Skip to main content

Læsetid: 8 minutter

Studiestart er lige om hjørnet. Er du klar? Har du travlt med at få tjek på alt det praktiske? Er du spændt på, hvordan livet som studerende kommer til at blive?

At starte på et studie er livsomvæltende. Der er masser af spændende ting, du skal sætte dig ind i, anskaffe dig og tage stilling til, før du starter på studiet. Men det kan også være overvældende, når du er startet på alt det nye. Det kan derfor betale sig at få tjek på det praktiske, før du starter. Her får du gode råd og brugbare tjeklister til din studiestart.

Forbered din studiestart

Hvis du skal starte på studie efter sommerferien, er der både praktiske ting, en masse at købe og ikke mindst spændende viden at forholde sig til. Måske har du allerede tjek på meget af det. Ellers får du i dette blogindlæg både en hurtig og praktisk tjekliste med de mest nødvendige ting og information om og gode råd til at gøre din studiestart nem og god.

Tjekliste til studiestart

Du kan sagtens gøre det sjovt at handle ind og forberede din studiestart. Du kan organisere, planlægge og købe kontorartikler, tasker og bøger til formålet. Men det er en god ide at overveje, hvad der er “nice to have” og “need to have”. Ellers kan du hurtigt ende med at købe dig fattig i en masse gear, som du egentlig ikke får brug for, og som bare ligger og roder. Og under alle omstændigheder er det en god ide at spare penge. Du får brug for dem, når økonomien skal hænge sammen på SU.

Det er også en god idé at forberede dig mentalt til studiestart. Det er ikke altid nemt at være studerende, og der er mange til- og fravalg og deadlines, du skal overholde. Spine, der har speciale i unges mentale trivsel, har lavet en mental pakkeliste. Her anbefaler de fem gode ting til at klare sig mentalt godt igennem studiestarten. Læs den her.

Det skal du huske:
  • Søg om SU
  • Find en bolig
  • Bestil et studiekort på dit universitets hjemmeside
  • Søg et studiejob
  • Tilmeld dig en a-kasse
  • Tilmeld dig en fagforening

Søg om SU

Når du har fået svar på, om du er kommet ind på dit drømmestudie, skal du søge SU. Her skal du huske, at der er forskel på, hvornår der er studiestart, så undersøg gerne deadline i god tid. Du kan oftest først søge om SU tidligst én måned inden, du starter på dit studie og dermed er berettiget til at modtage den offentlige støtte.

Når SU’en er godkendt, får du tildelt et bestemt antal SU-klip, som du kan bruge til at finansiere din uddannelse. Det er i reglen 70 klip svarende til 70 måneders SU. Det vil sige, du har SU til en eller flere uddannelser i 6 studieår – i alt fem år og 10 måneder. Når du er løbet tør for klip, kan du ikke modtage mere økonomisk støtte. Du kan søge SU her.

Læs også: Spænd livremmen: Sådan skærer du markant ned på dine udgifter

Find en studiebolig

Et af de største hovedbrud, når du skal starte på et studie, er måske, hvordan du finder en studiebolig. Det vil egentlig bare sige et sted at bo, mens du studerer. Der er ofte mangel på studieboliger, og du ender hurtigt med at betale alt for meget for et lille kammer. Det er ærgerligt at bruge hele sin sparsomme økonomi på husleje. Oveni kommer ofte et stort udlæg på 3 måneders husleje og depositum.

Når du skal finde en studiebolig, er der flere muligheder. De mest almindelige er et kollegieværelse, en delelejlighed, et forældrekøb eller en lille etværelses lejlighed. Den bedste løsning for dig afhænger selvfølgelig af flere ting. Skal du for eksempel studere i Odense, har du sikkert bedre råd til en lille etværelses, end hvis du skal læse i København. Faktisk er den gennemsnitlige husleje i hovedstaden næsten dobbelt så høj som i Odense.

