Skip to main content

Læsetid: 6 minutter

Er du studerende, og modtager du SU? Så har du sikkert overvejet et SU-lån. SU-lånet er et billigt alternativ til almindelige lån i banken eller vores kviklån, fordi renten ikke er særlig høj. Derudover har du mulighed for at låne omkring 40.000 kr. om året og først betale lånet tilbage, når du er færdiguddannet.

Det har dermed ikke nogen konsekvenser for dit rådighedsbeløb under din studietid. Men kan det overhovedet betale sig at tage et SU-lån? Det får du svar på her.

Et SU-lån er stadig et lån

Men ligesom med andre lån er der en rente, som du skal betale. Hvis du låner penge under hele dit studieforløb, kan du få oparbejdet en ret stor studiegæld. En gæld du naturligvis skal betale af på et tidspunkt, og det har derfor også betydning for dit fremtidige rådighedsbeløb. Ikke kun for et par år, men faktisk op til 15 år.

Du bør derfor overveje, om det er en god idé at låne penge til luksusgoder, såsom nyt tøj, café- og byture med vennerne eller rejser i sommerferien.

Så meget kan du låne

Alle studerende, der modtager SU, har mulighed for at optage et SU-lån. Der er forskellige satser for dit SU-lån. Det afhænger bl.a. af, om du er forsørger, ikke-forsørger eller er løbet tør for SU-klip. Hvor meget du kan få udbetalt i SU-lån, kan du se mere om i skemaet herunder:

Låntype Maks udbetalt per måned (2023)
SU-lån 3.371 kroner
Supplerende SU-lån (forsørgere) 1.686 kroner
Slutlån 8.697 kroner

Vær opmærksom på, at beløbene er de maksimale beløb. Du kan derfor også låne mindre, hvis du ikke har behov for så højt et beløb. Er SU-lånet ikke tilstrækkeligt for dig som forsørger, kan du også søge om et supplerende SU-lån. På den måde får du udbetalt et endnu større beløb.

Det aktuelle beløb kan du tjekke på SU’s hjemmeside eller ved at kontakte SU-kontoret. Derudover har du som forsøger også mulighed for kun at benytte dig af det supplerende SU-lån.

Løbet tør for SU-klip?

Er du løbet tør for SU-klip inden for de sidste 12 eller 24 måneder af din uddannelse, har du mulighed for at søge om et slutlån. Den aktuelle sats kan du tjekke på SU.dk.

Lån til udlandsophold

Skal du læse i udlandet, har du også mulighed for at ansøge om et udlandsstudielån. Dette dækker eventuelle omkostninger, som dit udlandsstipendium ikke dækker. Her kan du søge om et lån til at dække eventuelle udgifter forbundet med dit udlandsophold.

SU udbetaling

SU bliver udbetalt en gang om måneden. Beløbet afhænger af din alder og dit studiestartstidspunkt, og hvorvidt du bor hjemme hos dine forældre eller om du er udeboende. Satserne for SU ændrer sig lidt engang i mellem, og de aktuelle satser kan du altid finde inde på SU’s hjemmeside. Du skal også betale skat af din SU, og der er loft på, hvor meget du må tjene ved siden af SU’en. Hvis du tjener for meget, kan du risikere at skulle betale noget af beløbet tilbage igen.

Her finder du de nyeste info og regler om SU direkte fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Vi har også lavet et blogindlæg om SU, der især er brugbart for dig, der snart har studiestart og godt kunne bruge et hurtigt overblik over SU.

Beregn dine samlede udgifter som studerende

Indtast dine udgifter i de forskellige kategorier for at beregne dine samlede leveomkostninger i studietiden.



























Resultat

Samlede månedlige omkostninger: 0 DKK

Samlede årlige omkostninger: 0 DKK

Renten på SU-lån

Et godt argument for at optage et studielån er den lave rente. Du får ganske enkelt ikke et forbrugslån, der er så lavt som SU-lånet. Renten for SU-lånet er dog ikke den samme, for den afhænger af, om du er studerende, færdiguddannet, eller om du misligholder dit lån. Rentesatserne for SU-lånet ser således ud:

Rente
Under studiet 4 %
Efter studiet Diskonto + 1 %
Ved misligholdelse 7,25 %

Vær opmærksom på, at renten løber fra din første udbetaling, til lånet er betalt tilbage. Under din studietid bliver lånet forrentet med 4 procent, og når du er færdiguddannet, falder renten til diskontoen plus 1 %. Det er en relativ lav rentesats på lånemarkedet, og på den måde er SU-lånet et meget fordelagtigt lån at tage. De fleste alternativer har nemlig højere rentesatser.

