk arbejde og produktion Tungt grafisk arbejde og produktion

Få styr på dit budget

Før du starter på dit studie, er det en god ide at lægge et budget for din kommende studietid. Måske du skal flytte hjemmefra, betale husleje, forsikringer og studiebøger, og din SU kan være svær at få til at række. Derfor råder vi til, at du planlægger, hvor mange penge, du kan og vil bruge på dine forskellige poster. På denne måde kan du se, om du kan få dine indkomster og udgifter til at balancere. For at sikre et sundt budget, kan du blandt andet forholde dig til følgende:

 • Madplan
 • Diverse
 • Abonnementer
 • Studiejob
 • Boligstøtte

Kom godt omkring alle indtægter og udgifter i din budgetplanlægning, så din privatøkonomi bliver helt transparent. Hvis du har plads i budgettet til at lægge 100 eller 200 kr. til side hver måned, bør du gøre det. Således kan du altid finansiere de uforudsete udgifter, der ellers altid kommer ubelejligt. I blogindlægget her giver vi dig et bud på 5 apps, der kan hjælpe dig med at få din privatøkonomi på rette kurs.