Find et studiejob: Gode råd fra dinstudievej.dk
  • Spørg dig selv, hvad et godt studiejob er for dig
  • Brug dit netværk
  • Skriv projekt og tag i praktik i en virksomhed
  • Kend virksomheden og søg uopfordret
  • Brug diverse portaler
  • Tænk i andre baner
Kollegieværelse

Her skal du ofte stå på venteliste i en rum tid, men det betaler sig. Du får nemlig et billigt sted at bo. Oftest skal du dele køkken med andre studerende, og derfor bliver du samtidig en del af et fællesskab sammen med andre, der læser.

Du kan læse mere på Find Kollegieværelse.

Delelejlighed

Hvis du ikke vil bo sammen med en masse andre, kan en delelejlighed være en god mulighed. Du bliver en del af et fællesskab, men måske med nogle, du kender i forvejen. Der er kamp om boligerne, så man skal være opsøgende og betragte det som at søge arbejde.

Den mest almindelige portal er Boligportalen.

Forældrekøb

Det er svært at planlægge efter, om ens forældre har råd til at hjælpe en. Hvis de har, kan det hjælpe. Ofte får du en lidt større lejlighed til en mindre husleje, fordi dine forældre ikke på samme måde skal tjene penge på lejligheden.

Læs også: Bliv klar til studiestart: Studiebolig

Fagforening og a-kasse

Som studerende er der flere praktiske forhold, du skal forholde dig til. Selvom studielivet er fyldt op med eksamener, semesterfester og spontane arrangementer, kan det betale sig at skue lidt ud i fremtiden. For på den anden side af studiet venter voksen- og arbejdslivet. Det er derfor en god ide at gøre dig tanker om medlemskab hos fagforening og a-kasse. Det er med til at hjælpe dig videre i livet på arbejdsmarkedet og sikre dig i perioder med arbejdsløshed. Forhør dig evt. hos en studievejleder og find ud af, hvilken fagforening og a-kasse, der er mest relevant for lige netop dit studie. For at kunne modtage dagpenge lige efter endt uddannelse skal du være meldt ind i en a-kasse i minimum et år, før din uddannelse slutter. Men du kan sagtens melde dig ind meget tidligere, så du er sikker på ikke at glemme det. Læs mere om a-kasser og fagforeninger i vores artikel om dagpenge.

Tjekliste

Indret et hjemmekontor

Når din studiestart nærmer sig, er det en god ide at overveje de hjemlige studierammer. Der er naturligvis forskel fra studie til studie, hvor meget du skal læse. Men uanset hvad du skal studere, bliver det med garanti nødvendigt med en hjemmearbejdsplads. Motivationen for at sætte sig og læse kan blive markant større, hvis du indretter en rar og funktionel læseplads derhjemme. Det er især vigtigt, at du anskaffer dig et skrivebord og en god skrivebordsstol, så du sidder ordentligt. Derudover bør du indrette pladsen tæt på et vindue, finde grønne planter og personligt nips for at gøre rummet rart at være i. Sørg for at få fat i overstregningstuscher, mapper og anden småopbevaring, så du kan organisere dine artikler, tekster og noter optimalt. På den måde kan du holde orden på skrivebordet og samtidig få ro i hovedet, når arbejdsdagen slutter. Du kan sagtens købe en masse fine kontorartikler uden at ruinere dit budget. Tjek blandt andet Søstrene Grene eller Ikea for mere inspiration.

Læs også: Hjemmearbejde: Sådan opgraderer du hjemmekontoret

Det kan du købe:
  • En god taske
  • Penalhus med tilbehør
  • Kalender
  • Notesbog
  • Mapper til kompendier
  • Skriveredskaber
  • Studiecomputer
  • Studiebøger
  • Andet til dit studie?

Køb studiebøger

Når du skal starte på dit studie, skal du medregne køb af studiebøger i dit budget. Det er rart at have studiebøgerne fra ny, men det er også en dyr luksus. Du kan derfor med fordel undersøge hvilke bøger, du skal bruge meget, og hvilke, du kun skal bruge et kapitel fra. På denne måde kan du vurdere hvilke bøger, du vil investere i, og hvilke, du kan finde på nettet eller låne.