Husk! Du kan få fradrag for renterne på dit SU-lån

Ikke nok med at renterne på SU-lånet er lave, så har du også mulighed for at trække renterne fra i skat. Du skal dog være opmærksom på, at du kun kan få fradrag for dine renter, når du begynder at betale dit lån tilbage. Du kan således ikke skrive renterne på din forskudsopgørelse, hvis du stadig studerer.

I så fald vil du kun opleve at få et skattesmæk, når årsopgørelsen tikker ind på din e-boks. Renterne fra SU-lånet bliver overført automatisk på din årsopgørelse. Men hvis du gerne vil have glæde af det i løbet af året, kan du også skrive renten på din forskudsopgørelse. I så fald vil dit personlige fradrag stige, og du vil have mere udbetalt om måneden.

Hold øje med dit fradrag

Det er vigtigt, at du holder nøje øje med dit fradrag, da du netop kan risikere et skattesmæk i sidste ende. Hvor meget du kan få i fradrag, afhænger af størrelsen på dit SU-lån, ligesom rentefradraget også vil være størst de første par år, da du netop her betaler mere i rente.

Studerende SU

Tilbagebetaling af dit SU-lån

Som med alle andre slags lån, skal du på et tidspunkt betale lånet tilbage. For SU-lån er tilbagebetaling dog først efter endt studie. Og ikke nok med det skal du først begynde at betale lånet tilbage et år efter endt studie. Du har dermed masser af tid til at finde et arbejde og få dig en højere indkomst, således du kan betale lånet tilbage.

Ligeledes har SU-lånet med sin rente på 1 % + diskontoen for færdiguddannede nok den laveste rente, du kan finde på lånemarkedet. Især sammenlignet med andre slags forbrugslån, som SU-lånet for de fleste i virkeligheden er.

Du har også mulighed for at betale lånet tilbage før tid. Det kan være smart, hvis du allerede har et fuldtidsjob på hånden, inden den sidste karakter er blevet givet, og uddannelsesbeviset er blevet underskrevet af rektor. På den måde undgår du, at der løber unødvendige renter på i løbet af perioden.

Læs også: Studerende på SU: København

Hvor meget betaler du tilbage i SU-lån?

Hvor meget du skal betale tilbage for dit SU-lån, afhænger af din samlede restgæld og tidshorisonten for din tilbagebetaling. Du kan nedenunder se et skema over, hvor længe du har til at tilbagebetale dit SU-lån. Hvis du går ind på borger.dk, kan du få et overblik over dit SU-lån.

Du kan også tilpasse størrelsen på dit afdrag her. Fx vil din månedlige ydelse falde en smule, hvis du vælger at afdrage færre gange i løbet af et år. Det er billigst for dig, hvis du kun afdrager én gang om året.

Udskyd eller nedsæt din tilbagebetaling

Hvis du ikke har mulighed for at afdrage den ydelse, der er blevet fastlagt af Udbetaling Danmark, har du to valgmuligheder:

Udskyd din tilbagebetaling

Du har mulighed for at udskyde din tilbagebetaling af dit SU-lån med op til 2 år ad gangen, du skal dog være opmærksom på, at din ydelse efterfølgende kommer til at stige. Og du kan heller ikke længere udskyde din tilbagebetaling længere, hvis din månedlige ydelse overstiger 3.000 kroner hver måned. Du kan selv udskyde din tilbagebetaling inde i selvbetjeningen på borger.dk side om tilbagebetaling af studiegæld.

Ansøg om nedsættelse af din ydelse

Det er også muligt for at anmode om en nedsættelse af din ydelse. Ligesom med udsættelsen af tilbagebetalingen af dit SU-lån, gælder det også, at din ydelse efterfølgende ikke må overstige 3.000 kroner om måneden eller 6.000 kroner hver anden måned. Som udgangspunkt kan du få bevilget en nedsat ydelse af dit SU-lån for 1 år ad gangen.

