Skip to main content

Kristina Geertsen

Content Manager

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

Læsetid: 7 minutter

Som studerende er dit budget ofte stramt, fordi SU typisk er din primære indtægtskilde. Det betyder, at dit rådighedsbeløb er begrænset, og det kan være en udfordring at få pengene til at dække både faste og variable udgifter.

Men med et solidt budget får du overblik over din økonomi og ved præcis, hvor meget du har til rådighed hver måned. I denne guide får du konkrete råd til at håndtere dit SU-budget, undgå unødig gæld og samtidig få et godt studieliv.

Budget på SU

Det er derfor en nødvendigt at lægge et solidt budget som studerende, så du får pengene til at løbe rundt hver måned. Du bør også undersøge andre muligheder for ekstra indkomst i form af fx studiejob, boligstøtte eller SU-lån.

Har du brug for at låne penge i korte perioder, er SU-lånet dit bedste alternativ i stedet for andre lån til studerende. Du kan nemlig låne uden afslag på din ansøgning. Derudover er renterne nogle af de laveste på lånemarkedet.

Madbudget på SU – hvor meget skal du bruge?

Det er meget subjektivt, hvor mange penge man vil bruge på mad om måneden. Et realistisk madbudget ligger omkring 1.500 kr. om måneden — cirka 50 kr. om dagen. Det er langt billigere at lave mad selv frem for at købe fastfood eller take away, som hurtigt kan tømme din pengepung.

Hæv penge til madbudgettet

Du kan vælge at hæve pengene til mad hver måned, så du har dem i fysisk form. Derefter deler du kontanterne ud i fire kuverter – en for hver uge i måneden. Så undgår du at bruge over evne.

Du kan også overveje at købe stort ind hver måned og fylde dit maddepot op. Du kan med fordel købe stort ind af ting som hakkede tomater, bønner, pasta og ris. Så slipper du også for at skulle købe ind dagligt og kan samtidig lave billig aftensmadLæs også: 5 tips til et billigere madbudget.

Køb billigt ind

Samlet set lyder regningen for ovenstående uge på 340 kroner, og der er stadig plads til en cafétur eller en sandwich fra kantinen på uni til den dovne dag. For at det kan lykkes, kræver det naturligvis, at du laver aftensmad til flere dage ad gangen, og at du tager din egen madpakke med på studiet de fleste dage. Igen kan det gøres ganske billigt pr. kuvert, når du køber stort ind.

Rutiner og rester

Hemmeligheden bag en billig madplan, der både er nærende og spændende, er at skabe nogle sunde rutiner. Du kan f.eks. spise det samme til morgenmad hver dag. I eksemplet ovenover er det havregryn med mælk og en form for topping – f.eks. rosiner, mandler eller frugt.

En effektiv måde at få dit stramme budget som studerende til at hænge sammen er ved at spise rester. Rester behøver overhovedet ikke at være kedeligt. Ofte kan du peppe maden op med friske grøntsager.

Står den på spaghetti bolognese, så køb ekstra stort ind og lav til flere dage. Du kan også spæde din daggamle bolognese op med chilibønner og servere den med ris. Så har du en helt ny ret for ganske få kroner.

Køb stort ind

Når du skal købe ind på budget som studerende, er det en rigtig god ide at købe stort ind. Det er særligt de ovennævnte tørvarer og konserves såsom dåsetomater, bønner, ris og pasta, som du kan fylde godt op i skabene derhjemme.

Hav et lager i fryseren

Har du plads nok i fryseren, kan du også købe frosne grøntsager og kød på tilbud, som du kan fryse ned. Vær dog opmærksom på, at der er forskellige holdbarhedsdatoer på kød.

Hakket kød har fx typisk kun en holdbarhedsdato på 4 måneder, hvorimod magert vildt kød kan holde 1,5 år i fryseren. Du kan se mere om holdbarhedsdatoer på mad på fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs også: Sådan får du råd til et nyt køkken

Eksempel på et ugentligt budget

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag
Morgenmad
Havregryn m. mælk Havregryn m. mælk Havregryn m. mælk Havregryn m. mælk Havregryn m. mælk Havregryn m. mælk Havregryn m. mælk
  Topping Topping Topping Topping Topping Topping Topping
Pris 5 kr. 5 kr. 5 kr. 5 kr. 5 kr. 5 kr. 5 kr.
             
Frokost
Sandwich fra kantinen Hjemmelavet madpakke Rester fra aftensmad Hjemmelavet madpakke Hjemmelavet madpakke Rester Sandwich i byen
Pris 30 kr. 20 kr. 0 kr. 15 kr. 15 kr. 0 kr. 50 kr.
             
Aftensmad
Falafler m. salat Spaghetti Bolognese Rester One pot risret Rester Kartoffelsuppe m. bacon Rester
Pris 40 kr. 60 kr. 0 kr. 50 kr. 0 kr. 25 kr. 0 kr.
Samlet pris  75 kr.  85 kr. 5 kr. 70 kr. 20 kr. 30 kr. 55 kr.

Lav af budgetskema

Det tager ikke lang tid at sætte et budgetskema op. Du kan gøre det helt enkelt med et stykke papir og en blyant, eller du kan udarbejde et i Excel.

Når du skal sætte dit budget op, er det nemmest at dele det op i indtægter og udgifter. Dette gør du ved at opsætte to kolonner og indsætte samtlige posteringer under hver kolonne. Du bør ligeledes dele dine udgifter op i nødvendige udgifter, såsom mad og husleje, og ikke-nødvendige udgifter, såsom streaming og fitness.

