fbpx

Læsetid: 7 minutter

Lange aftener bag computerskærmen, billige fadøl i fredagsbaren, lange timer på læsesalen, festlige arrangementer med studievennerne, hårde eksamensperioder og pasta med ketchup på budgettet.

Sådan lyder en mulig opskrift på et perfekte studieliv. Din studietid vil med garanti blive en tid du aldrig glemmer. De år du er under uddannelse, er måske de år i dit liv, hvor du har den største frihed til selv at bestemme, hvordan du forvalter din tid og dine penge. Du bør derfor udnytte denne periode bedst muligt og finde ud af, hvordan du bedst får dine budgetter og din økonomi til at hænge sammen.

Budget på SU

Dine studieår bliver med garanti ikke dine mest velhavende år. Når du er studerende, modtager du indkomst i form af SU. SU-satsen er som udgangspunkt på 5300 kr. efter skat. Hvis du har en husleje på 4000 kr., hvilket ikke er unormalt i storbyerne, og skal betale for mad, forsikringer, osv., er der ikke meget plads tilbage i budgettet at have det sjovt for. Undersøg derfor andre muligheder for ekstra indkomst i form af f.eks. studiejob, boligstøtte eller SU-lån.

Hvilken type studerende er du?

Der findes ikke én opskrift på det perfekte studieliv, og det er op til dig, hvordan du sammensætter dit. Vi er alle forskellige, og der kan være mange grunde til, at vi vælger at gøre tingene på hver vores måde. Hvis du har svært ved at få økonomien til at sammen, er det på tide at gøre noget ved det, for din studietid er alt for kort til økonomiske bekymringer.

Gør dig tanker om, hvad du ikke har brug for i din hverdag, og hvad du helst ikke vil undvære. Det kan være, du er typen, der gerne vil spare og helst ikke låne penge. Men det kan også være, du er typen, der knokler løs på et arbejde for at kunne forbruge det mere i fritiden. Uanset hvad dit udgangspunkt er, kan det være en god ide at søge inspiration til, hvordan du kan få et bedre overblik over dine indtægter og udgifter. På denne måde kan du finde ud af, hvor ubalancen opstår, og hvilke poster du kan spare på i fremtiden. Det kan være en god ide at søge inspiration hos de venner eller medstuderende, du ved har et solidt overblik over deres månedlige budgetter. Du kan selvfølgelig også blot læse videre her, hvor vi giver dig eksempler på, hvordan to studiebudgetter kan se ud.

”Jo mere tid jeg bruger på studiet og fodbold, jo mindre tid har jeg til at bruge penge – win win”. Jonathan, 23

”Jeg vil ikke bruge min studietid på at sidde derhjemme og spare penge. Det tror jeg, jeg vil fortryde senere”. Amalie, 25

To studerende to budgetter

Først og fremmest skal det pointeres, at andres budgetter og økonomi blot skal være til inspiration for dig. Vi har alle vores prioriteter, og der er ikke én økonomisk retning, der er rigtig eller forkert. Sørg derfor altid for at tage udgangspunkt i dit eget liv og din egen økonomi. Når det så er sagt, kan du med fordel bruge andres økonomi og budgetter til at spejle dig i. Måske du bliver klogere på, hvordan du også kan administrere dine indkomster og udgifter på en mere optimal måde.

Nedenfor præsenterer vi to meget forskellige studerende med to meget forskellige budgetter. Fælles for dem er, at de trives i deres hverdag – også økonomisk – og at de nyder deres studieliv.

Studerende #1

 

Jonathan, 23

Jonathan på 23 år læser psykologi på Københavns Universitet på 2. semester. Jonathan har altid vidst, at han ville prioritere sit studie højt og forsøge at komme igennem uddannelsen med så godt et snit som muligt. Ved siden af sit studie spiller Jonathan fodbold på højt plan, og med et fuldtidsstudie og en fuldtidshobby er der ikke tid til ret meget andet. Jonathan kan godt lide at hænge ud med vennerne, men qua hans sport drikker han sjældent alkohol og går kun i byen cirka én gang i måneden.

Jonathan har et sundt forhold til sin økonomi. Han går meget op i ikke at forbruge unødvendigt meget, og han er vokset op med en ide om, at man så vidt som muligt bør undgå at låne penge. Jonathan har et studiejob som afløser på et bosted, hvor han i gennemsnit arbejder 20 timer i måneden, da han hovedsageligt ønsker at bruge sin tid på studie og fodbold.

Jonathans månedlige budget:
Indtægt Kr. Udgifter Kr.
SU 5300 Husleje 4100
Studiejob 1200 Mad 1200
Boligstøtte 600 Forsikringer 200
Telefon 150
Streaming 198
Fodbold 130
I alt 7.100 5.978
Til rådighed 1.122
Studerende

Studerende #2

 

Amalie, 25

Amalie på 25 år læser statskundskab på Aarhus Universitet på 6. semester.  Amalie er glad for sit studie, men hun har også altid drømt om det fede storbyliv. Derfor prioriterer hun også at spise ude og gå i byen med veninderne næsten hver weekend. Derudover er Amalie glad for at bingewatche serier, gå i fitness og købe tøj og sko jævnligt

Denne livsstil fordrer nødvendigvis et vist budget, og Amalie er klar over, at hun må yde før hun kan nyde. Derfor arbejder hun på en café inde midt i byen i flere timer om ugen. Arbejdet giver hende den perfekte kombination af et godt fællesskab og en solid indkomst. Amalie ønsker ikke at spare på pengene i sin studietid, og hun bruger derfor ofte hele det beløb, hun har til rådighed.

Amalies månedlige budget:
Indtægt Kr. Udgifter Kr.
SU 5300 Husleje 4500
Studiejob 3000 Mad 1600
Boligstøtte 500 Forsikringer 200
SU-lån 1500 Telefon 200
Streaming 198
Fitness 269
I alt 10.300 6.767
Til rådighed 3.533

Behov og budgetter

Som det også fremgår af ovenstående tabeller, er det fuldstændig individuelt hvordan man kan forvalte sine penge som studerende. Budgetter opstår ud fra behov, og lige netop derfor ser budgetterne her også ganske forskellige ud. Hvis du har svært ved at komme i gang med at få lagt det rigtige budget til dit personlige behov, bør du først og fremmest starte med at danne dig et overblik over din økonomi. Læs mere om, hvordan du får styr på din privatøkonomi lige her.