Ønsker du modsat at afdrage mere på din gæld, har du også mulighed for at foretage kontante indbetalinger med dit kreditkort.

Hvor længe har du til at tilbagebetale dit SU-lån?

Din samlede studiegæld afgør, hvor længe du har til at betale dit SU-lån tilbage. Dit SU-lån skal dog indfries inden for en løbetid på 7 – 15 år. Hvor mange år du har til at indfri dit lån i, kan du se i skemaet herunder, som du også kan finde på borger.dk:

Lånestørrelse Løbetid
0 – 39.999 kroner 7 år
40.000 – 59.999 kroner 8 år
60.000 – 79.999 kroner 9 år
80.000 – 99.999 kroner 10 år
100.000 – 119.999 kroner 11 år
120.000 – 139.999 kroner 12 år
140.000 – 159.999 kroner 13 år
160.000 – 179.999 kroner 14 år
180.000+ kroner 15 år

Forskellige strategier for tilbagebetaling

su.dk kan du se et skema over, hvor længe du har til at betale. Derudover kan du også få indsigt i, hvor meget dit lån kommer til at koste dig, hvis du afdrager hver anden måned. Har du eksempelvis udnyttet den fulde låneramme på i alt 240.000 kroner, vil du skulle betale 258.570 kroner tilbage. Vel at mærke hvis du afdrager hver anden måned og inden for normeret tid.

Din månedlige ydelse falder, hvis du vælger færre betalinger hvert år. Du kan vælge alt fra 12 til 1 afdrag om året, hvor det enkelte afdrag giver dig den billigste månedlige ydelse. Du kan derfor med fordel vælge at lægge pengene til side hver måned og foretage en enkelt overførsel hvert år.

Denne metode kræver dog, at du enten har pengene stående på din konto. Eller at du har mulighed for at lægge pengene til side hver måned inden, du skal begynde at afdrage på dit SU-lån.

Studiegæld: Betal dit SU-lån

Har du studiegæld, skal du på et tidspunkt i gang med at betale din gæld af. Som sagt sker dette efter endt uddannelse. Det hele sættes i gang automatisk via Udbetaling Danmark, der håndterer dit SU-lån. I modsætning til mange andre kreditorer, har du rent faktisk en ret stor selvbestemmelse over din gældsafdrag.

Søg om udsættelse

Har du endnu ikke plads i din økonomi til at afdrage på din studiegæld, måske grundet andre gældsposter, kan du faktisk udskyde tilbagebetalingen af din studiegæld. Dette gør du på borger.dk, hvor du kan bestille en udskydelse af tilbagebetaling af studiegæld.

Få overblik på borger.dk

Det er Udbetaling Danmark, som håndterer dit SU-lån. Hvis du har spørgsmål til dit SU-lån, kan du logge ind på borger.dk. Her får du det fulde overblik over håndteringen af studiegæld. Du kan se, hvor meget du skylder, og hvad du skal forholde dig til, hvis du er førstegangsbetaler eller ikke kan betale dit lån tilbage i tide.

Spar penge når du tilbagebetaler dit SU-lån

Når du skal i gang med at tilbagebetale dit SU-lån, har du en ret stor bevægelsesfrihed. Du kan for eksempel selv vælge, hvor mange gange om året, du vil tilbagebetale dit SU-lån. Det kan være en fordel, hvis du ikke er så god til at spare op, og du bare gerne vil have det til at køre automatisk og gnidningsfrit hver måned.

Men hvis du gør det på den måde, så bliver dit SU-lån også dyrere for dig. Hvis du derfor gerne vil gøre din tilbagebetaling så billig som mulig for dig, kan du vælge at betale dit SU-lån af én gang om året. Du skal blot oprette en opsparingskonto, hvor du sætter et månedligt beløb til side og så naturligvis holde snitterne fra kontoen.