Brugte studiebøger

Er økonomien presset op til studiestart? Og har du ikke råd til at bruge 2-3000 kr. på bøger hvert semester? Så bør du undersøge muligheden for at købe dine studiebøger brugt. Der findes med garanti en Facebook-side for dit studie, hvor du kan købe studiebøger fra andre studerende. Mange bøger går nemlig igen fra semester til semester, og der kan være meget at spare. Men husk at det skal være den rigtige udgave, så du ikke læser i en, der ikke er opdateret med den aktuelle forskning. Du kan også søge på DBA eller Facebook Marketplace efter de bøger, du skal bruge.  Hvis du er interesseret i selv at tjene lidt ekstra, kan du sælge dine brugte bøger. Et godt tip er at tage kopier af vigtige kapitler efter et endt semester, så du altid har det vigtigste ved hånden, når du har solgt bogen.

Find den rigtige computer til dit studie

På langt de fleste studier er en computer både en nødvendighed og også lidt af en selvfølge. Det er derfor en god ide at have tjek på computeren før studiestart. Og der kan være flere grunde til at arkivere den gamle og købe en. Det kan være, du slet ikke ejer en computer på forhånd og derfor må ud og investere i en. Men det kan også være, at din nuværende computer ikke egner sig til dit studie og studiets IT-krav.

Når du køber en computer til studiet, bør du først og fremmest tænke på, hvad du skal bruge den til. Skal du udelukkende tage noter og skrive opgaver på den? Skal du programmere og kode i særlige programmer? Eller skal du anvende programmer til fotoredigering og video, som kræver en særlig evne?

Se mere i tabellen herunder.

Lenovo Ideapad S130 14″ Surface Pro 7 Huawei MateBook X Pro Dell XPS 15-7590
Pris  2.497 kr. 6.309 kr. 12.997 kr. 14.999 kr.
Anvendelse Basis Basis og let arbejde Grafisk arbejde og produktion Tungt grafisk arbejde og produktion

Få tjek på dit budget

Før din studiestart er det en god ide at lægge et budget for din kommende studietid. Måske skal du flytte hjemmefra og betale husleje, forsikring og andet. Oveni kommer studiebøger og fornøjelser. Din SU kan være svær at få til at række til det hele. Derfor råder vi til, at du planlægger, hvor mange penge du kan og vil bruge på dine forskellige poster. På denne måde kan du se, om du kan få dine indkomster og udgifter til at balancere. For at sikre et sundt budget kan du blandt andet forholde dig til følgende:

  • Indkomst som SU, studiejob og boligstøtte
  • Mad
  • Tøj og andet praktisk
  • Abonnementer til fx streaming og mobil
  • Fornøjelser

Kom godt omkring alle indtægter og udgifter i din budgetplanlægning, så din privatøkonomi bliver helt transparent. Hvis du har plads i budgettet til at lægge 100 eller 200 kr. til side hver måned, bør du gøre det. Således kan du altid finansiere de uforudsete udgifter, der ellers altid kommer ubelejligt.

Læs også: To studerende, to budgetter

Få råd til din studiestart

Uforudsete udgifter kommer sjældent belejligt. Det kan være, din studiecomputer brænder sammen, og det kan være svært at finde pengene til at købe en ny med en SU-økonomi. Her kan et SU-lån eller en kassekredit i banken være en god mulighed. Hvis det af en eller anden grund ikke kan lade sig gøre, kan et minilån hos KreditNU også være en mulighed.

Hos KreditNU kan du låne fra 4.00025.000 kroner til fx en studiecomputer. Du får en fast løbetid på 24 måneder, men kan betale gælden af, når du vil – uden ekstra omkostninger. Læs mere og ansøg med knappen lige herunder.

ANSØG HER
Lukas Hvillum

Author Lukas Hvillum

Lukas har flere års erfaring med marketing, økonomi og den finansielle sektor. Han sidder til daglig som marketingansvarlig for Blue Finance Denmark.

More posts by Lukas Hvillum

Leave a Reply