Skip to main content

Læsetid: 10 minutter

Rigtig mange studerende optager studielån, mens de studerer, da pengene ofte er små i denne tid. Derfor er det for nogle nødvendigt at låne penge, selvom de også har et studiejob og får SU. Men hvad kan det betyde at have studiegæld og hvordan kommer du af med den igen?

Hvad er studiegæld?

Studiegæld er gæld, du optager i løbet af dit studie. Mange optager et SU-lån, fordi renten er en af de laveste på markedet, og lånet skal først betales tilbage efter endt studietid. Det påvirker derfor ikke ens rådighedsbeløb som studerende og er for mange en tillokkende løsning til at få flere penge mellem hænderne, mens de studerer og har færre midler, men meget tid til at bruge penge. Der kan være mange grunde til at optage et studielån. For nogle er det til at finansiere fornøjelser og at forsøde studielivet. For andre er det til at betale de faste udgifter.

Se studiegæld

Du kan altid se din nuværende studiegæld inde på borger.dk. Her kan du også se, hvor meget du har lånt indtil videre og følge med i udviklingen, når du begynder at afdrage på lånet. Det er også her, du skal ansøge om udsættelse eller kan se, hvordan du indbetaler ekstra på dit lån. Det er også muligt at beregne, hvordan og hvor meget du skal afdrage for at betale lånet ud til et bestemt tidspunkt. Du finder altså det store overblik over din studiegæld her.

Tilbagebetaling af studiegæld

Hvis du har et SU-lån, kontakter Udbetaling Danmark dig flere gange i god tid, inden du skal til at afdrage på din studiegæld. Den sidste gang, de kontakter dig, får du desuden informationer om, hvordan du foretager den første indbetaling. Du har flere forskellige muligheder i forhold til, hvordan du vil betale dit lån tilbage. Du kan fx vælge at afdrage hver måned eller hver anden måned, men det kan også være årligt. Uanset frekvensen af dine afdrag kan det være en god idé at tilmelde indbetalingerne Betalingsservice, så pengene kan trækkes automatisk på din konto. På den måde slipper du for at betale rykkergebyrer og gøre din gæld endnu større.

Studiegæld

Betal studiegæld

Studiegæld i form af et SU-lån skal som hovedregel betales tilbage inden for 7 til 15 år. Det afhænger af, hvor meget du har lånt. Derudover er der også et minimumsafdrag på 200 kr., som du skal afdrage med om måneden. Du kan finde de nøjagtige informationer på borger.dk, hvor du kan også kan finde mere info om, hvordan du afdrager før tid eller afdrager mere end det planlagte. Det er også muligt at betale lånet ud på én gang og spare en masse penge på renter og gebyrer.

Renter på studiegæld

Selvom du først starter med at betale dit SU-lån af, efter du er færdig med at studere, løber der renter på lånet fra dag 1. Mens du er under uddannelse, er renten fast på 4%, og bagefter går den over til at være en variabel rente, der består af en diskontorente plus et procenttillæg. Per oktober 2023 er diskontorenten 3,6% og procenttillægget er 1%, og derfor er den samlede rente 4,6% for studielån.

Eftergivelse af studiegæld

Som udgangspunkt er det ikke muligt at få eftergivet sin studiegæld. Men du kan sende en ansøgning til Gældsstyrelsen og ansøge om at få din gæld eftergivet. De vurderer dette ud fra bestemte kriterier, som man skal opfylde. Hvis du ikke afdrager på din gæld, vil du modtage rykkere og tilhørende rykkergebyrer. Det kan ende med, at din gæld bliver overdraget til Gældsstyrelsen, som har en væsentligt højere rente, end hvis du afdrager på lånet efter planen. Derfor er det absolut bedst for din økonomi at vedligeholde din låneaftale.

Hvis du har brug for mere fleksibilitet i forbindelse med afviklingen af dit lån, har du mulighed for at:

  • udsætte tilbagebetalingen
  • nedsætte dit afdrag i en periode
  • forlænge din tilbagebetalingsperiode

Det er dog en betingelse, at man fx har nedsat arbejdsevne eller er førtidspensionist, i fleksjob eller i ressourceforløb. Du kan læse mere på borger.dk og eventuelt kontakte Udbetaling Danmark ved specifikke forespørgsler.

Opsparing og gæld

Hvis du gerne vil undgå gæld, er en af de bedste metoder at spare mere op. Det kan du gøre ved at skære ned på dit forbrug og/eller bruge dine penge mere bevidst. Der er dog også andre måder at opbygge en opsparing. Hvis du har gæld, er det vigtigt at få et overblik over din økonomi.

Studiegæld og skat

Når du betaler af på dit SU-studielån, får du fradrag af renteudgifterne på lånet. Det sker helt automatisk, og du kan se fradraget på din årsopgørelse inde på Skats hjemmeside. Du kan læse mere om fradrag på forskellige slags renter her.

Studiegæld kontakt

Hvis du har spørgsmål eller oplever problemer, kan du altid kontakte Udbetaling Danmark direkte og få svar på dine specifikke forespørgsler. Man kan både ringe og skrive til dem. Du kan finde deres kontaktinfo her. Derudover findes der også mange gratis tilbud om økonomisk rådgivning, som man kan gøre brug af, hvis man har brug for sparring og hjælp til at håndtere sin økonomi. Du kan finde mere info om det inde på Gældsstyrelsens hjemmeside eller søge på nettet efter passende og relevante tilbud for dig.

Kristina Geertsen

Author Kristina Geertsen

Kristina er Content Manager hos Blue Finance Denmark. Hun skriver til daglig tekster om alverdens emner inden for marketing, økonomi, forbrug og lån.

More posts by Kristina Geertsen

Leave a Reply