Hvis du misligholder din tilbagebetaling af SU-lån

Hvis du ikke betaler din ydelse på dit lån, vil du modtage en rykkerskrivelse fra Udbetaling Danmark. Betaler du ikke den, vil du modtage en mere. Derefter vil din sag blive sendt videre til Gældsstyrelsen. Det kan således være meget dyrt for dig, hvis du ikke overholder din betalingsaftale med Udbetaling Danmark. Renten hos Gældsstyrelsen er på 9,90 % og er således væsentligt højere end hos Udbetaling Danmark. Ligeledes har du også langt mindre frihed til at bestemme over din tilbagebetaling.

Gældsstyrelsen har nemlig nogle beføjelser, som en privat kreditor ikke har. Blandt andet har de mulighed for at gøre udlæg af dine værdier. Så hvis du fx får penge tilbage i skat, vil disse penge også blive brugt på at tilbagebetale din gæld til Gældsstyrelsen.

Alternativer til SU-lån

Hvis du har udnyttet dit fulde SU-lånebeløb, er du nødt til at tænke i andre baner. Med SU-lånet kan du nemlig kun låne op til 3.371 kr. om måneden. Har du behov for et større lånebeløb, er SU-lånet ikke tilstrækkeligt. Her kan du overveje, om en kassekredit i banken er det rette for dig, eller om du bør låne penge hos en digital långiver.

Hos KreditNU tilbyder vi hurtige lån uden månedlige renter, og du betaler kun et etableringsgebyr på 25 % af dit lån. Dermed får du et billigt alternativ til bankens egne låneprodukter.

Priseksempel ved et lån på 10.000 kr. v. 24 måneders løbetid
Månedlig minimumydelse 520,83 kr.
Debitorrente (fast årlig) 0 %
Årlige omkostninger i procent (ÅOP) 24,87 %
Samlede låneomkostninger ved et lån på 10.000 kr. 2.500 kr.
Samlet tilbagebetalingsbeløb 12.500 kr.

Kan det betale sig at tage et SU-lån?

Det vil altid være subjektivt, om det kan betale sig at låne penge. Men tager man den økonomiske brille på, er SU-lånet uden tvivl det billigste lån, du kan få – sammenlignet med kortfristede onlinelån. Medmindre du har en rig onkel, som kan låne dig pengene helt uden renter.

Med omkostningerne in mente kan der være gode grunde til at tage et SU-lån. Det gælder også, selvom du ikke har brug for pengene. Er du god til at håndtere din økonomi, og kan du modstå fristelsen fra at bruge dem, kan du optage et SU-lån og gemme pengene på en opsparingskonto.

SU-lån til opsparing

Med op til 240.000 kroner på din opsparingskonto har du mulighed for at investere pengene i obligationer eller aktier. Derudover vil du også kunne spare pengene op og bruge dem til udbetalingen til en ejerlejlighed. Henover en 15-årig periode koster det dig nemlig under 20.000 kroner at låne 240.000 kroner, hvis du overholder din låneplan. Så billige lån finder du ikke et andet sted på markedet.

Men som sagt, så kræver det også, at du ikke brænder pengene af på unødvendige udgifter, hvis du vil have det største udbytte af dit SU-lån.

Læs også: Bliv klar til studiestart: Din tjekliste

Ekstra SU lån

Hvis du på et eller andet tidspunkt i løbet af din studietid får brug for et ekstra tilskud til dit SU-lån, kan du vælge at låne penge. Der er flere forskellige måder at gøre det på. Du kan starte med at spørge venner og familie, om du kan låne hos dem. Det er den mere uformelle måde at låne penge på.

Hvis det bliver for kompliceret eller ikke er en mulighed, er der også andre muligheder. Du kan fx undersøge online låneudbydere. KreditNU hører til denne kategori. Vi tilbyder lån fra 4.000 kr. til 25. 000 kr. Hvis du er forsørger, har du også mulighed for at søge om et ekstra SU-lån.

Fra SU til dagpenge

Er du ikke så heldig at have et fuldtidsjob på hånden efter endt uddannelse, har du mulighed for at få dagpenge. Det kræver dog, at du har været medlem af en A-kasse i mindst et år inden uddannelsens afslutning. Vi har udarbejdet et blogindlæg om dagpenge, som giver dig masser af information og gode råd om dagpenge.

Kristina

Author Kristina

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina

Leave a Reply