Eksempel på budgetskema

Indtægt Beløb i kroner Udgifter Beløb i kroner
SU 5300 Husleje 3500
Studiejob 3000 Mad 1500
Boligstøtte 500 Forsikring 200
I alt 8800 Mobil 100
    Internet 100
Opsparing 500
I alt 5900
       
    Streaming 200
Fitness 250
Udgifter samlet 7100 Fredagsbar 750
Til rådighed 1700 I alt 1200

Opsparing og kontostruktur

En opsparing er vigtig for økonomisk sikkerhed — selv små beløb hjælper med at undgå unødvendig gæld i fremtiden.

Disse konti bør du have:

  • Lønkonto
  • Budgetkonto til faste udgifter
  • Madkonto (evt. med separat kort)
  • Opsparingskonto

Tilmeld dine faste regninger til Betalingsservice for at undgå forsinkelser og stress.

Hvilken type studerende er du?

Der findes ikke én opskrift på det perfekte studieliv. Dit budget skal afspejle dine unikke behov og vaner. Oplever du økonomiske udfordringer, er det vigtigt at tage hånd om det – studietiden er for kort til bekymringer om økonomien.

Hvad kan du undvære?

Tænk over, hvilke udgifter du kan skære ned på, og hvad der er vigtigt for dig at bevare. Måske vil du spare mest muligt og undgå lån, eller også arbejder du ekstra for at have råd til mere i fritiden. Det handler om at finde den balance, der passer til dig.

Søg inspiration og få overblik

Et klart overblik over dine indtægter og udgifter gør det lettere at se, hvor ubalancer opstår, og hvor du kan justere. Tal med venner eller medstuderende, der har styr på deres budgetter, og få inspiration.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du starter, kan du først skabe overblik over din privatøkonomi. Det er fundamentet for et budget, der fungerer.

Læs også: ‘Feriepenge’ og ‘Bliv klar til studiestart: Din tjekliste’

Studerende

Inspiration: To studerende, to budgetter

Nedenfor kan du som inspiration læse om to studerende med meget forskellige budgetter. Fælles for dem er, at de trives i deres hverdag – også økonomisk – og at de nyder deres studieliv.

Det kan være rart at spejle sig i andres økonomi og budget som studerende. Måske du bliver klogere på, hvordan du også kan administrere din økonomi. Men husk, at der er ikke én rigtig økonomisk retning. Tag derfor altid udgangspunkt i dit eget liv og din egen økonomi.

Studerende #1: Jonathan, 23

Jonathan på 23 år læser psykologi på Københavns Universitet på 2. semester. Jonathan har altid vidst, at han ville prioritere sit studie højt og forsøge at komme igennem uddannelsen med så godt et snit som muligt.

Jonathans fritid:

Ved siden af sit studie spiller Jonathan fodbold på højt plan, og med et fuldtidsstudie og en fuldtidshobby er der ikke tid til ret meget andet. Jonathan kan godt lide at hænge ud med vennerne, men qua hans sport drikker han sjældent alkohol og går kun i byen cirka én gang om måneden.

Jonathans forhold til økonomi:

Jonathan har et sundt forhold til sin økonomi. Han går meget op i ikke at forbruge unødvendigt meget, og han er vokset op med en idé om, at man så vidt som muligt bør undgå at låne penge. Jonathan har et studiejob som afløser på et bosted, hvor han i gennemsnit arbejder 20 timer i måneden, da han hovedsageligt ønsker at bruge sin tid på studie og fodbold.

”Jo mere tid jeg bruger på studiet og fodbold, des mindre tid har jeg til at bruge penge – win win.” Jonathan, 23

Jonathans månedlige budget som studerende:

Indtægt
Kr.
Udgifter
Kr.
SU 5300 Husleje 4100
Studiejob 1200 Mad 1200
Boligstøtte 600 Forsikringer 200
Telefon 150
Streaming 198
Fodbold 130
I alt 7.100 5.978
Til rådighed 1.122

Studerende #2: Amalie, 25

Amalie på 25 år læser statskundskab på Aarhus Universitet på 6. semester. Amalie er glad for sit studie, og hun har altid drømt om det fede storbyliv.

Amalies fritid:

Hun prioriterer at spise ude og gå i byen med veninderne næsten hver weekend. Derudover er Amalie glad for at bingewatche serier, gå i fitness og købe tøj og sko jævnligt

Amalies forhold til økonomi:

Denne livsstil fordrer nødvendigvis et vist budget, og Amalie er klar over, at hun må yde, før hun kan nyde. Derfor arbejder hun på en café inde midt i byen flere timer om ugen. Arbejdet giver hende den perfekte kombination af et godt fællesskab og en solid indkomst.

Amalie ønsker ikke at spare på pengene i sin studietid, og hun bruger derfor ofte hele det beløb, hun har til rådighed. Hun låner også af og til penge via SU-lån, så hun får lidt ekstra udbetalt.

”Jeg vil ikke bruge min studietid på at sidde derhjemme og spare penge. Det tror jeg, jeg vil fortryde senere.” Amalie, 25

Amalies månedlige budget som studerende:

Indtægt
Kr.
Udgifter
Kr.
SU 5300 Husleje 4500
Studiejob 3000 Mad 1600
Boligstøtte 500 Forsikringer 200
SU-lån 1500 Telefon 200
Streaming 198
Fitness 269
I alt 10.300 6.767
Til rådighed 3.533

Behov og budgetter

Det er fuldstændig individuelt, hvordan man lægger sit budget som studerende. Budgetter opstår ud fra behov. Og lige netop derfor ser budgetterne her også forskellige ud.

Hvis du har svært ved at komme i gang med at få lagt det rigtige budget til dit personlige behov, bør du først og fremmest starte med at danne dig et overblik over din økonomi.

Kristina Geertsen

Author Kristina Geertsen

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina Geertsen

Leave a Reply